2018. január 25., csütörtök



Jo Nesbø: Hóember (Harry Hole 7.)



A kertben csak egy megroggyant hóember állt, meglehetősen kedvezőtlen jövőbeli kilátásokkal.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Harry Hole, az oslói rendőrség különc főtisztje az ősz elején névtelen levelet kap, Hóember aláírással.
Amint lehull az első hó, titokzatos eltűnések, bestiális gyilkosságok sora kezdődik a norvég fővárosban. Az áldozatok egytől-egyig családos nők, s az esetek riasztó hasonlóságot mutatnak évekkel ezelőtti eltűnési ügyekkel. A rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik, ugyanis az elkövető különös nyomot hagy maga után: egy-egy hóember őrzi a tetthelyeket.

Könyv információk:

Eredeti mű: Snømannen
Eredeti megjelenés éve: 2007

Animus, Budapest, 2017
416 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789633245408 ·
Fordította: Petrikovics Edit
Harry Hole-sorozat:

1. Denevérember
2. Csótányok
3. Vörösbegy
4. Nemeszisz
5. Boszorkányszög
6. A megváltó
8. Leopárd
9. Kísértet
10. Police
11. Szomjúság

(nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Érkezik a filmadaptáció, amiben a főszereplőt az egyik kedvenc színészem alakítja, illetve rám fért már valami hidegben játszódó szörnyűség.

Szerintem…

Érdekes dolog a hetedik résznél becsatlakozni egy sorozatba, de mentségemre szóljon, hogy önálló regénynek is tekinthető, hiszen Harry Hole egyik ügyét visszük végig a történetben. Igazából elsőre elég összevisszának tűnt nekem ez az egész – és nem az időbeli múltba ugrálások miatt -, de a végén leesett az állam, mert nem erre számítottam. Nagyon tetszett a regény cselekménye, az író stílusa és az, hogy váratlanul ért a vége. A könyv annyira izgalmas, annyira olvasmányos, hogy a felén túl már le sem tudtam tenni, holott nehezen álltam neki olvasni!

Olvasás közben rájöttem, hogy bírom Harry-t, mert abszolút tisztában van azzal, hogy milyen ember és ismeri a hibáit. Magyarul tudja magáról, hogy egy alkoholista hólyag! Önfejű, de realista karakter, aki tudja magáról, hogy nem egy szent és nem is szenteskedik. Az előzetes alapján nagyon eltalálták a színészt Hole nyomozó szerepére.


Apropó. Ha bárkinek eszébe jutott, hogy talán csak FASSBENDER filmadaptációja miatt olvastam el a könyvet, akkor megnyugtatom: így volt. Szerintem a legjobbkor kezdtem el a sorozatot, ugyanis történetünk elején Harry Hole éppen atletikussá fogyott! Így már egybevág a fejemben élő, (vajon miért) Michael Fassbenderre hasonlító képpel.


Rakel egyszer azt mondta, hogy Harry, ha befolyása lehetett volna rá, legszívesebben extra hosszú középső ujjal jött volna a világra, amit folyton a magasba mutogathat.


A mellékszereplők nagyon sokan voltak, de tényleg csak arra voltak jók, hogy keringjenek Harry és/vagy az ügy körül. Nem Harry élete a fő csapásvonala a könyvnek, hanem a Hóember utáni nyomozás – nyilván -, de elég sokat foglalkozunk vele és a múltjával. Mondjuk vicces volt, hogy eltelt egy kis idő, míg megállapodtak abban, hogy van Hóember-ügy… azért ez elég mulatságos volt. (Az már nem volt mulatságos, hogy nem tudom, mi van a (penész)gombász pasival?!)

Összességében

Fázik a lelkem Nesbø történeteitől, de ebben legalább számomra elviselhető mennyiségű és stílusú szörnyűség szerepelt, nem úgy, mint A fiúban. Tetszett ez a rengeteg félrevezetés és megtévesztés – folyton mindenkiről azt gondoltam, hogy NA, VÉGRE! TUTI Ő A HÓEMBER! Persze sosem találtam el, csak vezetett az író az orromnál fogva…
Nem túl gyakran olvasok krimit, viszont kedvelem a véres, ijesztő skandináv krimiket. Ez egy sokrétű, nagyon összetett és borzongatóan jól felépített történet, aminek a központi figurája nem tökéletes, de szerethető. Ez az egész sztori a Fahr-szindrómával, a hóemberekkel, a yeti mellkasú pasikkal, a szobára járó néger nőkkel és a furcsa tyúkvéres dolgokkal együtt is haláli volt. Le a kalappal! Azt hiszem, hogy néha belefér egy-egy Harry Hole-történet az életembe.

Folytatás? Szerintem várható, bár inkább a későbbi részekből, mert nem szeretném elölről kezdeni a szerelmi szenvedést Rakellal! Annyira nem bírtam a nő fejét.

Értékelés: 5

FILMADAPTÁCIÓ:
Hóember / The Snowman (2017) - (Snitt, IMDb, Port.hu)

„Harry Hole alkoholista, kialvatlan, űzött, öntelt és ne igazán van oda az emberekért, de imádja a sorozatgyilkosságokat. Annyira, hogy minden ügyben felfedez valami erre utaló nyomot. Aztán lehurrogják. DE ZSENIÁLIS A PACÁK!” – mesélte rajongva a barátnőm, aki szerintem a gyerekkönyveivel együtt elolvasta az összes máig magyarul megjelent JN könyvet, és akinek Harry a kedvenc irodalmi karaktere. 
Kisebb extázisba esett, amikor kiderült, hogy 2016-ban nekiálltak forgatni a Hóembert, azóta várta a film premierjét, és mit ne mondjak, egy kicsit rám is átragadt a dolog, de igazán akkor lettem kíváncsi a történetre, amikor megláttam az első trailert! Benne egy ismerős színésszel, akit imádok. (Azért a mozira nem tudott rávenni se a barátnőm, se Fassbender. Majd otthon.)



OFF: Már közöltem anyámmal, hogy ha törik, ha szakad, ezt a filmet meg fogja velem nézni, ugyanis ha én hajlandó vagyok vele lagymatag Poirot meg Miss Marple krimiket nézni, akkor neki is el kell viselnie a skandináv krimi filmadaptációimat!

Ajánlom mindenkinek, …
…akinek a gyomra bírja a véresebb gyilkosságokat, jól viseli a horrorisztikusabb történeteket, és thriller beütésű skandináv krimiket.

Kedvcsináló idézetek:
Harry Jonas mellé guggolt, aki még mindig a tévé fekete képernyőjére meredve gubbasztott a padlón.
– Szóval, szereted a gyalogkakukkot? – kérdezte tőle.
A kisfiú némán megrázta a fejét.
– És miért nem?
Jonas suttogása alig hallatszott: – Mert sajnálom a prérifarkast.
Norvégia olyan, mint egy ostoba, locsogó szőke nő, aki Bronx egyik sikátorában flangál, majd pedig fel van háborodva azon, hogy a testőre milyen brutálisan lép fel a támadói ellen.
– Maga teljesen őrült – suttogta Rafto, de azon nyomban meg is bánta.
– Ehhez – válaszolta a másik egy félmosoly kíséretében –, nem is fér kétség. De maga is őrült, barátom. Mind azok vagyunk. Mindannyian nyughatatlan lelkekként bolyongunk, nem találva a hazafelé vezető utat. Ez mindig is így volt.
– Irigylem magát, Harry. Itt ülhet újságot olvasva, telefonálva, másokkal beszélgetve, mert Olegnek az is elég, ha itt van. Én pedig hiába igyekszem megtenni mindent, amit egy jó, elkötelezett apának tennie kell, hiába biztatom vagy próbálok tippeket adni neki, egyszerűen csak ingerült lesz. (…) Maga a srác példaképe, Harry.
Harry megborzongott a gondolattól. De valahol a lelke legmélyén – sőt, igazából nem is olyan mélyen – boldog volt, hogy ezt hallja. Mert igazából mégiscsak egy féltékeny, öntelt hólyag volt, aki elégedetten nyugtázta Mathias hiábavaló próbálkozásait, hogy Oleg szívét meghódítsa.

☠☠☠☠☠
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyvek - Jo Nesbø
The Snowman (Harry Hole #7) kiadások borítói a GoodReads-en!
☠☠☠☠☠


3 megjegyzés:

  1. A filmnek október 12-én volt a premierje ;)
    Én is amúgy emiatt olvastam el, de engem nem nyert meg a könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahh, akkor azóta már tuti látta a csaj, lehet nem tetszett neki, nem mesélte. X)) Egyébként a könyv bejött, de elkezdtem filmkritikákat olvasni, és eléggé lehúzták a filmet. O.o

      Törlés
    2. Igen a filmről én se hallottam sok jót, de vki kiemelte a norvég tájat benne, na meg Fassbender <3 :D Meg kell nézni!

      Törlés