2015. július 23., csütörtök



Sophie Jordan: Firelight - Tűzláng (Tűzláng-trilógia 1.)



„Egy draki számára ő a halál. Hát nem ironikus? Ahhoz, hogy a draki részemet életben tarthassam, annak a közelében kell lennem, aki megöli.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK. HALÁLOS ELLENSÉGEK. PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM.

A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi.
Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött le.

Könyv információk:

Eredeti mű: Sophie Jordan: Firelight
Eredeti megjelenés éve: 2010
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454351 · Fordította: Marczali Ferenc
A sorozat részei:

2. Vanish - Szökésben
3. Hidden - Menedék
3,5 Breathless

Szerintem:
MadeULook by Lex -
Original Human Dragon makeup!
Igazából rekordidő alatt elolvastam ezt a könyvet (4 óra), pedig már egy éve tuti tologattam… Érdekfeszítő, különleges, jól kitalált és szépen felépített sztori – sárkányokkal! Rendben, sárkány-leszármazottakkal, de kicsire nem adok.

Döbbenet, hogy mennyire lekötött ez a drakis / drakira vadászós sztori, ami lényegében arról szól, hogy zsákmány és vadász kerülgeti egymást egy furcsa, új élethelyzet kapcsán, ami egy szökésből eredeztethető. Lehetett volna unalmas is az átlagos új városba költöző, nehezen beilleszkedő lányról meg a suli titokzatos, dögös pasijáról szóló történet, ha nincs ennyi potenciál a tirádában! A plusz dolgok tették egyedivé, érdekessé és különlegessé számomra ezt az amúgy átlagmesét – de folytatásra mégis a lezárása vett rá.

A borítók közül nekem a magyaré tetszik a legjobban, ahol teljesebb képet kapunk a borítómodellről, mint a többin. Furcsák az arc közeliek, nem jönnek be – a miénk kifejezetten szép és ízléses...

Ajánlás: sárkány-fanatikusoknak, egyedi urban fantasy rajongóknak.

Értékelés: 5
 
Bővebben:
A szereplők

JACINDA és a családja

Jacinda szerintem: JANE LEVY
Jacinda, a főszereplőnk, akinek szépséges vörös hajzuhataga van és ő a család maradék drakija. Körülötte forog a sztori, de szerencsétlenségemre kaptam egy érdekes, de rohadt önző, egocentrikus jelenséget a személyében.

Értem is meg nem is, és ugyanígy vagyok a családja többi tagjának a véleményével / hozzáállásával is. Senkinek nincs szerintem maradéktalanul igaza, nagyon rájuk férne egy családi teadélután és dumaparti. (Vagy pár maflás, főleg az ikerlányoknak…)

A csajok anyukáját eléggé sajnálom, mert rémes szerencsétlen helyzetben van, nehéz jó döntéseket hoznia, de mindent megtesz az önző ripacsokért. Sajnos idegesített, hogy mennyire nem törődnek egymás szükségleteivel… Ugyanakkor örültem is annak, hogy Tamra picit boldog volt, még ha a választott baráti körével nem is értettem egyet. Ennél a családnál valahogyan semmi sem jó, mégis érdekesek és drukkol nekik az ember lánya, hogy mindenkinek jó legyen.

Will szerintem: DIEGO BONETA
WILL RUTLEDGE és a rokonai

Elfogadható, bár nem túl hangsúlyos jelenség – vagy elnyomták az unokjatesói, akiktől viszont ROPPANT módon cidriztem! (Mit nekem Denazen meg Dez apja, amikor Xandertől borsódzott a hátam, amint felmerül a személye?!) Will rokonaitól (és a házától) vert a víz rendesen (és ezt nem tudom a melegre fogni sajnos).

Túl jól ki van találva az egész drakira vadászós dolog meg a mindenféle cucc, amit belőlük készítenek. Érdekfeszítő minden, ami a vadászokkal, a drakikkal és az enkrószokkal kapcsolatosak! 

Nagyon érdekel például, hogy KIK vagy MIK egyáltalán azok az enkrószok?!

CASSIAN

Igazából homályos nekem ez az ónix draki dolog. Annyit vettem le az egészből, hogy erős, magas és ő lesz a következő főnök, de jelenleg csak ígérget meg a szája jár és semmit sem képes intézni.

Nem túl szimpatikus jelenség - és amikor ezt írom, akkor egyaránt értem ezt csóri Cassianra és a drakik falujára / csapatára is. Engemet érdekelne ez a „máshol”, amiről mindenki ábrándozik és mindenkinek mást-mást jelent… hol végződik ez a történet és mi lesz Cassiannal?

Idegbajos szituációk (konkrét spoiler nincs)

Egyetlen alkalommal majdnem bevágtam a sarokba a könyvet… Nagyon felidegesített az, hogy két ember ül egy kocsiban, az egyik vérzik, erre a másik LEDOBJA AZ INGJÉT (!) és azt tunkolja a sebbe. Komolyan?? Nincs egy zsepi, törlőrongy, sebtapasz vagy bármi a kocsiban? Az enyémben komplett fertőtlenítő és sebkötöző cuccok vannak! Meg egy százas zsepi… no comment.

Persze az se volt semmi, hogy ha pár plasztik rinyagép rátámad egy sportos és erős lányra, akkor ő miért nem tépi őket szét? Miért nem támad? Miért nem védekezik, üt, harcol?! Olyan valószerűtlen volt ez a rész is… (Ok, értem, fantasy az egész, de értitek…)

A történet (SPOILER!)

Drágaságom: dedikált könyvjelző!
A történet úgy kezdődik, hogy Jacinda drakivá alakulva találkozik Willel (valahol), aztán találkozik emberként is. Egyből egymásra ismertek? A lány igen, de a srác abszolút rejtélyes és majdnem végig az izgatott, hogy akkor mi lesz. A vadász tudja-e, hogy a draki, akit látott (és futni hagyott) Jacinda, az új diák? Ha tudja, akkor miért nem szól róla? Ha nem tudja, akkor hogyan fog ez az egész kiderülni és mikor? A mikor az nagyon izgatott, ezért is faltam be egy leüléssel a könyvet! Végig izgalmas volt és ez a sejtelmes titokzatosság végig fenntartotta az érdeklődésemet!

Bevallom, nekem Catherine is nagyon gyanús (volt?), mióta benyögte a Rómeó és Júlia hasonlatot Jacindára és Willre. Nem tudom, hogy nem-e derül még ki valami erről a leányról, mindenesetre nekem ott maradt a „figyelni kell rá”-szekcióban az unokatesókkal egyetemben.

OFF a sztori margójára

A falu nekem kicsit túl belterjesnek tűnik… nem is értem azt a sok nem draki-kölyköt. (Irónia…)


Idézetek:
– Ja, persze. Sosem vártam sokat a hercegektől.
– Nem mondod! – Vállat von, és önkéntelenül eszembe jut Cassian. Tamra azt hitte róla, hogy egy herceg. Nem tudom biztosan, így hiszi-e még. – Szokatlan lehet neked, hogy békák után futsz.

Beállok a sorba, de amikor hátrapillantok, ő is visszanéz rám.
– Váó – motyogja Catherine azon a karcos, mély hangján, amikor mögöttem csatlakozik a sorhoz. – Sosem gondoltam volna, hogy így történik.
Hirtelen ránézek:
– Micsoda?
– Tudod, ez a Rómeó és Júlia cucc. Szerelem első látásra, meg ilyenek.

– Hová megyünk? – kérdezem.
(…)
– Érdekel? – pillant rám hátra lenyűgözően csillámló, meleg tekintetével. A térdem megremeg.
És azt mondom magamban, nem. Nem érdekel. Nem érdekel, hová megyünk. Bárhol jobb ennél. Vele bárhol.
❖❖❖❖❖
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv - Tűzláng sorozat.
Különböző Firelight series #1 kiadások borítói a GoodReads-en!

❖❖❖❖❖

1 megjegyzés: