2014. szeptember 8., hétfő



E. L. James: A sötét ötven árnyalata (Árnyalat-trilógia 2.)



„– Én tudom, mit szeretnék, Anastasia. Az  érdekel, hogy te mit szeretnél.”
- Christian Grey

Árnyalat-trilógia 1. részének értékelése
Fülszöveg:
A gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey egyedi ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál.
De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.
Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott „Ötven árnyalatának” szívszaggató múltjáról.
Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését.
Eredeti mű: E. L. James: Fifty Shades Darker / Eredeti megjelenés éve: 2011
Ulpius-ház, Budapest, 2012 / 570 oldal · ISBN: 9789632546377 · Fordította: Tótisz András

Szerintem:

Aaaaaaaanyira hiányzott már Anastasia „Szentséges basszantyú!” Steele. Én tényleg azt hittem, hogy túl vagyok rajta és kipihentem. Aztán jött a Szent Tehén, a belső istennő és az „okos szád” képzavar… Ettől az utóbbitól egészen hamar – már az első fejezetben - beidegeltem magam.

„Itt hervadsz el a szemem előtt.” – mondta Christian.
Adná az ég – sóhajtottam én.

Nem bírom a kiképzést. Viszont imádom a kitüntetéseket, amiket akkor kapok, ha elolvasok egy vagy több könyvet különféle kihívásokra – szóval az E. L. James – A sötét ötven árnyalata kihívás miatt folytattam a sorozatot.

Megkönnyebbülésemre hamar áttértünk az éppen egymás szokásait szimatoló szerelmespár légkörbe és fogyasztható szerelmes-erotikus regénnyé változott a történet. Komolyan mondom, hogy voltak egészen ARANYOS pillanataik. Plusz-mínusz pár szentséges basszantyú, milliárd és exnő.

Utógondolat: egy könyves férfi karaktert nem fogok szebbnek látni attól, hogy ötvenezerszer leírják nekem, hogy milyen szexi/dögös/szépséges/gyönyörű. Tökéletes utánzás, kedves írónő: már Stephenie Meyer Bellájánál is gyűlöltem, amikor mást sem csinált csak Edwardot méltatgatta…
Értékelés: 3


Merengés-Spoilerkedés:

"– Hívjam dr. Flynnt?
– Nem hiszem, hogy szükség van rá – mondja szárazon."

Ahányszor csak Christian „furcsán” viselkedett, ami nála ugye normálisnak számít, Ana a pszichiáter Dr. Flynnt kezdte emlegetni. Egy idő után komolyan elgondolkodtam azon, hogy szegény folyton csuklik emiatt a furcsa páros miatt!

Érdekes volt, hogy nem a szadomazo és a szerződés vonalán mozgott tovább a sztori, hanem az öngyilkos hajlamú Leila vadászata és Mrs. Robinson képbe kerülése volt a szerelmi mellékszál megrontója / megerősítője (mikor hogy). Erősen romantikus, jobbára erotikus-pornográf rész. Utólag belegondolva, nem hiszem, hogy lett volna fejezet, amiben nincs szex-scene

Christian „Ötven árnyalat” Grey szüleinél az álarcos parti igazából még tetszett is, bár a családból Mia-t bírom a legjobban jelenleg, azért a szülők is bájosak. Jó emberek, se több, se kevesebb – épp, mint Esme és Carlisle Cullen, bár ők többet szerepeltek.

Továbbra sem vagyok oda sem Anáért, sem Christianért, mert egyikükkel sem tudok azonosulni semmilyen szinten. Pedig - Isten látja a lelkemet – nagyon szívesen lennék ablakon pénzt kidobáló, ajándékozgató milliárdos! Amúgy izgatott, hogy mi lehet a nagy „titok”, amit Dr. Flynn kapcsán kezdett el pedzegetni Ana… de nem vágott falhoz, nem volt katartikus (és ha mélyen magamba nézek, rájövök: ezt már sejtettem).

Kedvenc részem? Kérem szépen, én imádtam a hirtelen sokkoló eltűnést, össznépi sírás-rívást! Megdobta a pulzusomat, mert valami katasztrófikus dolgot vártam (Jane Eyre után mondjuk megvakulást…) – nem halált, hiszen van 3. rész! Elég kivitelezhetetlen lenne Christian nélkül nemde bár? Jobban belegondolva szólhatna Miáról, az is érdekelne.

Összességében egy ilyen palit már elfogadnék (NEM CHRISTIANT! csak „ilyet”), de a kecójával és egyéb cókmókjával együtt. Ezt a picit sebezhető, irányításmániás, de kompromisszum kész Christiant jobban bírom, mint a legelején a seggfej, gazdag üzletembert vagy a tökéletes szépséget, akiről Ana mereng folyton. Viszont kezdem érteni, hogy miért nem csúszott az Árnyalat-fanoknak a színész (Jamie Dornan), akit felkértek a szerepre: annak a pasinak nincs meg ez az alkatából adódó sebezhetőség, a szemei sem ennyire kifejezőek és a trailer alapján azt a vérmérsékletet sem tudja hozni. Pedig lesz a második részből is film! Ejj, ejj, mi lesz itt…

Utógondolat: Szegény, szegény zongora…

Idézetek:

Száz kép villog a fejemben: az iPad, a vitorlázórepülés: hozzám repült, csak hogy lásson, minden, amit tesz, a birtoklási vágya, a százezer dollár egyetlen táncért… ez a szerelem?

Csak néz, a szeme rémült, óriási. Nem hallunk mást, csak a zuhanyból ömlő víz 140 egyenletes zubogását.
– Szeretsz – suttogom.
Még tágabbra nyílik a szeme,és a szája tátva marad. Mély lélegzetet vesz, mintha gyomron vágták volna. Megkínzottnak, sebezhetőnek látom.
– Igen – suttogja. – Szeretlek.

Feladó: Anastasia Steele
Tárgy: IPAD
Dátum: 2011. június 9. 23:56
Címzett: Christian Grey
Ismét megríkattál.
Szeretem az iPadet.
Szeretem a dalokat.
Szeretem a British Library alkalmazást.
Szeretlek.
Köszönöm. Jó éjszakát!
Ana xx


Csupa érzés vagyok.  Ezt teszi velem – fogja a testem, és teljesen birtokolja, hogy nem gondolok másra, csak rá. Erős, mérgező a varázslata. Pillangó vagyok a hálójában, nem tudok, nem is akarok menekülni. Az övé vagyok… egészen az övé.


- Mit tettem veled? - Kötekedik.
Bosszúsan nézek rá. Azt akarja, hogy kimondjam…
- Teljesen bepörgettél. Most pedig vigyél haza, és dugjál meg.
Tátva marad a szája, aztán meglepetten fölnevet. Fiatalnak, gondtalannak látom. Ó, de szeretem hallani a nevetését. És milyen ritkán hallom!
- Ön született romantikus, Miss Steele.

✖✖✖✖✖
A képek a Pinterest - Könyv - 50 shades of... táblámról vannak. Részletek ott.

✖✖✖✖✖

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése