2015. szeptember 19., szombat



Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai (Füst és csont leánya 2.)



– Tévedés volt. Őrültség. Nem szerelem. Ostobaság…
– Bátorság volt – ellenkezett Issa. – Ritkaság. Gyönyörű szerelem volt.
– Gyönyörű. Ugyanarról a históriáról beszélünk? Én meghaltam, ő pedig elárult mindent, amiről álmodoztunk.


Fülszöveg:
A kék hajú Karou végre megkapta a választ kérdéseire. Már tudja, ki is ő, mi is ő valójában. Ezzel a tudással együtt azonban fény derül egy másik titokra is. Egy titokra, amelyet szeretne meg nem történtté tenni: az ellenséget szerette, aki elárulta – és a világ szenvedett miatta.
A világsikerű Füst és csont leánya folytatásában Karounak döntenie kell, milyen áldozatot képes hozni népe megmentéséért. Karou és Akiva a háborúban ismét ellenséges oldalon áll. Szépséggel, szomorúsággal és titkokkal teli történetük újra az emberi világban ér össze.

A lány mint új feltámasztó szörnyű hadsereget teremt, Akiva közben az angyalok gonoszsága ellen harcol.
Születhet vajon új remény az elveszett álmokból?
  
Könyv információk:

Eredeti mű: Laini Taylor: Days of Blood and Starlight
Eredeti megjelenés éve: 2012

Kossuth, Budapest, 2014
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630979818 · Fordította: Gálvölgyi Judit
A sorozat részei:

2,5. Night of Cake & Puppets
3. Dreams of Gods & Monsters

(befejezett trilógia)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
A folytatás olvasmányosabb és több benne az akció, illetve a váratlan fordulat, de valahogy nehezebb volt szeretni… Nem szabadna folyamatosan és mindenki miatt aggódni egy sztoriban, mert iszonyatosan lefárasztja az embert, nem?

Sok új vagy régi szereplő lopta magát a szívembe, akik sokat szerepeltek ebben a kötetben, amit nagyon élveztem! Zuze és Mik párosa bájos, Ziri imádnivaló és kedves karakter, Akiva meg a „testvérei” nagyon szép triót alkotnak és én már az első részben is bírtam Karout is. Tehát adott egy maroknyi imádott karakter és VÉGIG izgulhattam értük, hogy megússzák-e az aktuális napot (rosszabb esetben órát…) – ráadásul nem is csak a harcok, hanem a fenyegetőzések, a lelki terror és a nyílt meggyilkolások is elő-előbukkanó elemek voltak. Jaj, de elfáradtam a végére.

Legszívesebben azonnal olvasnám tovább, hogy tudjam, mi, emberek, megússzuk-e egyáltalán a leigázását a/az …titok/spoiler… seregnek. Igyekszem megvigasztalni magam azzal, hogy nem elkaszált sorozat. (A jó hír az, hogy a Kossuth kiadó 2016-ra tervezi kiadni a trilógia utolsó részét. A rossz hír az, hogy az még marha soká’ van…)

Igazából még így is szerettem! Akiva fel-felbukkanása vagy a testvéreivel való kapcsolatának változása a beszélgetéseik kapcsán nagyon tetszett, akárcsak a friss szerelmesek kalandozása az elveszett barát után! A frissen felbukkanó kirin-srác gyermeki ragaszkodása egyszerűen cuki volt, annyira örültem, hogy ott van Karounak! Sajnos féltem/féltettem a leányzót, ráférne némi béke. (Mint mindannyiukra, de ez mellékes…)

Kedvenc szereplők: Ziri. Karou. Zuzana&Mik. Akiva.

Értékelés: 4,5

Bővebben:
@LesyaBlackBird - Lucky Ziri (twitter)
A szereplők
Ziri, azaz Szerencsés Ziri

Eleinte csodálkoztam, amikor megjelent egy új nézőpont, amiben megismerhettem az utolsó igazi testben élő kirint, Zirit. Szép lassan kapcsolódott hozzá az eredeti történethez ennek a fiatal katonának a története, de időközben nagyon megszerettem! (Él bennem a kósza remény, hogy összejönnek Lirazzal, de erre – tekintve Liraz EQ-ját – nagyon kicsi az esély.

Mivel Madrigal fajtájába tartozik, így az ő teste is hasonló az övéhez: magas, izmos, két hegyes antilopszarva van, emberlábai antiloplábban végződnek.

Mik

Zuzana kedves, akivel nagyon körülményesen jött végre össze, de tipikusan olyan pasi, aki egy életre lehorgonyoz a választottja mellett. Hegedűművész, de annyira jó, hogy mindenki elámít, ha játszani kezd – legyen ember, angyal vagy kiméra a hallgatóság!

Igazából nem sokat tudtam meg róla, amit sajnálok, de Karou picit mesélt arról, hogyan jött végül össze Zuzanával! Ezt a történetet szívesen elolvasnám! 
(A trilógiának van egy 2,5. része - Night of Cake & Puppets -, ami az első randijukat meséli el. Remélem, azért szót ejtenek benne Zuz’ kincskeresős játékáról is.)

Thiago és Ten
 
Faindri art (tumblr)
Thiagot már az első részben is gyűlöltem, erre mellé lépett a tökéletes kis segéd: Ten, aki legalább annyira defektes, mint a Fehér Farkas. A közös mottójuk se semmi – Győzelem és bosszú. Szóval az új hadvezér ez a kattant Thiago, terveinek sikerét garantálja az erőszakos nőstényfarkas, Ten és csodálkozik bárki, hogy gyűlöltem őket? Szerintem nincs egy olvasó se, aki drukkolt volna értük…

Nem szeretem az erőszakos, egoista és a bosszúálláson kívül semmire se vágyó szereplőket. Kedvelhetetlen, de erős páros az övék. Gondolom Ten gyűlölete azért is volt különösen heves Karou iránt, mert Thiagonak még így is az „áruló” kellett.

Akiva testvérei: Liraz és Hazael

Liraz, Hazael és Akiva (Deviantart)
HAZAEL a mindenem, azok a kedvenc szeráfos részeim, amikor ez az angyal kinyitja a száját! Tipikusan az a napsugaras, vidám személyiségű szőke szépség, amilyennek mi földi halandók az angyalokat gondoljuk. LIRAZ is egy szőke szépség, de annyira kedves, mint egy éhes jegesmedve…

Igazából már az első kötetben is felbukkantak, de ennyire nem kerültek előtérbe, mint most. Valahogy közelebb éreztem magamhoz őket és drukkoltam nekik (főleg Liraznak), hogy képesek legyenek Akiva mellé állni. A történet vége az ő szempontjukból sokkolt, úgy néz ki nem igen tudok megbirkózni az ilyen csavarokkal.*

Ujjongás és morgás a sztori margójára (SPOILER!)

Jelöld ki, ha érdekel!

Joram-Jael vonulat
Amikor Akiváék végre kinyírtál azt a rohadék Joramot, akkor annyira megkönnyebbültem VÉGRE az egész könyvnyi stressztől, hogy az elképzesztő. A sziklák nagy része lepotyogott a vállamról – ERRE, mi ez az egész JAELlel? Komolyan majdnem elsírtam magam, pedig egy buszon ültem sok ember között. Keserédes ez az egész szál…
Azonkívül nem hiszem, hogy megszabadultunk attól az állattól, attól a roncs angyaltól… Teljesen agybeteg a pacák, de tuti nem döglött meg a robbanásban.

*ilyen csavarok

Komolyan majdnem megdöbbentett, hogy Hazael meghalt, de az igazi sokk az volt, hogy Karou nem tudta már visszahozni. Sírhatnékom van, ahányszor erre a részre gondolok. NEMÁR! Igazából még most is hittem, hogy Kénkőt valahogyan feltámasztját… …és nem tudom felfogni, hogy nem történt meg! Most felkerült a képzeletbeli „szeretném, ha élne” listámra ez a drága angyalka is.

Thiago-Ten vonulat

Azt, hogy Thiagotól megszabadulunk, elképzelni se mertem! Annyira örültem az első könyv végén, hogy odadöglött, erre már ennek a résznek az elején kiábrándítanak… Már nem is hittem, hogy megszabadulunk tőle!
RÉMESEN sajnáltam Zirit, mert nem ezt érdemelte és örültem, hogy karou erőt vesz magán és nem utasítja el ebben a testben! Amikor leesett, hogy Tent is kicserélték, na akkor örültem igazán! Ezt a kettőt hűűű, de utáltam.
Mi a ménkű?
(spoiler vége)

Idézetek:
– Csak kíváncsiságból – folytatta Mik – megkérdezhetem, hogy hány éves korodtól leszel hajlandó házasságról beszélni?
The resurrectionist by ElakuDark
– Azt hiszed, olyan könnyű lesz? – szólt hátra a válla fölött Zuzana. – Szó sincs róla. Próbatételek lesznek. Mint a mesében.
– Veszélyesnek hangzik.
– Nagyon. Szóval jól gondold meg.
– Nem szükséges – mondta Mik. – Megéred.

– Tudod, hogy a Rómeó és Júlia végén Júlia felébred a kriptában, és Rómeó már halott? Azt hitte, hogy Júlia meghalt, és öngyilkos lett a lány mellett.
– Igen. Hátborzongató.
– Képzeld el, hogy Júlia felébred, és Rómeó még mindig él, de… – Nagyot nyelt, hogy ne remegjen a hangja. – De megölte Júlia egész családját. És porig égette a városát. És meggyilkolta, rabszolgaságba hajtotta a népét.
Zuzana csak hosszú szünet után, nagyon halkan szólalt meg.
– Ó.

Karou Zuzanához fordult, és látta, hogy éppúgy nem lepődött meg, mint Mik.
– Ennyi? – kérdezte. – Közlöm veletek, hogy nem vagyok emberi lény, és nem is csodálkoztok?
– Bocs – mondta Mik. – Azt hiszem, semlegesítetted a meglepődésre való képességünket. Ezzel kellett volna kezdened, és ez után mondhattad volna el, hogy halottakat támasztasz fel.

❀❀❀❀❀
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv - Daughter of Smoke and Bone.
Különböző Daughter of Smoke and Bone #2 kiadások borítói a GoodReads-en!
❀❀❀❀❀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése