2019. január 26., szombat



Lois Duncan: Sötét folyosók | BTK értékelés




A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg a Sötét folyosók című könyv, aminek a filmadaptációját hamarosan láthatjátok a mozikban. A történet főszereplője Kit Gordy, aki megpillantva új bentlakásos iskolájának épületét azt gondolja, hogy: ez a hely gonosz. Blackwood Hall fenyegető kinézete borzongató félelemmel tölti el, ráadásul kiderül, hogy csupán három diáktársával és három tanárral kell osztoznia a hatalmas épületen. Kövessétek bloggereinket a titokzatos Blackwood Hallba, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!



- (…) A valóságnak van egy második szintje is, egy spirituális szint, amely ugyanolyan valóságos, mint a fizikai. Áthatja az anyagi világot, és túlterjed azon. Néhány különleges ember rendkívüli érzékenységgel van megáldva, és képes az elméje erejével hidat létesíteni a két valóság között.


Fülszöveg:
v
Valami van ezzel a hellyel… valami…
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett.
Gonosz.
Amikor Kit Gordy meglátja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Ahogy azonban kialakul Kit napirendje, igyekszik figyelmen kívül hagyni a pletykákat, miszerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják.
Ám az osztálytársai különös, idegen tehetségek tanújelét adják. Furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek – és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs.

Könyv információk:

Eredeti mű: Down a Dark Hall
Eredeti megjelenés éve: 1974
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633999981 ·
Fordította: Miks-Rédai Viktória
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Nehéz megfogalmaznom, hogy mit érzek a könyv iránt, ugyanis tetszett a jól eltalált helyszín, a Blackwood Leányiskola elszigeteltsége, és az, hogy a kis létszámú lánycsapat el van vágva a világtól. Nincs net, nincs mobilhálózat – a közeli faluból/városból is csupán egyetlen dolgozó jár felé a korábban Brewer-háznak nevezett kísértettanyára. Kit és a diáklányok teljesen rá vannak utalva a magániskola igazgatójára, Madame Duretre. Ugyanakkor nagyon furának tartom, hogy Kit Gordy édesanyja fogja magát, és az új férjével elmegy egész Európát beutazni úgy, hogy leadja a lányát egy helyen, amit életében először lát!
Borzasztóan so-so számomra a történet, bár mégis inkább a tetszett felé billen a képzeletbeli mérleg a fejemben, mert bár nem volt annyira hátborzongató a történet, mint vártam, mégis izgalmas az a felvetés, hogy néhány műremekért cserébe milyen áldozat hozható? A paranormális vonulata a regénynek pompás volt annak ellenére, hogy egészen visszafogottan volt csak ijesztő.

Pro és Kontra

Kiemelendő, hogy nagyon jók a leírások a történetben, néha azért a torkomban dobogott a szívem olvasás közben. Valószínűleg én is kiborulnék, ha mindentől és mindenkitől elszigetelve egyszer csak egy idegen tükörkép bukkanna fel mögöttem az üres folyosón, szóval teljesen megértettem Kit folyamatos kitörési kényszerét a házból! Ami irritált, az főleg Ruth belenyugvása a dolgok menetébe, pedig ő a legokosabb a lányok között, és elég hamar rájött, hogy miért hozta Madame Duret létre ezt a bentlakásos leányiskolát.
Kit makacs, ellenálló karaktere már elsőre szimpatikus volt, abszolút jól reagált a helyzetre, amibe belekényszerítették – bár én tuti, hogy nem maradtam volna ott, ha gonosznak érzem a helyet -, de a többieken kiakadtam, milyen rosszul vették a dolgokat. Jules is… Képtelen voltam elhinni, hogy nem járt korábban utána az anyja dolgainak! A lányokról meg ne is beszéljünk… Megdöbbentem, hogy mennyire és milyen hamar beletörődtek a helyzetükbe. Őket nem zavarta, hogy nem kapnak levelet senkitől, nem beszélhetnek a szüleikkel?

Részlet a filmből (Kit Gordy / AnnaSophia Robb)

Olvastam volna még…

A szellemek, az egész ÉTÉ-téma, a Brewer-ház rossz híre a környéken élők között, a korábbi bentlakásos iskolák mind megérdemelték volna, hogy egy kicsit bővebben foglalkozzunk velük. Szívesen olvastam volna tovább a történetet, jó lett volna jobban elmélyedni benne. Egyszerűen kevés volt benne a paranormális jelenség és túlságosan gyorsan haladtak előre az események, de persze így is átjöttek a dolgok.

Összességében

Tetszett az elszigetelt helyszínválasztás, és az is, hogy ennyire a művészet köré összpontosul ez a rémmese. Nem semmi, amit Madame Duret "alkotott" - részemről le a kalappal az ötlete előtt, persze hozzá kell tennem, hogy akkor is egy szörnyetegnek tartom őt a korábban meghozott áldozatok miatt...
A hangvétele alapvetően bejött, bár visszafogott horrornak is, thrillernek is. Inkább olyan Jane Eyre-féle gótikus rémregény-jellege volt az egésznek. Be kell vallanom, hogy valami véresebbet, ijesztőbbet vártam, de a könyv végén az írónő bevallja, hogy képtelen horrort nézni, és akkor megértettem, hogy ez tényleg csak ilyen „horror kezdőknek” típusú rémregénynek volt tervezve. Annak viszont érdekes volt, főleg azt a bizonyos folyosós jelenet volt kár éjszaka olvasnom…

Értékelés: 4

Filmadaptáció:
Sötét folyosók (2018 /Down a Dark Hall)
(IMDb / Snitt / Port)

Már az előzetesben észrevehető, hogy a rendező is furának találta a Blackwood Leányiskolába érkezők indítékait, és újragondolta a regényt. A filmverzióban problémás tinédzsereket vesznek fel a suliba, ahol Madame Duret (Uma Thurman) majd megneveli őket. Legalábbis ez a terv… Ugyanis a szellemek a filmben is felbukkannak! Szerintem hamarosan megnézem, aztán ha úgy érzem, írok róla egy #mozizó bejegyzést.


Ajánlom, ha...
─ ...szereted a nem túl idegborzoló gót rémregényeket, enyhébb hangvételű horrorokat, amelyek középpontjában paranormális jelenségek vannak!

Kedvcsináló idézetek:
v
Kezdetben a zene mindig lágy volt és szép, az álom pedig boldog, de most már nem így áll a helyzet. A zene átrohan rajtam, akkora erővel, hogy fizikai fájdalmat okoz, és amikor felébredek, fáradt vagyok. A karjaim és a kezeim sajognak, mintha valóban órákon át játszottam volna.
v
– Nem értem – ingatta a fejét Kit. – Tudjuk, hogy Lynda tud rajzolni. A rólam készített portréja csodálatos volt. 
– Azt valami rendkívüli esemény hozta létre – közölte Ruth. – Lynda nem tud rajzolni. Lyndának semmihez sincs tehetsége. Csinos és kedves, de amikor az agyakat osztogatták, éppen ebédelt. 
Ruth szájából ez a megjegyzés valahogy nem tűnt kegyetlennek, csupán tényszerűnek.
v
Az ágy magas volt, szépséges, ám nem különösebben kényelmes. Kit a bársony ágytakarón hevert, és a borvörös mennyezetet bámulta. Valaki – talán Poe? – írt egyszer egy novellát egy pontosan ugyanilyen ágyról, amelyben a mennyezet éjjel lassan leereszkedett, hogy megfojtsa az alatta alvó szerencsétlent. Múlt évben olvasták irodalomórán, és többen hitetlenkedve kacarásztak. Most azonban a novella már egyáltalán nem tűnt viccesnek.
vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Sötét folyosók / Down a Dark Hall
Különböző borítók a könyvhöz: BLOG / GOODREADS
vvvvv


Nyereményjáték:

A történet főszereplőjét akarata ellenére beköltöztetik egy bentlakásos iskolába, ahol furcsa dolgok történnek a diákokkal. A turné minden állomásán egy-egy olyan hős/hősnő nevét kell kitalálnotok a rájuk tett utalásainkból, akik szintén valamilyen borzongató helyzetbe kerültek, vagy akikkel paranormális dolgok történtek. Annyit segítünk, hogy magyar nyelven megjelent, rémisztő hangvételű ifjúsági regényekre gondoltunk; a ti feladatotok csak annyi, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a főszereplők nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: Hősünk egy hatalmas temetőben lakik, ahol szellemek nevelik és tanítják, a gyámja pedig egy magának való alak, aki nem tartozik sem az élők, sem a holtak világához.


ÁLLOMÁSOK:

01/23 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
01/25 - Sorok között (Filmes extra)
01/27 - Nem félünk a könyvektől (TOP10)
01/28 - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
01/29 - Sorok között
01/30 - Never Let Me Go


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése