2018. március 30., péntek



Márciusi megjelenések, amik felkeltették az érdeklődésemet




Kiadó szerint:

(magyar) Álomgyár, Athenaeum, Delta Vision, Fumax, GABO, General Press, Helikon, Kolibri, Kossuth, Manó Könyvek, Trubadúr

 (angol) Angry Robot, Blaze Publishing, Blink, Candlewick, Chronicle Books, Disney, Ecco, Electric Monkey, Farrar, Straus and Giroux, HarperCollins, Holt McDougal, Hot Key Books, Little, Brown Books, Pan Macmillan, Putnam, Simon & Schuster, Simon & Schuster Children's UK


Kicsit megkésve, de sikerült 32 könyvre szűkítenem ama listát, amit a havi megjelenések gyűjtésekor elkezdtem magamnak felrakosgatni egy polcra Molyon. Még így is sokallom, de az alábbiakat mindet el szeretném egyszer olvasni. A magyar megjelenéseket mindenképpen, de némelyik friss külföldi megjelenésről már lehet tudni, hogy érkezik hozzánk is, szóval ennyike. A jó dolgokra hamar lecsapnak a kiadók. ;) Van itt minden… harcklub, titkos kert, epertorta, teknős, álom-utazás, Kit-Kat evő démon, Hollywood, sárkány és tűzoltók.

FIGYELEM!
A poszt nem az összes márciusi megjelenést tartalmazza, hanem ezek azok a könyvek, amik megtetszettek a havi megjelenések közül. Jóval több könyv jelent meg a hónapban, ezek azok, amiket kedvem támadt elolvasni! 
❖❖❖❖❖

Athenaeum

Fülszöveg: ~
Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.

SZERINTEM
Vegazus nagyon ajánlotta nekem az írónő első könyvét - Átkozott Hannah Brown -, szóval érdekel, pláne, hogy a kedvenc műfajom a fantasy! Izgalmas ez az angyalos-démonos téma.

Álomgyár

Fülszöveg: ~
Albertfi Lívia élete tökéletesnek tűnik. Fiatal kora ellenére egy jól menő étterem tulajdonosa, látszólag mindene megvan: szerető család, egy férfi, akivel éjjelente megosztja az ágyát, nagyszerű alkalmazottak, akik olyanok számára, mintha a második családja lennének. De egyik napról a másikra minden összeomlani látszik körülötte. Líviát megcsalják, szülei házasságában több évtizedes titok bukkan a felszínre, nővére és gyerekei élete pedig veszélybe kerül. Egyetlen dolog tartja a felszínen a lányt, a mások által furcsának talált megrögzöttsége, a sportfüggőség. Beragadt élethelyzetéből egy Ausztrália melletti varázslatos kis szigetre szóló meglepetésút zökkenti ki, ahol egy váratlan találkozás gyökeresen megváltoztatja az életét.
Thomas Kallio híres színész. Nők ezrei rajonganak érte, az egész világon ismerik. Mennyasszonya egy gyönyörű, fiatal modell, a férfi mégis másra vágyik. Egy hirtelen döntés és egy merénylet miatti kényszerpihenő hatására az ő élete is fenekestül felfordul.
Ez a két ember a legnagyobb zűrzavar közepette talál egymásra, majd váratlanul elveszítik egymást, és még csak nem is sejtik, milyen láthatatlan szálak kötik őket össze.
A sors útjai kifürkészhetetlenek, de vajon az ő esetükben kegyes lesz a sors? Viszontlátják még egymást az életben? Összeegyeztethető egy amerikai filmszínész és egy magyar étteremtulajdonos lány hétköznapjai? A szerelem minden akadályt legyőz?

SZERINTEM
Nagyon sokan ajánlották már az írónő első regényét, ráadásul roppant szimpatikusnak tűnik a megnyilvánulásai alapján, így nagyon szemezek ezzel a könyvvel.

Delta Vision

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Elveszett dolgok megtalálása. Nyomozás paranormális ügyekben. Tanácsadás. Útmutatás. Mindezt észszerű árakon. Semmi szerelmi bájital, kimeríthetetlen erszény, mutatványok és egyéb szórakoztatás.
Ilyen szolgáltatásokat kínál Harry, történetünk hivatásos mágusa, szakmájának legjobb – khm, voltaképp egyetlen – képviselője. Nem, nem az a Harry kezdett ilyen karrierbe az iskola után. Ő Dresden, Chicago profi magánnyomozója.
Amikor természetfeletti gyilkosság történik a városban, a rendőrség hősünket riadóztatja az ügy megoldására. A „mindennapi” világ ugyanis valójában tele van különös, mágikus dolgokkal, és a legtöbbjük nem bánik kesztyűs kézzel az emberekkel. Amikor egy mágus kell ahhoz, hogy elkapjon egy… nos, akármit, olyankor lép be a képbe Harry.
Csak egy gond akad. Az üzlet finoman szólva sem túl jövedelmező. Így, amikor a rendőrség tanácsadásra kéri fel egy hátborzongató kettős gyilkossághoz, amit ráadásul fekete mágiával hajtottak végre, Harry szeme előtt táncot járnak a dollárok. De ahol fekete mágia van, ott fekete varázslót is találni. Innentől kezdenek a dolgok izgalmassá válni.

SZERINTEM
A Delta Vision elkezdte elölről a sorozatot, egyből kihozta a második részt is. Sokszor tettem félre az első részt, mert elkaszálták, szóval szerintem ennek most majd nekiugrom. Legalábbis érdekel a sztori!

Fumax

Fülszöveg: ~
Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből.
Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen. Fiatalkori vándorlásait megidézve átvág egy őrült, álomszerű logika által uralt világon, amelyet szeszélyes és kegyetlen istenek uralnak, és fantasztikus, lidércnyomásos teremtmények népesítenek be.
Azonban küldetése nem csupán az álmok riasztó vidékére viszi el őt, hanem saját rejtélyes múltjának mélységeibe is, ahol az árnyak között titkok lapulnak – olyan titkok, amelyeknek nem lenne szabad valósággá válnia.

SZERINTEM
Oké, oké, oké. Megláttam a borítót, és elvesztem… Szerelem első látásra! A Könyvfesztiválon kapok belőle egy recit, szóval belül is kielemezzük majd! ;)

GABO

Fülszöveg: ~
Időnként egyetlen új lehetőség elég ahhoz, hogy a világ értelmet nyerjen.
KIT: Nem tudom, miért nem Annie-hez és Violethez ültem le az ebédnél. Nincs itt senki, aki tudná, hogy mi zajlik bennem, hogy min megyek keresztül. Hogy is tudhatnák, hiszen én magam sem értem.
DAVID: Hatszázhuszonkét napja járok már ebbe a gimibe, de Kit Lowell volt az első ember, aki ebédnél odaült az asztalomhoz, szóval egész mostanáig mindig egy szál magamban ücsörögtem. Szóval meghalt az édesapád? – kérdeztem, mert nem sokkal korábban hallottam a hírt.
Amikor váratlanul barátság szövődik a viszonylag népszerű Kit Lowell és a tökéletesen elszigetelt, kiközösített David Drucker között, mindenki megdöbben. Talán Kit és David a leginkább. Kitnek tulajdonképpen tetszik David keresetlen őszintesége, amelyet furcsa módon üdítőnek érez, David pedig hálás Kit figyelméért és időnként zavarba ejtő kíváncsiságáért. Amikor a lány arra kéri, segítsen neki felderíteni édesapja tragikus autóbalesetének körülményeit, David hatalmas lendülettel veti bele magát a feladatba, de egyikük sem látja előre, hogy fog rájönni. Túlélheti-e a barátságuk az igazságot?

Fülszöveg: ~
A tizenhat éves Azát sosem hozta igazán lázba a szökevény milliomos, Russel Pickett utáni nyomozás, de miután százezer dolláros pénzjutalom forog kockán, legjobb és legvakmerőbb barátnőjével, Daisyvel buzgón kutatni kezd utána. Együtt próbálják megtalálni az utat először is Pickett fiához, Davishez.
Aza minden erejével igyekszik. Próbál jó gyerek, jó barát, jó tanuló és még jó detektív is lenni, miközben sötét belső gondolatai spirálként tekerednek köré.

SZERINTEM
Mindkét írót szeretem, és nagyon örülök, hogy ilyen szép borítót kapnak a magyar kiadványok. Biztos a beltartalmuk is meg fog fogni. <3

General Press

Fülszöveg: ~
A munkájában sikeres Bridget igazán mozgalmas életet él: utazási beszámolók írójaként számtalan helyen megfordult, és bejárta a világot, azt a férfit azonban, akit teljes szívéből szerethetne, még nem találta meg. Úgy érzi, erre csak akkor van esélye, ha a szíve apró darabkáit, amelyeket élete során elosztogatott, vissza tudja szerezni egykori szerelmeitől. Kalandjait egy blogon dokumentálja, amelyből idővel könyvet szeretne írni, ám amikor szembesül a kiadók érdektelenségével, elvállal egy munkát, amely új útra tereli az egész vállalkozását.
Amikor Nicole Dupré váratlanul meghal, egy bestsellert és egy félkész folytatást hagy maga után – ennek a befejezésével bízzák meg Bridgetet. A lány hálás a lehetőségért, mert abban reménykedik, hogy így hasznos kapcsolatokra tehet szert a könyvkiadás világában, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a nyarat Cornwallban kell töltenie, és Nicole gyászoló férjének, Charlie-nak az otthonában kell berendeznie az irodáját…

SZERINTEM
Igazából csak megtetszett a címe, a borítója, aztán a leírása is. Néha kelle(né)nek az ilyen izgalmas limonádék nekem is.

Helikon

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Lehetnek-e fontos gondolatai egy nagydarab biztonsági őrnek a modern művészetről? Naná, hogy lehetnek. A CiciKrisztus hőse bebizonyítja, hogy talán még érzékenyebb műértő is lehet, mint egy híres művész. Nick Hornby leghíresebb elbeszélése a népszerű regényekkel egyenértékű remekmű: sokak kedvence, olyan alapmű, amelyet itt-ott egyetemeken is tanítanak – akár mint kiváló novellát, akár mint gondolatébresztő bevezetést a mai képzőművészet megértéséhez. Akárcsak a CiciKrisztus, a kötet többi elbeszélése is meghökkentő alapötletre épül, hogy aztán Hornby a rá jellemző romantikus humorral bontsa ki a történetet.
Megváltoztathatja-e az ember életét egy megszállott Arsenal-szurkoló? Mit tehet egy szülő, ha valami igazán – igazán? – szégyenletes dolog derül ki a fiáról? Mit tehet egy szegény férfi, ha volt felesége a világ elé tárja leggyalázatosabb tetteit? Muszáj-e játszani egy meccsen, ha utálod a focit, de nélküled nem tud kiállni a csapat? És mi lehet fontosabb annál, ha egy kamasz fiú életében először szexelhet?

SZERINTEM
Elég régóta szemezek az író könyveivel, és bevallom, hogy ebben az fogott meg, hogy félreolvastam (Cirkusznak) a címét… Persze nem az, de már kíváncsivá tett. Novellák sora mindenféle érdekes témával és karakterrel.

Kolibri

Fülszöveg: ~
Egy különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát…
„Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. "Boldog-e ön most, hogy megboldogult? – kérdezem. – Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?”

SZERINTEM
Bírom ezt a morbid címet, no.

Kossuth

Fülszöveg: ~
Könnyű belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.

SZERINTEM
Vadászom ezeket az északi élettér teremtő, életszínvonal javító, boldogság kutató könyveket! Ennek ráadásul az az alcíme, hogy A boldogság nyomában. Ide vele!

Manó Könyvek

Fülszöveg: ~
Mikor Mary Lennox megérkezik a régi kastélyba, Misselthwaite Manorba, mindenki azt gondolja róla, hogy undok, elkényeztetett kislány. Mary számára a hatalmas ház ijesztő és idegen, tele sötét folyosókkal és különös zajokkal.
Aztán tudomást szerez egy kert létezéséről – egy titkos kertéről, amely sok-sok éve rejtőzik a kíváncsi tekintetek elől. Mary ráakad a kert bejárára, és mikor kinyitja, feltárul előtte a legvarázslatosabb hely, amit csak képzelni lehet…
Lépj be te is Frances Hodgson Burnett népszerű, klasszikussá vált történetébe!

Fülszöveg: ~
1939-et írunk, és Londonból egy csapatnyi gyereket a vidéki Misselthwaite Manorba menekítenek. Emmie egyáltalán nem örül annak, hogy elválasztják a macskájától, és társaival együtt egy hatalmas, ósdi házba száműzik. Ám hamarosan felfedezi a rejtélyes épület megannyi titkát: egy fiút, akinek sírása éjszakánként felveri a ház csendjét, egy naplót, melyet réges-rég egy Mary nevű lány vezetett, és egy kertet. Egy titkos kertet. Holly Webb visszatér gyerekkorunk kedvenc helyszínére, Frances Hodgson Burnett titkos kertjébe: a Visszatérés a titkos kertbe így egyszerre főhajtás a nagy klasszikus előtt, valamint varázslatos folytatása egy ház, egy kert és a benne élő gyerekek történetének is.

Fülszöveg: ~
FRED ÉS ELLIE IKREK.
Persze nem egypetéjűek (mert az lehetetlen egy lány és egy fiú esetében). Viszont ugyanazokat a dolgokat szeretik. Főleg a videojátékokat. Amiben elég jók is. Más dolgokban viszont már nem ennyire – mint például a fociban, vagy az iskolai szenyók leszerelésében. Aztán találkoznak a Fura Fazonnal, akitől egy olyan kontrollert kapnak, amelyhez még csak hasonlót sem láttak soha. A megszokott játékaikat sem tudják vele irányítani.
Amikor azonban az ikrek rájönnek, hogy valójában mire is való, úgy érzik, a varázslatos eszköz megoldhatja minden gondjukat. Sőt, akár a legvadabb álmaikat is valóra válthatja. Legalábbis úgy tűnik…

SZERINTEM
Zseniális húzás volt kiadni az új Holly Black „folytatással” együtt A titkos kert című klasszikust, és akkor még nem beszéltünk erről a két csodás borítóról! Csodásak. A Szupererős történetnek a borítójától nem vagyok elájulva, de a beltartalma kecsegtetőnek tűnik.

Trubadúr

Fülszöveg: ~
Chuck Palahniuk bemutatkozó regénye egy új generáció valóságos bibliája lett.
Névtelen kisember hőse lélekölő hivatali munkáját és fogyasztói rabszolgalétét megelégelve lázas ámokfutásba kezd, fészekrakó életmódját előbb önpusztító párharcokra, majd nagyvárosi terrorakciókra cserélve, a háta mögött hagyott nagy amerikai Álmatlanságból mind közelebb sodródva a totális tagadás tébolyához.
A Harcosok klubja egyszerre adrenalindús akciófolyam, csavaros thriller és szívszorító románc, de mindenekelőtt egy kíméletlen önvizsgálat története: kis anarchista szakácskönyve nem a jóléti társadalom felszámolásához kínál kétes hitelű recepteket - oldalain inkább a menekülés lehetőségeivel, majd lehetetlenségével történő szembesülés revelatív erejű krónikája pereg másodpercenként 24 filmkockás sebességgel.
Nem csoda, hogy a kultuszkönyvből - 1999-ben, David Fincher rendezésében - ragyogó kultuszfilm is készült.

SZERINTEM
Oké, lehet, hogy ez az egyik kedvenc filmem, és most csak azért akarom elolvasni, mert végre kiadták egy elviselhető – sőt! -, kedvenc színésznős borítóval… Lehet.

STÍLUS / MŰFAJ / CÉLCSOPORT ALAPJÁN OSZTOTTAM BE AZ ANGOL MEGJELENÉSEKET!
FANTASY (Ifjúsági, YA, Felnőtt)

 (Disney)

 (HarperCollins)

 (Pan Macmillan) / Magyarul a Maxim kiadó fogja kiadni!

 (Simon & Schuster Children's UK)

 (Blaze Publishing)

 (Little, Brown Books)

 (Candlewick)

 (Angry Robot)

 Romantikus (YA)

 (Farrar, Straus and Giroux)

 (Simon & Schuster)

 (Electric Monkey)

Átdolgozás / Retelling

 (Hot Key Books)

 (Blink)

HORROR

 (Holt McDougal)

 (Putnam) / Magyarul az Agave Könyvek fogja kiadni!

Disztópia (Felnőtt)

(Ecco)

Képekkel illusztrált „fotókönyv”, állatos élettörténet

 (Chronicle Books)

❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
❖❖❖❖❖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése