2015. szeptember 2., szerda



C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia Krónikái 2.)



Ez egy elvarázsolt szekrény. Erdő van benne, havazik a túloldalán, és él ott egy faun meg egy boszorkány. Az ország neve Narnia.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.
Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.

A NARNIA KRÓNIKÁINAK MÁSODIK KÖTETE: 
Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Narnia egy jéggé dermedt birodalom, ahol örök tél uralkodik, Narnia az ország, amely szabadítójára vár. Egy ódon, vidéki kastély eldugott szobájában áll a titokzatos szekrény, a négy kis kalandor ennek ajtaján keresztül lép be Narnia földjére, amelyet a Fehér Boszorkány tart rabságban. Már minden remény veszni látszik, amikor visszatér Aslan, a Nagy Oroszlán. Elérkezik az igazság pillanata, s megindul a kalandos küzdelem a Jó hatalomra juttatásáért…

Könyv információk:

és Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény címmel is megjelent.

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Eredeti megjelenés éve: 1950

M&C, Budapest, 2002
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342397 ·
Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János·
Illusztrálta: Pauline Baynes

NARNIA KRÓNIKÁI – sorozat

3. A ló és kis gazdája
4. Caspian herceg

(befejezett sorozat)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
Ahogy újraolvasom lassacskán a sorozatot, mind inkább arra jutok, hogy ha jó pillanatban mélyedek bele Narnia világába, akkor mindegyik könyvet a kedvencemnek titulálom… Be kéne látnom, hogy nincs is kedvenc Narnia könyvem? Dehogy! Van vagy 7! Kedvtől függően vagy éppen az, amelyiket olvasom/olvastam.

Ez a rész aranyos és dühítő egyszerre. Érdekesek a látogatások a ruhásszekrényen keresztül, idegesítő a kis áruló viselkedése, megható az éjszaka leple alatt történő eset és nagyon jó a sztori lezárása.

A történet röviden:

Négy gyereket - két fiút és két lányt - elpaterolnak otthonról a kilencszázas évek elején a háború bombázásai elől. Londontól távol él a Professzor a házvezetőnőjével, egy olyan házban, ahol túrákat szoktak tartani - szóval a gyerekek játszadozásának, hangoskodásának nem örülnek a háziak. A testvérek bújócskázással, vitatkozással ütik el az időt, amikor a legkisebb gyerek (Lucy) elbújik a ruhásszekrényben. Nemsokára már egy faunnal teázik a barlangjában! Persze amikor ezt otthon elmeséli, akkor senki nem hisz neki, de nemsokára a testvére (Edmund) is Narniába keveredik, ám ő egy boszorkánnyal fut össze... Itt kezdődnek a bonyodalmak, ugyanis ez a boszorkány megbízza a srácot azzal, hogy jöjjön el a kastélyába, de a testvéreivel együtt.
A házban túrázó emberek elöl végül mind a négy gyerek a régi ruhásszekrénybe bújik el és megkezdődik a kalandjuk Narniában...

Az biztos, hogy ez a regény élvezetesebb az első résznél, hiszen kalandosabb, jobban megismerjük a hely lakóit, picit bepillantunk Narnia életébe! Én a legjobban mégis az elejét meg a végét szeretem a történetnek – Lewis bácsi iszonyat jól tud keretezni. Valahonnan valahova, igazából el sem mentünk sehova: mint az olvasás, nem? Aztán közben mennyi csodás tájon jártunk, micsoda csatát vívtunk meg?

Utálom szereplő: Edmund… Fehér Boszorkány meg úgy általában a boszorkány oldalán állók

Szeretem szereplők: Edmund és mindenki más Narniában természetesen.

Értékelés: 5

Ajánlás – Bárkinek, aki szereti a fantasyt, a kalandot és szívhez szóló meséket.

Rendes mérethez kattints a képre
vagy IDE.
FILM: Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

(IMDb, Port.hu és Snitt.hu linkek)
Szóval… Nem meglepetés, hogy NEM szoktam szeretni a feldolgozásokat – és keményen lepontozom őket, hogy mennyire rosszak adaptációnak. Az első Narnia film esetében viszont nem tudok mit mondani… A végébe ugyan picit belenyúlt a forgatókönyvíró, de apróságoktól eltekintve ISTENIEN vitték filmre ezt a könyvet!

Bolond kisgyerekként a film miatt kezdtem el olvasni Narnia krónikáit, holott annyira túlreklámozták, hogy ha megnyitottam a csapot, akkor is Aslan bugyogott ki belőle. Az ilyesmit nem bírom, így nem az első hullámmal vágtam bele a filmélménybe se.

A film hangulatos és hozza 100%-osan hozza a varázslatos Narnia hangulatot. Kicsit nagyobb szerepet kapott a csata és kisebbet a skacok koronázás utáni élete, de segond. Élvezetes, kalandos és iszonyat jó a színészgárda. (Mivel pár éve heves szívdobogást kapok James McAvoy-tól, ezért extra jó egy olyan filmet nézni, ahol egy fél pucér faunt alakít. :D Sajnálom, csak egy felszínes dög vagyok!)

Adaptáció: 5/5 ☆☆☆☆☆

Nagyon jó adaptáció. Az elsőre ugyan a szereplők furák, ijesztőek, de szerintem mindenkit megfelelően válogattak be a szerepére.

Kedvcsináló idézetek:
– Jó estét, jó estét! Bocsánat, nem akarok tolakodó lenni, ugye jól gondolom, hogy te Éva lánya vagy, tehát ember?
– A nevem Lucy – hangzott a zavart válasz, mert a kislány nem pontosan értette, hogy tulajdonképpen mit is akar ez a fura szerzet.
– De te, tényleg ne haragudj, ugye lány vagy? – kérdezte újra a faun.
– Hát persze, hogy az! – helyeselt Lucy kissé megilletődve.
– Akkor voltaképpen ember vagy?
 
– Most mit tegyünk? – kérdezte Susan.
– Kedvesem – nézett rájuk szeretettel az öreg –, létezik egy lehetőség, amit még senki sem említett, mégis érdemes megpróbálni.
– Mi az? – kérdezte izgatottan Susan.
– Hogy mindenki törődjön a maga dolgával – válaszolta, mintegy lezárva ezzel a beszélgetést.

– (…) Tudod te egyáltalán, hogy mit csinálunk?
– Hogyhogy mit? – szólt vissza fojtott hangon Peter.
– Olyasvalakit követünk, akiről semmit sem tudunk. Fogalmunk sincs róla, hogy kinek a szolgálatában áll. Lehet, hogy csapdába csal minket.
– Ez marhaság! Mégiscsak egy vörösbegy! Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

♛♛♛♛♛
A képek a Narnia stories Pinterest táblámról származnak.
Az illusztrációk a könyvben Pauline Baynes munkái!
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

♛♛♛♛♛

1 megjegyzés:

  1. Szerintem ez az egyik legjobb rész a sorozatban. Nagyon jól meg van írva, jól ki van dolgozva. Az első résztől tényleg eseménydúsabb. Ilyen szinten még a Hajnalvándor útja volt kalandos. :) Mellesleg én is a film miatt kezdtem el olvasni. Ez a rész filmben messze a legjobb, nagyon jól összeválogatták a szereplőket is.

    VálaszTörlés