2015. szeptember 14., hétfő



Holly Goldberg Sloan: 7esével



    Dysphagia az orvosi elnevezése annak az állapotnak, amikor az ember nem tud nyelni. Azt is tudom, hogy kétféle dysphagia van: az oropharyngeális és az esophageális.
    De talán van egy harmadik is. Akkor, amikor az ember szíve darabokra van törve.
    Nekem is ez van, ezért nem tudok nyelni.


Fülszöveg:
Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Willow-t még csecsemőkorában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnt, boldog, csendes életet élt… egészen mostanáig.
Willow világa hirtelen tragikusan megváltozik, amikor nevelőszülei meghalnak egy autóbalesetben. A lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.

Könyv információk:

Eredeti mű: Holly Goldberg Sloan: Counting by 7s
Eredeti megjelenés éve: 2013

Maxim, Szeged, 2014
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615394 · Fordította: Kocsis Anikó

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Az igazán jó könyvekben kell lennie minimum egy szereplőnek, aki az átlagtól eltérően mindenbe beleszól, mindent kimond, a hobbija és az érdeklődése sem átlagos, szemrebbenés nélkül avatkozik bele vadidegenek életébe, kéretlenül osztogatja a saját maga által jónak ítélt tanácsokat és cseppet sem érdekli mások véleménye. Szeretem az ilyen szereplőket, mert feldobják az szimpla hétköznapokat.

Willow
(Lunella Lafayette (Moon Girl) by bevsi)
Ebben a regényben a felsoroltak mind igazak a főszereplőnkre: Willowra! Ez a tizenpár éves kiscsaj lazán elküld téged bőrgyógyászhoz és vérnyomásmérést ajánl - lehidaltam tőle, akárcsak Dell és Jairó! IMÁDTAM a pasik reakcióit, szerettem, amikor Willow önmaga volt és azt is, ahogy szép lassan visszatért a régi önmagához.

Az egész regény olvasmányos, a történet szomorkás, de szép. A konzultáns, a taxisofőr és a manikűrös annyiból érdekes, hogy mennyire eltérő életvitelű, és életstílusú emberre képes hatni egy haláleset meg egy hirtelen elárvult csodagyerek. A vége kiszámítható volt, de ebben a sztoriban nem az A pontból B pontba érkezés, hanem maga az út volt az igazán érdekes és fontos. Annyira szép sztori, annyi jó gondolattal!

Kedvenc szereplők: 
Willow és az ő 7 embere.*

Értékelés: 5
 

*(Vagyis tulajdonképpen mindenkit szerettem, 
mindenki kedvenc. Hű, de ritka eset. :D)
Bővebben
A könyv története

A különös zsenigyereknek meghalnak az örökbefogadó szülei, ezáltal nincs hova menni. A véletlenek közjátéka folytán egy vietnámi nő veszi magához, akinek a lányával korábban összebarátkozott, a fiával pedig egy iskolai tanácsadóhoz jár. Mr. Dellhez, aki szintén belebonyolódik az egészbe, akárcsak egy random taxisofőr. Willow annyival képes megváltoztatni a körülötte lévők életét, hogy a közelükbe kerül így vagy úgy.
 
Mr. Dell, a tanácsadó
TEO again

Azt kell, hogy mondjam, hogy kell egy bizonyos hangulat a könyvhöz, de ez nem baj. Engemet ez a borító azonnal levett a lábamról, amint megláttam és nagyon örültem, amikor megnyertük a nagyimmal.

"Csillagpor vagyok."
Neki nagyon tetszett, de nekem kellett egy újabb TEO (Tömeges Együtt Olvasás), hogy nekiálljak. Igazából szeretek TEO keretein belül olvasni, mert mindig az itthon lévő, de sajnálatos módon még nem olvasott könyveimet is előveszem miattuk. A 7esévelt 2014 december óta hanyagoltam el teljesen MÉLTATLANUL ! Ezt a könyvet el kell olvasni, amint a kezébe kaparintja az ember – Willow valahogy az olvasóra is hat.

Nem, nem tudok hetesével elszámolni addig, amíg ő – igazából borzalmasan megy a hetesével számolás fejben! -, de valami pozitív, bátorító erő van elrejtve a sorok között. Persze az is feldob, hogy tudom nem egyedül olvastam éppen ezt a napokban. Elgondolkodtam azon, vajon más is legszívesebben a végére lapozott volna a könyvnek, hogy megtudja árvaházba vagy hova kerül végül Willow?!

Ajánlás

Ha csak egy picit pozitívabban szeretnél a világhoz állni vagy egy kis bátorítás kell, esetleg szereted a növényeket és a gyerekközpontú sztorikat – akkor Willow Chance története neked való. Elég besorolhatatlan, de érdekes és olvasmányos történet az újrakezdésről.

Lesz belőle film is!?
Igazából a főszereplő csajszihoz kerestem valami modellt, akit belevehetek a bejegyzésbe, hogy így képzelem el Willowt, amikor  elém került a hír, hogy már castingoltak egy leányzót a zsenigyerek szerepére!
Az IMDb-n meg is találtam a film oldalát: Counting by 7s.


Sok mindent még nem lehet tudni róla, csak azt, hogy a főszereplő színésznőt már megtalálták - Quvenzhané Wallis (a képen), a forgatókönyvet pedig Jose Rivera írja majd. Remélem sikerül összehozni a filmet, én tuti megnézném!

Kedvcsináló idézetek:
    A harmadik ilyen kitörés után felemelt öklüket összeérintik.
    Egy másodpercre megriadok, mert azt hiszem, verekedés lesz.
    De éppen az ellenkezőjéről van szó.
    Az ökölérintés a kötődés jele.
    Miközben jól tudom, hogy ez a két ember ki nem állhatja egymást.
    Vajon a tévé hozta őket közös nevezőre?
Olyan, mint én.
Hallgatag.
Szeretem, ha valaki ilyen. Általában az intelligencia jele, ha valaki tartani tudja a száját.
Gondolkodni, elmélkedni csak úgy lehet, hogy ha az ember magába mélyed.
    Ha az univerzumba helyezem önmagam, akkor mindjárt a megfelelő szögben látok minden mást.
    Csillagpor vagyok.
    Amely aranybarna színű.
    Csak egy apró morzsa vagyok a hatalmas mindenségben.

☯☯☯☯☯
Képgyűjtemény a Pinteresten: 7esével ~ Counting by 7s.
Különböző Counting by 7s kiadások borítói a GoodReads-en!
☯☯☯☯☯

2 megjegyzés:

  1. El kell olvasnom. Imádom a különleges könyveket. Ez annak tűnik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az volt! ^.^ Bátran ajánlom, annyira kis kedves történet volt.

      Törlés