2015. szeptember 28., hétfő



Jodi Picoult: Csodalány


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


– Atyám – feleli Mariah erőtlenül. – Értékelem, hogy idefáradt. Még azt is értem, miért tette. De…
– Igazán? Mert én nem vagyok benne biztos, hogy én tudom – feleli az atya nevetve. – A St. Elizabeth-templom kongott az ürességtől ma reggel. Úgy tűnik, a lánya komoly konkurenciát jelent.


Fülszöveg:
Mariah White életében másodszor kapja rajta férjét egy másik nővel, lányuk, a hétéves Faith pedig életének minden fájdalmas másodpercében vele van. A gyors válást követően Mariah depresszióval küzd, Faith azonban új barátra lel. Egy képzeletbeli barátra, aki lehet, hogy mégsem annyira képzeletbeli…
Faith folyamatosan beszélget az „őrzőjével”, s hamarosan a Bibliából kezd idézni – a könyvből, amelyet sem ő, sem egyetlen rokona nem olvasott. Mariah pánikba esik, pszichiáterek hada vizsgálja a kislányt, de nem találnak nála semmit.
Egy nap aztán Faith kezén stigmák jelennek meg, és csodás gyógyulások követik az útját. Mariah-nak szembe kell néznie a ténnyel, hogy Faith – a kislány, aki sosem kapott vallásos neveltetést – talán tényleg Istennel beszélget.

Ahogy lenni szokott, Faith csodálatos gyógyító ereje nem marad titokban. A hívők és a médiacápák hordái ostromolják a házat, és ha ez nem lenne elég, a kislány apja, Colin gyermekelhelyezési pert indít volt felesége ellen.
A Csodalány újra a legfontosabb kérdéseket feszegeti. Hol a határ csoda és valóság között? Összeegyeztethető-e az orvosi hivatás és a vallás? Lehet-e, kell-e választani az anyaság és az élet között?
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Jodi Picoult: Keeping Faith
Eredeti megjelenés éve: 1999

Athenaeum, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934518 · Fordította: Peiker Éva
Jodi Picoult könyvek a blogon:


(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
És… ismét elvarázsolt!

Tartottam a regénytől, hiszen a vallás képezi a történet gerincét, de nem gondoltam volna, hogy ennyire bátran kezeli a témát! Csodásan megoldja a hit, az egyházak, a stigmák, az eretnekség, a csodák néha összeegyeztethetetlen katyvaszát megspékelve azzal, hogy milyen nemű is Isten? Leesett az állam.

A történet felépítése sokban eltér a megszokottól – például egy-egy fejezetet nem sajátítanak ki a szereplők, hanem folyamatosan váltakoznak a nézőpontok, néha bekezdésenként. Egy-egy történést, eseményt vagy helyzetet több ember által ismerünk meg, míg már nem is tudjuk, hogy kivel értünk egyet, kit féltünk és kinek szurkolunk. Ráadásul nagyon sokára jött be az eddig olvasott Jodi Picoult regények alapjait képező bírósági-tárgyalásos szál! Bírtam, hogy nem erre domborította ki a cselekményt, de mégis hangsúlyos szerepe volt a történetben az ügyvédi játszmáknak.

A karakterek nem egysíkúak, mindenki szépen felépített, folyamatosan bomlanak le a rétegeik, kivéve egyét a könyv Fő Gonoszáét, aki szimplán egy nagyon utálható, negatív karakter. (Persze ő – talán - csak szerintem a történet Fő Gonosza. Legszívesebben elásnám az apa ügyvédjét… annyira egy ripacs!) Nekem a leginkább Ian és Kenzie karaktere tetszett, sosem lehettem biztos a következő lépéseikben.

Kedvenc szereplőim: 
Joan. Mariah. Ian. Faith.

Kedvenc rész:
>> A papok és a zsidó rabbik részei, illetve közös részeik.
>> És Kansas!
Értékelés: 5
Széljegyzetek

  • Talán először nem szerettem bele egyik férfi karakterbe se, bááár azt be kell vallanom, hogy a dögös, hivatásos kételkedő Ian Fletcher nagyon ott volt!
  • A történet végét nem is tudom, hogy sikerült-e megértenem. Legalább tízszer elolvastam és sokféleképpen lehet értelmezni. Kenzie felvetett egy érdekes kérdést a történet folyamán, azt hiszem, hajlamos vele egy platformra helyezkedni…
  • Ez a legrégebbi Picoult regény, amit eddig olvastam (1999-ben adták ki). Arra jutottam, hogy kedvelem a korai műveit! (Általában nem szeretem az esetlenebb első könyveket…)

A karakterekről

Colin White - Adott egy nagyon unszimpatikus apa karakter, akit nem sikerült megkedvelnem. Ott kezdődik a történet, hogy félrelép otthon, amíg a felesége a közös gyereket vinné balettre… ha nem marad otthon valami. Nem tartom fairnek a megcsalás témakört, innentől max. néha ellágyultam Colin iránt, mint édesapa iránt, de rühelltem, mint hímtaggal rendelkező élőlényt… Jessicát hagyjuk is, ő annyira nem volt benne a sztoriban…
 
Faith és Mariah White
Mariah White és a lánya, Faith – Szőke, zöld szemű egymástól teljesen függő páros. Nagyon jók Mariah anyatigris pillanatai, de Faith felszabadultságáért is odáig voltam. Picoult nagyon aranyos és bájos kislányokat tud kitalálni, akikért nem lehet nem odalenni. Igyekeztem figyelmen kívül hagyni az anya múltbéli megingásait, én nem inogtam meg vele kapcsolatban - végig neki drukkoltam. Persze nem csak a kettejük anya-lánya momentjeit kedveltem, hanem azokat is, amikor felbukkant a nagymama. Huh, a néni nem semmi – volt, hogy rám ijesztett, volt, hogy aggódtam, mi lesz velünk a nagy szája miatt… Millie Epstein az én szememben az egyházi személyekkel szembeni viselkedésével nőtt nagyot!

Az egyházi személyek: papok, rabbik, püspök és a többiek

Sokan voltak, többen, mint ahányukat számon tudnám tartani - volt itt konformista, hippi, komoly, kedves. A nagy-nagybátyám pap volt – kicsi és falusi, de a halálakor legalább annyira tettek mindenre és átgázoltak rajtunk a családján, ahogyan ez a püspök bármin, ami nem a következő étkezés… Képtelen vagyok elfogulatlanul tekinteni a földi helytartókra, de azért nem csak ilyen típusú egyházi emberek léteznek: Solomon rabbi  és MacReady atya belopta magát a szívembe! Nem gondoltam volna, hogy érdekes lehet a zsidó és a katolikus hit összehasonlítása, ahogy azt se, hogy megférnek-e egymás mellett a képviselőik.

Ian, mint Gerard Butler
Ian Fletcher 

A hivatásos ateista, akinek szép kék szeme és fekete haja van. Beleillik az írónő szívdöglesztő pasijainak hosszú sorába, de nem zúgtam bele annyira, mint egyik-másik Picoult pasasba az előző regényeinél. Megbízhatatlanabb és ellentmondásosabb a megszokott álompasiknál, sosem lehet tudni a következő lépését. Furcsa személyisége van, amennyire nyitottnak sejteti magát a nyílt tévés személyiség alteregójával, épp annyira nem olyan! Ez a pasi egy sünnél is tüskésebb… Talán egyedül az ő kis titka, apró csodája az, amiben csalódtam – valahogy nagyobb volumenű, nagybetűs CSODÁT vártam (vagy akartam. Ahogy tetszik).

Metz, mint Gabriel Macht

Malcolm Metz (aka. Fő Gonosz) 

– ÁSSUK már el valahova a rémes vicceivel együtt ezt a zseniális ügyvédet, de borzalmas embert. Nem mondom, hogy nem szórakoztatott egy percig se, mert nem lenne igaz. Kifejezetten viccesek voltak a reakciói, de aztán jött a kivetített …… -betegséggel, aminél nem bírtam tovább. Metz úgy van felépítve, hogy egyetlen másodpercre se érzünk vele szimpátiát, nem sajnáljuk, ha beég. Az első találkozástól kezdve, következetesen egy unszimpatikus ripacsnak van beállítva és nem is tér el ettől – teljesen egydimenziós karakter.

Ajánlás

Mindenképpen olyanoknak ajánlanám, akik rugalmasak vallásilag, ugyanis nem véletlenül merül fel a sztoriban az eretnekség. Azoknak ajánlom, akik szereti az összetartó család sztorikat, különleges anya-lánya témájú történeteket.

Idézetek:
Pio atya,
akárcsak Faith, ő is stigmata
– Tartozom egy vallomással.
– Én valahogy mindig ezt hozom ki az emberekből.
– Egyszer belopóztam gyónni.
– Gyónás a gyónásról – kacag fel MacReady atya.
– Még csak tízéves voltam. Meg akartam tapasztalni, milyen. De féltem, hogy megszólal majd valami riasztó, tudja, valami érzékelő készülék, ami kimutatja, hogy nem vagyok katolikus.
– Á, a protestánsoknak vannak frankó technikai kütyüi.

– A szavamat adom, hogy nem fedem fel a búvóhelyüket. És nem tolakodom be a személyes terükbe – elmosolyodik. – Melyik a rosszabb, Mariah? Az ördög, akit nem ismer… vagy akit igen?

– Mindig is morfondíroztam azon, hogy Istent miért Atyaként emlegetik – suttogja. – Az apák folyton az elvárásaikkal jönnek. Az anyák szeretnek feltétel nélkül, nem gondolod?

✿❀✿❀✿
Képgyűjtemény a Pinteresten: Jodi Picoult: Csodalány.
Különböző < Keeping Faith > kiadások borítói a GoodReads-en!
✿❀✿❀✿

Emlékeztető:

Október 5. éjfélig még játszhattok
A nővérem húga
című Jodi Picoult könyvért a blogon!
A nyereményjáték részleteit megtalálhatod < ITT >!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése