2015. szeptember 23., szerda



A marsi – rendhagyó könyvajánló!


Ez a bejegyzés kizárólag a sci-fi és disztópia mini-könyvklub miatt jött létre. (A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.)

(A Fumax kiadó új borítója csak védőborító!)
Korábban már írtam a blogon < Andy Weir: A marsi > című könyvéről, amit elérhettek a címére kattintva. Továbbá írtam egy cikket Vegazus blogjára is vendégbloggerként, aminek a témája a regény írója, Andy Weir. Azt < itt > olvashatjátok el.

Általában addig írok egy könyvről, amíg emlékszem rá… amíg még tart nálam a varázsa. Egy átlagos könyvet nagyon könnyű elfeledni, egy-két részre jó, ha emlékszem belőlük, de Mark Watney –t nehéz elfelejteni! Nehéz elfelejtenem, ahogyan drukkoltam neki, hogy ne robbanjon fel vagy csírázzanak ki a krumplijai. KOMOLYAN a krumpli sikeres kicsírázásáért szurkoltam?!

Mark, a Mars királya azóta is nálam.  Boldog-boldogtalannal ajánlom a könyvet, aki egy jó sci-fit vagy egy humoros, de izgalmas történetet keres. Olvasás előtt furcsálltam a körülötte kialakult fanbázist, de pár oldal, fejezet után csatlakoztam a rajongói klubba én is. Persze lassan épül fel a figyelemfelkeltő első mondatok ellenére is – talán onnan izgalmas, amikor már annyira megkedveljük a főszereplőt, hogy minden lassú vagy rémes életben maradási próbálkozása miatt görcsbe áll a gyomrunk.

Nem tudom.

Nem működik mindenkinél, nem is működhet.

Miért ajánlom, miért szerettem mégis?

Én azoknak az ismerőseimnek ajánlgattam, akik nem a hard sci-fi fanatikusok vagy nagyon nyálas-romantikus regény rajongók vagy elvakult pornófüggők. Léteznek olyan rétegek, személyek, akik nem néznek vígjátékokat vagy leragadtak a feketén-fehéren vagy nagyon fantasy vagy nagyon valóság történeteknél. A marsi attól jó, hogy:

  • megszeretjük Markot;
  • elhisszük, hogy ő egy zseni MacGyver, aki nem mellesleg űrhajós és botanikus is egy személyben;
  • nem azzal a gondolattal operál, hogy tuti megőrülnénk odafent egyedül, hanem ad egy „akkor is túlélem b+” karaktert az olvasónak;
  • száraz, tényszerű ugyan, de se nem nézi tök hülyének az olvasót, se nem emészthetetlenül feldolgozhatatlan és számszerű;
  • a megmentés kapcsán szembetalálkozik az emberi és a hatalmi szervek véleményének ütközése, aztán valaki talál egy kiskaput – és az olvasó emiatt boldog;
  • közelebb hozza a sci-fit sok olyan emberhez, akinek nem a szíve csücske ez a műfaj;
  • Mark meglátja a rosszban a jót.

Aki járt már úgy valaha, hogy ott ragadt valahol egy csomó olyan film, könyv és/vagy zene között, amelyik nem az ő stílusa volt, különösen fogja értékelni a könyvet.


A film: MENTŐEXPEDÍCIÓ

Személy szerint nem szeretem ezt a címet, mert számomra a könyv egyik nagy fordulata az volt, ahogy megkezdődik a mentés. SOK időbe telt, míg mindenki eljutott oda, hogy mi lehet Markkal és bár végig ezért drukkoltam, meglepetésként ért és letaglózott a megkönnyebbülés.

Spoiler? Naná. Elszomorító spoiler… Biztosan volt valami háttere a váltásnak (és nagyon remélem, hogy volt – a jó hangzást leszámítva), ami megmagyarázza. Persze az angol mozi poszteren a BRING HIM HOME (Hozzátok őt haza!) se semmi…

Egyébként eléggé féltem attól, hogyan fogja Matt Damon eljátszani Markot, de az első trailer meggyőzött – JÓ LESZ EZ!



☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Képgyűjtemény a Pinteresten: A marsi.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!
☀ ☀ ☀ ☀ ☀

10 megjegyzés:

  1. Hú, ez a trailer... nagyon menő. :) Csak kár hogy ilyen sokat elárul a történetből. (Ezért nem szoktam trailereket nézni.) Nagyon kíváncsi leszek a filmre!! :)

    Egyébként tök jó hogy így pontokba szedted, miért jó a könyv. Sikerült megragadnod a lényeges dolgokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is ez a bajom általában a trailekkel. :/ Meg azt is "szeretem", amikor az összes izgalmas jelenetet ellövik benne például egy horror kapcsán. Könnyebb nem nézni, de ennek a sztoriját már úgyis olvastuk. :))

      Köszi! Rendhagyóra sikeredett, de ismételgetni se akartam önmagam. :D Not my style.

      Törlés
    2. Igen, én is azért néztem most meg, mert már úgyis ismerem a történetet. :)

      Törlés
  2. Mint szakmabeli biológus, meg kell jegyeznem, hogy a krumpli nem kikel, hanem kicsírázik. :D De amúgy mindennel egyetértek. (Bár azt hiszem, a high sci-fi rajongók többsége is szerette ezt a könyvet.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pardon, kicsírázik. :D
      (Csak a két saját nagyon-nagyon sci-fis barátaimat tudtam megfigyelni, háromból ketten nem szerették annyira.) :) Se űrhajózás, se űrcsaták, se idegen fajok, se semmi - mondták. Azzal egyetértek, hogy nem egy Star Wars, bár szerintem jobb is így, hogy nem copy...)

      Törlés
    2. Ez a kikelés nekem is elég fura volt, pedig nem vagyok biológus. De nem tudtam volna én se a helyes kifejezést. :)

      Ezt az űrcsata, idegen fajok dolgot nem tudom igazán megérteni... nem attól lesz valami sci-fi, hogy ilyenek vannak benne, hanem attól, hogy a kitaláció mellett tudomány is van benne. Márpedig A marsiban nagyon sok van, a Star Wars-ban meg sokkal kevesebb.

      Törlés
    3. Kijavítottam ;))

      Nekem is nagyon sokáig addig tartott a scifi, ameddig nem léptem túl a Galaxis útikalauz stopposoknak című és a Star Wars / Alien univerzumba tartozó könyveken. Igazából A marsi volt ez első "akár el is hihetném, hogy egyszer pár év múlva" -realitású sci-fi számomra. Viszont a bolondjaim azóta is eljátszogatnak a Boba Fett vagy milyen figurácskáikkal és az nekik jó. :D

      (Mondjuk lényegesen több eleve hard sci-fi rajongónak tetszik, mint romantikus vagy történelmi könyveket kedvelőnek... Szívem szerint kutatnám, hogy mely olvasócsoportok még mire harapnak. Lenne témája/adata/időigénye a dolognak. :D)

      Törlés
    4. Hű, ez a kutatás tök érdekes lenne! :) Bár valószínűleg nagyon egyénfüggő. De ha mégis vannak mintázatok, az használható lenne különféle könyvárusító oldalaknál, pl. Libri, Amazon, ahol követik, hogy milyen könyveket vettél már meg. És akkor ajánlhatnának olyat is, ami nem a Te kedvenc műfajod (pl. eddig drámai könyveket vettél náluk), de általában másoknak tetszik, akik szintén szeretik a drámai könyveket.

      Lehet, hogy túlságosan előreléptem, de mindenesetre engem is érdekelne egy ilyen jellegű kutatás, statisztika. :) Ha rászánod magad, én tuti elolvasom az eredményeket!

      Törlés
  3. Én még nem olvastam, de mostanában csupa olyan bejegyzésbe futok bele -mint a tied is- amik kedvet adnak a hiányosság pótlásához. ;o)

    VálaszTörlés
  4. Múlt hónapban olvastam a könyvet. Tegnap megnéztem a trailert, akkor mondtam, hogy én ezt a filmet moziban látni akarom! (nem, nem szeretek moziba járni, de ezt a nagy vásznon szeretném megnézni!) Páromnak mondtam, hogy megyünk és kész :)

    VálaszTörlés