2015. március 16., hétfő



Jane Austen: Meggyőző érvek (könyv és film)



„Helyét a szívében soha nem foglalta el más, soha nem is képzelte, hogy találhat hozzá hasonlót.”


Fülszöveg:
Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül. Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet – csak Anne Elliot nem…

A Meggyőző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

Tartózkodó érzelem címmel is megjelent.
Eredeti mű: Jane Austen: Persuasion
Eredeti megjelenés éve: 1818
Európa, Budapest, 1980
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630718995 · Fordította: Róna Ilona

Szerintem:
Már régóta esedékes volt ez a történet, örülök, hogy végre elolvastam!

Csodaszép tájakon játszódik (Kellynch kastély, Bath, Lyme, Uppercross), de a középpontban mégis a családok és a családi kapcsolatok voltak. Elég lassú történetről van szó, ami kapcsolati és utazási szinten nagyon eseménydús volt! Az elején minden elég zavaros és még a vége felé is néha belezavarodtam a Musgrove család tagjaiba, de élvezetes és aranyos történet.

Könnyen olvasható, érdekes és nekem tetszettek a benne lévő beszélgetések. A Büszkeség és balítélet lényegesen élvezetesebb, mert többször és látványosabban konfrontálódnak a főszereplők. Ettől függetlenül Jane Austen nagyon jól és jókat is, szóval mindenképpen folytatom az ismerkedést az írásaival.

Kedvenc szereplők:
  • Anne: az első pillanattól az utolsóig szerettem.
  • Croft admirális és Mrs. Croft: a homokfutózás a kedvencem velük – 1. rész, 10. fejezet.
  • Harville kapitány: szépen öntötte szavakba a lelkét, 2. rész, 11. fejezet.
  • Wentworth kapitány: Lehet nemet mondani az ilyen leveleket író férfiaknak? NEM! ♡♡♡

Értékelés: 4,5

Bővebben:
Miért álltam neki most?

Igazából nincsen különösebb oka, csak amelyeket már minden bizonnyal említettem - érdekel Austen munkássága és igyekszem elolvasni minden könyvét. (Párat még nem sikerült ugyan beszereznem, de azért akad már néhány itthon.)

Lady Russel és Anne Elliot
Továbbá ez a könyv a Könyvmoly Párbaj B-listáját csökkenti, ahogy az idei tervezett várólista csökkentőim között is szerepel. 

(Ehhez a két témához kapcsolódó címkéim: Könyvmoly Párbaj 2014-2015 és VLCS 2015)

Mióta tervezem elolvasni?

2007 óta! Hipp-hopp eltelt 8 év és már neki is álltam…

A könyvvel egyébként először az egyik kedvenc filmemben találkoztam! Megkapó cím, megkapó alaptörténet és olyan színészek, akiket imádok – ez a film pedig a Ház a tónál (port.hu, imdb). Az egyszerű nyál-sztorikra általában nem vagyok kapható, de ez cseppet sem átlagos témájú, ugyanis van benne időutazás, misztérium, feszült légkör… és Sandra Bullock meg Keanu Reeves!

A női főszereplő kedvenc könyve a Meggyőző érvek, amit egyszer elhagy és a férfi főszereplő talál meg. Nem mesélem el, hogy miről szól a történet vagy hogy mi történik a könyvvel a középpontban, de tökéletes kikapcsolódás, ha nem egy átlagos romantikus történetre vagyunk kíváncsiak.


OFF - Családi hozzáállás:

Már nem is próbálkozom náluk sem a filmmel, se az idézet felolvasással. Vasárnap este viszont a Csengetett, Mylord? kapcsán – amit egyébként anyám is, öcsém is imád!!! Pedig nem modern és abszolút kosztümös!!! - mondtam öcsémnek, hogy nem csak Mr. Twelvetrees nevének a kiejtése nehézkes, hanem a mostani könyvemben van egy Wentworth kapitány és az sem piskóta.

Szóval a vasárnap estém azzal telt, hogy az öcsém a nyelve hegyét megfogva (bevett angol kiejtés tanítási módszer! :D) gyakorolta eleinte a Mr. Twelvetrees-t, majd a Wentworth kapitányt… (Vagyis miszter tvelsztrísz és venszvörsz - öcsém nyelvjárásban.)

Nem túl releváns, de legalább nem csak Mr. Darcy-t ismeri már Jane Austen férfiúi közül.


Utáltam szereplők:

Anne családjától a hajamat tépkedtem… a hiú apa, a nemtörődöm nővér és a hipochonder hugica… fantasztikus hármas! Mindegyik rémes, borzalmas és lehetetlen személyiség! Tökéletes illene ebbe a családba Mrs. Clay, aki szimplán felháborító, ahogy van. A legjobban Mary idegesített, abszolút nem tudtam érteni mindenkit, aki nem látogatta meg. (Kicsit Mrs. Bennetre hajazott ez a drámázás, itt is a férjet bírtam jobban.) Mary kapcsán még az jutott eszembe, hogy Jé, már Jane Austen korában is léteztek energia vámpírok!

Egyébként Mr. Elliotnak nem is volt esélye nálam, annyira a családba tartozónak tűnt! Már a normális részébe, hanem Anne testvérei és apja félének… Nem lepett meg túlságosan semmi, ami körülötte történt. (Mindenesetre érdekes és körülményes volt a módja annak, amíg felszínre kerültek a viselt dolgai. Az nagyon tetszett.)

Mindenki mást szerettem vagy feldobta a könyvet a jelenlétével. Borzalmasan sajnálom szegény Anne-t, örülök, hogy ott volt neki Lady Russel!

Filmadaptációk:
Az IMDb-n három feldolgozást is találtam: 2 filmet és egy mini sorozatot.
  • Tartózkodó érzelem (2007) – IMDb / Port.hu
  • Meggyőző érvek (1995) – IMDb
  • Persuasion (1971) – IMDb

Én ezek közül a legújabbat szereztem be, de igazából mindegy is, hogy most melyiket nézem meg, ugyanis egyik verzióban sem találtam ismerős színészt vagy rendezőt! Teljesen elfogulatlanul álltam hozzá.
 
Elizabeth Elliot, Anne Elliot és Mary Musgrove
A 2007-es Tartózkodó érzelem című film

Elsőre nem tetszett a casting, de aztán imádtam a színészeket. Maryt elviselhetetlen módon gyűlöltem a filmben - sokkalta jobban, mint a könyvben, Harville kapitány nagyon dögös lett, Mr. Elliot egy p.cs és ehhez méltóan lép be a bath-i szalonba. A film első ~70 perce fantasztikus, aztán valaki meghalt (rendező? producer? mittomén ki?) és az utolsó cirka huszonpár perc egyszerűen sz.r volt…

NAGYON haragszom. Ennyire összecsapott, történet hűtlen és gusztustalan megoldást régen láttam… A cukrászdás résznél romlott el minden, ami egyszerűen az esős rész a filmen, de tényleges tragédiává a koncertnél alakult át a film. Rohangálás, modortalanság – elvettek mindent a sztoriból, ami szép volt. A legjobban talán a futkározó Mrs. Smith-re és az elmaradt ablak melletti, Harville kapitányos beszélgetésre haragszom…


Horror.

Jah, nem! A horror az volt, amikor majdnem 30 másodpercig Anne SZÁJÁT kellett néznem, hogy végre összeérjen már Wentworthével... bahh...

A magyar szinkron szerintem kiemelkedően jó lett, de Oroszlán Szonja kapta Anne-t, ami nálam borított mindent. (Aki érti, inkább nézze eredeti nyelven.) Imádom Oroszlán Szonja filmjeit és a szinkronjait is, de Anne Elliot karakterével és stílusával egyszerűen nem összeegyeztethető még a hangja sem, mert ő egy „magabiztos, szexis, szőke dög” – ahogy apám szokta jellemezni. Nem rossz, de valami félszegebb szinkronszínészt elbírt volna.

A 2007-es adaptáció: 5/2 ☆☆
Idézetek:
– Nemigen van az arcnak olyan hibája – felelt Anne –, amelyet el ne feledtethetne az emberrel a megnyerő modor.

Tény, hogy meghalt, és nővérei most már „szegény Richard”-ként emlékeztek meg róla; életében mégsem volt ő más, mint a fafejű, érzéketlen, hasznavehetetlen Dick Musgrove, aki sem elevenen, sem holtan nem érdemelt többet, mint hogy keresztnevét rövidített formában emlegessék.

Amiben én a magam nemének elsőbbséget adok (semmiképp sem irigylendő dolog, s nem kell elkívánniuk tőlünk), csak annyi, hogy tovább szeretünk olyankor is, amikor már az emberi létnek vége, vagy amikor már végképp nincs semmi remény.

Mondani annyit mondott, hogy szerinte a költészet végzetes is lehet, mert aki teljesen megérti, nem mindig élvezheti veszélytelenül; csak erősen érző lelkek tudják méltóképpen értékelni, ám éppen az erősen érző lelkeknek csak módjával ajánlatos ízlelgetniük.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Képgyűjtemény a Pinteresten: Jane Austen stories.
Különböző Persuasion kiadások borítói a GoodReads-en!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

3 megjegyzés:

  1. Ezt én is el akarom olvasni! Volt a Jane Austen könyvklub a tévében és erről a könyvről ott hallottam. De akkor van annyira érdekes, mint a többi könyve :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom... (a könyvet, a filmet ne nézd meg! :D)
      Egyébként nemrég én is éppen láttam a tévében Jane Austen Könyvklubot! Nekem az is nagyon tetszett, többször nézős és aranyos volt! Azóta gondolkodtam, hogy melyik Austen legyen a következőm.

      Törlés
  2. Eddig még egyetlen J.A. könyvet sem olvastam, de még mindig vacillálok, hogy kéne-e, és ha igen, melyiket. Az biztos, hogy nem mostanában kerítek rá sort, de azért gondolatban ezt is felírom lehetőségnek.

    VálaszTörlés