2018. április 23., hétfő



Eileen Cook: Címlapsztori



Mini-könyvklub 9. felvonás: krimi, thriller

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.



Azért mentem Olaszországba, hogy megváltozzon az életem.
Hát megváltozott.
Oly módon, amit elképzelni sem tudtam volna.


Fülszöveg:
v
Ha nem emlékszel rá, mi történt, hogyan tudhatnád, hogy nem vagy bűnös?
A tizennyolc éves Jill arra ébred, hogy begipszelve fekszik a kórházban, és semmire nem emlékszik az elmúlt hat hétből. 
Csak annyit tud, amennyit elmondtak neki: egy olaszországi tanulmányi kirándulás során súlyos baleset érte, repülőgéppel szállították haza, és intenzív kezelésre van szüksége. Meg egy ügyvédre. Merthogy a baleset nem biztos, hogy baleset volt.

Könyv információk:

Eredeti mű: With Malice
Eredeti megjelenés éve: 2016
Ciceró, Budapest, 2017
324 oldal · ISBN: 9789634320371 · Fordította: Till Katalin
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért ezt a regényt választottam?

Igazából más könyveket néztem ki első körben, de azok nem feleltek meg a szabadon választott regény követelményeinek, így némi kutatás után szembe jött velem ez a könyv, és egyből beugrott, hogy mennyire szeretném elolvasni. (Mondjuk a borítója is nagyon ütős!)

Szerintem…

Főszereplőnk a tizennyolc éves Jill Charon (E/1), aki egy baleset után amnéziával ébred, és bár ramaty állapotban van, amint elmondják neki, mennyi idő mire felépül, máris hisztizni kezd, hogy már pedig ő nem hagyhatja ki az olaszországi kalandtúrát, amire ezer éve vár… Mire a családja közli vele, hogy hát igen. Megvolt a 6 hetes álomút, onnan hozták haza eszméletlenül. 
Sőt, a legjobb barátnője meg is halt, de a hab a tortán, hogy ő az első számú gyanúsított. Vagy az a hab a tortán, hogy az ügy nemzetközi, és csak eggyel több okot ad az európaiaknak, hogy utálják az amcsikat?

Igen, elég dögös a sztori kezdése, ám nagyon hamar átmegyünk Jillel a rehabra, és onnantól iszonyatosan belassul az egész sztori. A könyv nem csupán lineárisan halad előre, hanem a nyomozás és a gyógyulás előrehaladtával együtt rendőrségi kihallgatások, újságcikkek, weboldalak írásai, hozzászólások, interjúk, e-mailek és jelentkezési lapok alapján tudunk meg egyre több információt a „Kalandtúrák Külföldön Programról”, a fiatalok barátságáról, Jill feminista és egyenjogúsággal foglalkozó blogjáról, a két család pénzügyi helyzetéről és sok minden másról. Ezek a részek szerintem igazán feldobták a dolgokat, kíváncsian olvastam az újabbnál-újabb pletykákat és az egymást osztó kommentelőket!

  

– Nem az számít, mi az igazság, hanem hogy az emberek mit hisznek annak.

  

Szerintem ez a könyv kulcsmondata, ugyanis valamilyen szinten rábízza a dolgokat olvasóra. Az olvasó azon gondolkodik, hogy mi történhetett a lányok között, mire nem emlékszik Jill. Tényleg ő tette? De miért? Vagy csak egy baleset? Milyen konfliktusuk lehetett? Hogy-hogy a családja simán kinézi belőle, hogy meggyilkolta a legjobb barátnőjét? És ha elhiszik, akkor miért fedezik őt? Mindenféle teóriákat állítunk magunkban arról, hogy mi és hogyan történhetett, aztán egy újabb infó vagy komment romba dönti, és kezdhetjük elölről… Igazából nagyon élveztem ezt!

Érdekes, nagyon gyorsan elolvasható történet. Egy pontig szimpatizáltam Jillel, hiszen tényleg egy értelmes, érdeklődő fiatal lány, aki átlátja a dolgokat és akit más is érdekel magán kívül – nem úgy, mint Simone-t, akit mérhetetlenül rühelltem -, de valahogy… Nem az a karakter, akit szeret az olvasó. Olyan „elfogadom, hogy gyenge és szerencsétlen vagyok” típusú ember.

Összességében

Izgalmas, de nem egy túlságosan pörgős regény. Itt-ott unalmas, nagyon belassul, de mégis azt mondom, hogy érdekelt, mi sül ki a balesetből és az amnéziából. Ahogy egyre több dolgot tudtam meg a lányok kalandtúrájáról, úgy vált egyre letehetetlenebbé a könyv, ami szerintem jó pont egy ilyen ügy felgöngyölítős sztorinál. Izgalmas volt, hogy nem csak Jillt követjük, hanem vallomásokat, jegyzőkönyveket, újságcikkeket, komment-csatákat is írt az írónő a könyvbe.

Értékelés: 4,5


SPOILERES AGYMENÉS!

Nagyon érdekesnek tartom a kamuemlékes részeket; azt, hogy a doki szerint Jill beépíthet a tudatába hamis emléketeket az előtte hallott vagy olvasott dolgok által. Ugyanakkor az, hogy így fejeződött be a történet – vagyis végülis nem tudtuk meg, hogy akkor Jill ölte-e meg a barátnőjét, vagy mivel felvázolták előtte ezt az opciót, azért álmodott ezzel -, kicsit nekem „nesze semmi, fogd meg jól”-érzést adott. Döntse el az olvasó – micsoda olcsó trükk!
Hogy én mit gondolok? Szerintem Jill tette, és nagyon is jó oka volt rá, bár ilyesmi miatt nem tudom, hogy ölnék-e. Annyi biztos, hogy a meghurcoltatást megérdemelte, mert a könyv végére már erősen átment nálam abba az emberkategóriába, akiket már a fejtartásuk miatt lepofoznék…

Kedvcsináló idézetek:
v
– Attól még lehetünk jó emberek, hogy nem mindig mondunk vagy teszünk jó dolgokat.
v
- Az olaszok válaszokat várnak – folytatta Evan. – Ha azt hiszik, itt tele vannak a hírportálok az üggyel, akkor ezt szorozzál meg tízzel: odaát annyit írnak róla. Minden megvan benne, ami egy jó sztorihoz kell: két lány, az egyik gazdag, a másik szegény, drámába forduló barátság, szex és a lehetőség, hogy egy rakás európai gyűlölhesse az amerikaiakat, akiknek látszólag minden sikerül.
v
– (…) Nem komplikáltam az életemet zűrös kapcsolatokkal. Jobb volt elérhetetlen emberekért rajongani: színészekért, zenészekért vagy könyvbeli karakterekért. A regényhősök annyival klasszabbak voltak: mindig azt mondták, amit kellett, ha pedig elegem lett belőlük, egyszerűen visszatettem őket a polcra.

vvvvv
Képek a Címlapsztori / With malice Pinterest táblámról.
A könyv kiadásai a GoodReads-en: WITH MALICE
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése