2023. június 30., péntek



6. fejezet - 2023. június | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, macsKalandok, PuzzleTime és élménybeszámoló

  

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 

Heyho! 

A hónap eleje brutál volt, de a mostani chilles napok lassan kárpótolnak. Nem mondom, hogy pihengetés van, mert ezerfelé járok, de végre nem csak munka-munka-munka vagy betegség-betegség-fáradtság a program. Jó kis hónap volt összességében, kaptam hideget és meleget, jó és rossz híreket, de eljutottam odáig, hogy próbálok a jóra koncentrálni, és sikerül is – hála a szuper barátaimnak. Akár közel vannak, akár távol, mindegyiküknek volt 1-2 jó szava hozzám a hónapban, de kisebb-nagyobb ajándékokat is kaptam tőlük, és elmondhatatlanul jól esett minden pozitív/megerősítő tőlük. 

Pozitív dolgok: vargabéles, új mobil, tofus ebéd, új óra, ajándékok, új biciklikosár, szoknyázós-csajos ruhás napok, sok fesztiváli előadás, 7 vega nap a hónapban, rendbe tett erkély, turizás, első idei könyvvásárlás, növénykék az erkélyre és az irodába, jóbarátok megléte!

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt júniusban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 20 új könyvvel bővült a könyvespolcom ebben a hónapban, mert a recenziók mellé kaptam egy jó pár könyvet ajándékba is. Illetve… Meglepetés: RENDELTEM! Megvolt az idei év első könyvrendelése.

 

Recenziók (3)

Holly Jackson: Halott kislány a jó kislány 

Adam Silvera: Csak emlékeket hagytál nekem 

Ali Hazelwood: Utálom, hogy szeretlek 

 

Vásároltam (5)

M. Z. Chapelle: Párizstól keletre

M. Z. Chapelle: Bangkok felett a csillagok

Laini Taylor: A rémálmok múzsája

Ashley Elston: 10 vakrandi, hogy megtaláld a nagy Őt

Nora Roberts: Bűbájosok

 

Ajándékba kaptam (12)

Laura Kneidl: Someone New – Valaki új 

Nina George: Déli fények 

Josh Malerman: Malorie / J. R. Ward: Kapzsiság / George R. R. Martin: Királyok csatája / Daryl Gregory: Afterparty / John Green: Papírvárosok / Kendare Blake: Három sötét korona / Kendare Blake: A sötét trón / Gregus Gábor: Megjelöltek / Christopher Pike: The Midnight Club – Éjféli klub / Alex Michaelides: Néma tanú 

  

– Személyes érdekeltségek –

 

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvelt zenék:

Could Of Been Me - The Struts

Silent Child – ADHD

 

Kedvenc kaja:

vargabéles

 

#boldogság #rövidsztorik

 

MIKRO FESZTIVÁL – Hónap elején volt egy hosszabb színházi fesztiválunk. 8 nap alatt 13 előadás volt nálunk, amit nagyon élveztem. 8 nap alatt 8 előadást néztem meg, és bár voltak hullámvölgyek, összességében jól szórakoztam! Brutális volt, de megérte. Most édes a pihenés.

Amiket láttam:  EGY ŐRÜLT NAPLÓJA / Katona József Színház, Orlai Produkció, Márai Sándor: HALLGATNI AKARTAM / Vígszínház, KERESZTÜL-KASUL / Rózsavölgyi Szalon, SHIRLEY VALENTINE / Centrál Színház, Göttinger Pál: SZÉNAKUTYÁK / Kőszegi Várszínház, Peter Quilter: BEHAVAZVA / Rózsavölgyi Szalon, Dante Alighieri: POKOL / Orlai Produkció, Katona József Színház, JOHANNES DOKTOR FAUST / Magamura Alkotóműhely, FEDÁK SÁRI / Nemzeti Színház – nem tudok és nem is szeretnék kedvencet választani, a maga nemében mind jó volt! Aztán a HÁROM NŐVÉRrel zártuk is az évadot, ami a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégelőadása volt. 

 

Ebben a hónapban próbálkoztam új fogásokkal, de őszintén szólva többször ettem menüt valamerre, így életemben először megkóstoltam a sós palacsintát, az ősellenségemet. (A Hortobágyi Húsos Palacsinta egyébként megdöbbentően finom dolog!) De készült otthon mákos tészta, teriyaki csirkemell basmati rizzsel, vargabéles (többször is, mert nagyon bejött) és a wok zöldséges teriyakis sült tofu is finom lett. 

 

 

A hónapban csak két puzzlet kirakni volt energiám (mondjuk 16 és 18 órásak voltak), illetve elkezdtem egy harmadikat, de végül eltettem, miután kiraktam a keretét és pár nagyobb részt. Majd onnan folytatom egyszer. Inkább tévéztem és aludtam, amikor épp nem takarítottam, főztem vagy dolgoztam.

  

Oké, szerencsére több barátnős napom is volt a hónapban. Néha kutyát sétáltattunk vagy könyvesbolti túrát tettünk, máskor vásároltunk, tévéztünk vagy társasoztunk együtt. És bringáztam is, mozogtam is! Minimum 22 km-ert tekertem júniusban és legalább 7 km-ert elsétálgattam csak úgy.

 


Kaptam egy csodás ajándékcsomagot valakitől, aki eléggé hiányzik és jó lenne már élőben is látni. (Remélem, hogy idén még összejön.)

Kaptam néhány könyvet ajándékba, sőt, tök menő ruhákat is!

Vettem Mentát az irodába, hogy limonádézhassak.

Mekiztünk is párszor. Néha egyedül is becsúszott.  

► Levágattam a hajam nagyon rövidre. Többször hordtam szoknyát is, ruhát is a hónapban a meleg miatt… 20-25 éve először, ami miatt páran durván meglepődtek.

► Elromlott az okosórám, ezért beruháztam egy újra… és nem sokkal később megpusztult a telefonom is, de nem ruháztam be újra… Kb. két héttel később, egy véletlen beszélgetés kapcsán kiderült, hogy apám kapott egy Huawei P30ast (amiről max. álmodoztam), és odaadta!!! Van Gogh-os tokot vettem hozzá és imádom.

Nagy komoly felnőttként önkéntes nyugdíjpénztárat nyitottam.

 

#MacsKalandok #randomságok

 

Lényegében egymást kerülgettük ebben a hónapban. Ha itthon voltam, akkor is aludt, ha nem voltam, gondolom akkor is. Aminek nagyon örült az az volt, hogy rendbe tettem az erkélyt és megkezdtem a kint olvasós időszakát az évnek. Imád lehasalva nézelődni, ezért összetakarítottam, vettem pár lábtörlőt, kitettem egy kültéri szőnyeget és berácsoztam neki a kukucsáló részt alul. (A képeken nem látszik, de lett 2-féle levendulám az erkélykorlátra és egy tő citromfüvem is van. Mindkettőnek elég erős az aromája, és egy darab szúnyogunk se volt miattuk. Emiatt még a levendulát is hajlandó vagyok eltűrni.)

  

 

A random kutya pedig Max, akit imádok sétáltatni. Jámbor, okos, szófogadó és nagy ívben elkerülnek, ha meglátják az oldalamon. Esküszöm, hogy Luci nagyobb vadállat, mint az a tündérke terrier. (Nem tudok pontos márkát, keverék.)

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Fura világ (2022) – 8/10 – Ez valami zseniális volt. :D Vicces, aranyos, torokszortó, megható, színes, vidám, elfogadó, támogató, családdal harcolós, minden. <3 Totál random indítottam el, de szerettem.

 


Fekete tükör – Interaktív (2018) – 8/10 – Régóta szerettem volna megnézni, mert érdekes ez az interaktív tévézés téma (játékoknál és könyveknél is szeretem), ugyanakkor bosszant, hogy a lehetséges lezárások közül nem mindet találtam meg. :') Legalább 2,5 órát játszottam a filmmel – ami lényegében totál hülyén hangzik –, de érdekes volt a sztori. :D Nagy para volt, amikor elkezdett a főszereplő hozzánk, a döntéshozókhoz beszélni.

 


XX. századi lány (2022) – 8/10 – Amennyire tetszett, annyira vagyok pipa a végére… Szerettem volna egy kis limonádét nézni, erre szétbőgtem a fejem a film végén… -.- Egyébiránt cuki, humoros és bájos az egész, de sose fogom újranézni.

 


Boksoon kettős élete (2023) – 7/10 – Egyből egy mini John Wick maraton után elég izgalmas volt. :D Egyébként se rossz film, mert irtó jók az akciójelenetek és a sztori is bejött, sőt, még a főszereplő magabiztos, sokszor öntelt szövege is.

 


Renfield (2023) – 7/10 – Végülis baromi jól szórakoztam ezen a filmen. Főszereplőnk, Renfield egy anonim csoportba jár, ahol a társfüggők terápiázgatnak. Rádöbben, hogy ő bizony a nárcisztikus Drakula gróf függője, és megpróbál leszakadni a legyengült vámpírtól… zseniálisan hülye az alapötlet, és nem bírom azt mondani rám hogy trash lett a végeredmény. Tudatosan marhaság, és emiatt lett jó, emészthető.

 




Merülések (2009) – 5/10 – Eva Green fergeteges Ez a nő gyönyörű, tehetséges és totál para tud lenni a sunyi szemvillanásaival. A sztori nem nagy córesz (illetve inkább azt mondanám, hogy nem az én stílusom), de igényesen van ábrázolva a vágy, a vonzódás, az ifjonti naivitás benne. Látni a fiatalok szemén, mikor esnek le nekik a dolgok. Tetszett a hangulata, a története viszont inkább szíven ütött.

 


Berlin, I Love You (2019) – 5/10 – Az ötlet nem rossz, bár akadtak vele problémáim, ugyanis némelyik történet laposabb / érthetetlenebb volt, míg pár kiemelkedett. Még sosem láttam szkeccsfilmet, nem tudom, ilyennek kell-e lennie. Mickey Rourke apa története volt az, ahol egyből tudtam, mi lesz a végkimenetele a dolognak. Az angyalos sztorit untam. A gyerekre vigyázós zseniális volt. Diego Luna drag queenjének / trans karakterének pedg a vibeja volt fantasztikus. Ó, és a kocsis!!! Az volt a legszívhezszólóbb és ötletesebb! Egyszernézős volt, de nem bántam meg.

 


65 (2023) – 4/10 – Oké, most akkor ez mi volt? Mármint komolyan? Hogy illeszkedik ez a történelmünkbe? Persze voltak dínók a Földön, de hogy Adam Driver nem esett le 65 millió évvel közéjük, hogy aztán egy csomó fémet hátrahagyva elhagyja a bolygót… Az hót zicher. És a vége is – most mi van?! Mi értelme volt a filmnek? (A 4 csillag a dínóknak jár meg a sci-fi szálnak.)

 


Nem (2022) – 3/10 – A színészek kihozták a maximumot ebből a végtelenül unalmas akármiből. Hatalmas nagy katyvasz volt.

 


Sorozatoztam:

 

Fekete tükör (2011–2023) – 9/10 – Hát… most valahogy üres lett a világ, hogy mind a 6 évadát megnéztem már és még az interaktív Bandersnatch filmet és végigjátszottam párszor… Nagyon meghatározó, nagyon kemény, nagyon erőteljes üzenetet hordozó filmek ezek, én imádtam nézni az épp aktuális évadokat és várni a soron következőket.

 


Puszi: Kitty (2023–) – 8/10 – Összességében tetszett, bár azért jócskán limonádé volt... meg kicsit öreg vagyok a sulis kavarásokhoz, lássuk be. DE SZÖUL NAGYON TETSZETT! Imádtam, hogy egy picit elkirándulhattam Dél-Koreába, de közben végig ott volt az, hogy egy (vagyis több) nem koreai szemén keresztül látunk rá a világukra. Érdekes volt.

 


A partnerség nyomában (2022–2022) – 8/10 – Izgalmas volt egy karrierista dél-koreai lány/nő történetét nézni. Dominic Sherwood (Jace – Árnyvadászok) felbukkanása eléggé meglepett, de érdekes volt, ahogy a csaj ki nem állhatja, ő pedig görénykedik. Sajnálom, hogy elkaszálták, érdekelt, hogy folytatódik.

 


Én még sosem… (2020–2023) – 4. évad –8 /10 – Szerettem ezt a sorozatot. Igazi guilty pleasure sztori, szerethető karakterekkel, gyerekes bonyodalmakkal, humoros szituációkkal. Nem rengette meg a világom, de sok órát jobbá tett. Az első néhány évadot eredeti hangon és felirattal néztem, és szívből javaslom ezt a megoldást, mert a szinkronok valahogy nem lettek eltalálva – ÉS IRTÓ JÓ HANGJA VAN A KARAKTEREKNEK! Haláli volt az összes indiai akcentusú amcsi szöveg. <3 Jó lezárást kapott.

 


Az első áldozat (2022–2022) – 8/10 – Sajnálom, hogy el lett kaszálva, mert igazából elég érdekes lett a végére…

Amúgy nem több és nem kevesebb, mint amennyit ígér: leszbikus Rómeo és Júlia sztori egy vámpír és egy vámpírvadász között némi belviszállyal… :D

 


Apró gyönyörű dolgaink (2023–2023) – 7/10 – A Cheryl Strayed bestseller esszé gyűjteménye alapján készült, amit nemrég olvastam (Gyönyörű ​apróságok), és nem bírtam kihagyni a sztorit. Sötét, nehéz, elgondolkodtató, de nem volt rossz.

 


Anyuval nézve: 

 

Egy szelet Chicago (2022) – 5/10 –

Hát ez csak egy hajszállal volt jobb, mint az előtte nézett Karácsony az étlapon (2021)…

A dilis párt imádtam, de nevetséges az egész sztori és a végkimenetel is.

– Nyilván a kis luk pizzázó kell, hogy legyen a beülős étterem és a tágas terű az elviteles hely.

– Nyilván nem tud pizzaszószt csinálni az, akinek már az ükapja is olasz pizzáriát vezetett.

– Nyilván nem tud jó tésztát csinálni az, akinek már az ükapja is olasz pizzáriát vezetett.

– Tök nem fura, hogy ebédidőben random bezárjuk az amúgy ebédidőben tök üres pizzázót, aminek az egy szem alkalmazott annyira megörül, hogy elmegy a parkba festeni (vagy a konkurens pizzázóba ebédelni).

Az R&J étteremnévig le se esett, hogy ez egy Romeo és Julia újramesélés, vagyis nincs új a nap alatt. :))) Amúgy olyan Hallmark mozi vibeja van: nem rossz, de nem sok.

 


Karácsony az étlapon (2021) – 4/10 – „élelmiszer-tudósító” Valószínűleg itt vérzett el a film, ugyanis már a leírás első szavai hatalmas nagy hülyeségek. Mondanám, hogy cuki, de nem az. Vannak benne aranyos részek, de nem az a nyári forróságba igényelt hűvös téli romkom, amire vágytam.

 


A szerelem receptje (2021) – 3/10 – Szeretem a food truck sztorikat, de ez… ez rémes és kiszámítható volt. A végletekig buta, ahogy a többi kajás/karácsonyos is, amit mostanában néztünk.

 


Esküvői kívánság (2023) – 3/10 – Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nem igazán vannak szavaim ERRE.

A csajnak megjósolták, hogy a 30valahányadik szülinapján megy férjhez…

Annak ellenére elhitte ezt a jósnak, hogy az megjósolta, hogy azok a nagyszülei is ott lesznek az esküvőn, akik már jó ideje halottak… Na, bőszen tervezgeti a nagy napot…

A születésnapja előtt pár héttel (?) lefoglalja álmai tempomát vagymi… Az esküvőszervezővel intéz mindent, ruha, smink, kaja, meghívók, minden… (Persze ezeket már jó előre megálmodta, szóval no para, csak belép az eskövői álmaival teletüzdelt parafatáblákkal teli szobába, és kész is minden.)

MIKÖZBEN FULL SZINGLI és egyetlen egy meleg barátja van…

DE van még!

Egy unszimpi csávó valamiért cserébe eljátssza hogy ő a pasi – ugyanis a rendezvényes egy ponton közli, hogy ideje hogy előkerüljön végre a férj jelölt is –, így megússza a csaj azt hogy elveszik tőle a templomot vagy mit. És ez a csávó összehozza egy galériatulajjal, akivel rapid randin is, majd valami ÖNTUDAT órán is összefut…Na, Bélával randizgatnak, randizgatnak, amikor Béla bejelenti, hogy ideje feltenni a nagy kérdést: csaj izgatott, majd elkeseredik, mert a csávó kicsit görcsösen CSAK azt nyögi be, hogy holnap költözik Párizsba és mehetne vele a leány… Tudja hogy korai, etc etc… Hé, te lány, miért szomorodtál el?

Erre a nő beközölte, hogy egy pár nap múlva esküvőnk lenne, azt remélte megkéri…

Hát besírtunk anyámmal…

A film utolsó 5 percéig a csaj szentül hitte, hogy a szülinapi jósolt esküvő igazi lesz…

És b**** meg lett tartva az esküvő helyett egy szülinapi buli, amire el is jöttek AZ ESKÜVŐRE MEGHÍVOTT VENDÉGEK.

Nem bírom.

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

▪  Amelia Mellor: A mágikus könyvárus

Holly Jackson: Halott kislány a jó kislány

Adam Silvera: Csak emlékeket hagytál nekem

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

Ali Hazelwood: Utálom, hogy szeretlek

  

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

6 könyvről írtam a hónapban:

Kylie Scott: Twist - Csavar * erotikus romantikus *

Marissa Meyer: Cursed - Átkozottak (2.) * YA újramesélés *

Neal Shusterman: Viharszem (2.) * YA disztópia *

Cheryl Strayed: Gyönyörű apróságok * tanácsadó levelek *

Ilsa Madden-Mills: Dear ​Ava - Drága Ava! * romantikus erotikus *

Mariana Zapata: Hands ​Down - Könnyűszerrel * romantikus humoros *

 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

Borítómustra | Twist ​- Csavar

Borítómustra | Dear Ava - Drága Ava!

Hands Down - Könnyűszerrel | Kedvcsináló idézetek

  

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

 


 

4 megjegyzés:

  1. Ez a szülinapi esküvő film nagyon durva!! :D :D

    Macska nagyon cuki. Szerencsétlennek hogy milyen sok és hosszú szőre van! Hogy bírja a meleget?

    Mi az, hogy interaktív tévézés?!?

    Nagyon jókat főztél! És jól nézel ki a szoknyában!! Nagyon csinos vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól bírja a meleget, kefélgetve van a tőletek kapott kefével, de ne tudd meg, mi szőrt kiszedek belőle... :))) Amúgy az erkélyen vagyunk, szellőztetünk, szerencsére még nincs kánikula.

      Az interaktív tévézés olyan, hogy megy a sztori és egy ponton döntést hozol arról, hogy 1) szétvered a géped vagy 2) falhoz vágod a kávéscsészéd, és úgy alakul tovább a sztori, több lezárása van. Ennél a filmnél, pl. ezek az endings: https://oyster.ignimgs.com/mediawiki/apis.ign.com/black-mirror/d/d8/Bandersnatch_Map_IGN_2.jpg

      <3

      Törlés
    2. De nem értem, hogyan választasz. Ezek szerint csak interneten működik és külön videókat tölt be? Mert TV adásban nem tudom így elképzelni...

      Törlés
    3. Távirányítóval leokézod a neked szimpatikus döntéstválaszt. :) Megáll a sztori, kapsz X másodpercet dönteni, aztán úgy folytatódik a történet, ahogy döntöttél, mintha mi se történt volna. Szerintem izgalmas! De egyelőre még nem elterjedt, inkább videojátékoknál.

      https://4.bp.blogspot.com/-4ebpfgILGF0/XGkNfBnvhOI/AAAAAAAARJs/YK-LdIn9574t_x86EvrpzejLJc5QoVZdACLcBGAs/s1600/Bandersnatch05.jpg

      Törlés