2018. március 21., szerda



Slytherin Pride Day 2018 | A kedvenc zöld és ezüst könyveim!




Mióta a Harry Potter sorozat megszeretette velem az olvasást, én bizony tudom, hogy Mardekáros diák lennék a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában! A legviccesebb az volt, hogy pár évvel később beregisztráltam a Pottermore.com-ra, ahol kiderült egy rövid teszt kitöltése után, hogy valóban mutatok a házhoz tartozó vonásokat, ezért be is osztottak. (A patrónusom viszont szerintük egy szarka, amit azért kétségbe vonok, ha nem gond… Tuti, hogy valami tigrisszerűt néztek be!)
Március 21-e pedig a Mardekáros Büszkeség Napja, avagy Slytherin Pride Day, vagyis ma megünnepeljük, hogy milyen királyok, agyafúrtak és ravaszok vagyunk! No, de a lényeg a lényeg, hogy én egy büszke Mardekáros vagyok, és ennek örömére összegyűjtöttem a kedvenc zöld és ezüst borítós könyveimet!

❖❖❖❖❖
Röviden a Mardekár házról!

A Mardekár házat (angolul: Slytherin) Mardekár Malazár (angolul: Slytherin Salazar) aranyvérű varázsló alapította, címerállata egy kígyó, színei a zöld és az ezüst. A Mardekár klubhelyisége a pincében van, a helyiséget egy falba rejtett kőajtó védi. „A Mardekár klubhelyisége hosszú, alacsony mennyezetű terem volt. Durva kőfalait láncon lógó, kerek, zöld lámpák világították meg. A míves kandallópárkány alatt lobogott a tűz, fényében faragott székek és üldögélő mardekárosok körvonalai rajzolódtak ki.”

Albus Dumbledore és a Teszlek Süveg szerint a Mardekár-házba azok kerülnek, akik ravaszak és becsvágyóak, ezt hamar meg is tudjuk a Teszlek Süveg verséből:
„Hogyha agyafúrt s ravasz vagy,
Ne tekints másra:
A Mardekár való neked.
Ott lelhetsz sok társra.”
 
Kedvenc ZÖLD könyveim!

● Kedvenc ifjúsági regényeim:



Nem árulok zsákbamacskát, hiszen mindenki tudja rólam, hogy egy igazi mániákus Potterhead vagyok, így a kedvenc zöld borítós könyvem mi más lehetne, mint az angol nyelvű, jubileumi Mardekáros kiadása J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve című könyvének? A másik kedvenc zöld ifjúsági regényem egy sorozatkezdő könyv: Rick Riordan: A villámtolvaj. Akárcsak a HP szériát, úgy a Percy Jackson és az olimposziak könyveket is nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. 

● Két könyvben is, filmben is imádott könyvem:


Bár már olvastam egy korábbi fordítást, kíváncsi voltam a cenzúrázatlan verzióra is, így elolvastam őt: Oscar Wilde: Dorian Gray képmása, aztán megnéztem filmen is a 2009-es verziót. Nagyon élveztem Dorian történetét, de a másik történet sokkal régebb óta él a szívemben: Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai, és jóval többször olvastam, illetve láttam már. Mindkét sztori vontatott a maga módján, de szívbe markolóak, és imádom Doriant is, Szajurit is.

● Bűnös élvezetek:


Sarah Addison Allen: A barackfa titka és a A csodálatos Waverley-kert című könyvei kellemes kikapcsolódást jelentenek, mert bár mindegyik történetben akadnak komolyabb részek, mégis humorosak és aranyosak. Olyan könyvek, amiknek már a borítójáról lerí, hogy szerelmes, habos-mázas, porcukros happy enddel zárulnak majd… Nálam ilyen a bűnös élvezet.

● Izgalmas, de nehezebb történetek:



Jodi Picoult: Törékeny könyve már a leírása alapján is egy elég megrázó, ám nagyon érdekes történet. Én bírom a szerző stílusát, a karakterei sokszínűségét, és azt, hogy nagyon kemény témákkal foglalkozik, mint jelen esetben a könnyen törő csontoké… A másik regény inkább a szerelem és a barátság lélektanával, az egymás mellett állással foglalkozik: Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér. Nagyon személyes történet, hiszen a főszereplők levelezését olvasva bontakozik ki  előttünk a történet!

● Kedvenc elmebetegeim:



Christopher Moore: Vérszívó démonok  - az író hajlamos minden történetet őrülten beteggé és morbiddá varázsolni. Elkezd írni valami ijesztő vámpírosat, aztán egyszer csak teknősvérre vágyakozó, szerelmes történet sül ki belőle, ahol a legnormálisabb szereplő egy hajléktalan, aki a kutyáival beszélget, és önmagát Császárnak nevezve-képzelve védi a várost a gonosztól! A másik könyvben szintén mindenki buggyant -  Vavyan Fable: Mesemaraton -, ám néhányuknak meg lehet bocsátani, hiszen csak a verseny fődíja miatt őrültek meg, vagy a hirtelen fellobbanó, alkalomadtán testi fájdalommal járó szerelem vette az eszüket.

● Varázslatos univerzumban játszódó kedvencek:


Vavyan Fable: Álmok Tengere - Az írónő gyermekkori kedvencem, és különösen odáig vagyok az általa írt fantasy történetekért, mint például ez a könyv, amiben minden van, ami egy igazi mesében: sárkány, óriás, harcosok, ivászatok, egyéjszakás és életre szóló szerelmek, őrült mágus, varázslat és legendás jóslat. A másik varázslatos univerzumban az irodalom borzalmasan fontos, így amikor egy terrorista azzal fenyegetőzik, hogy tönkreteszi a Jane Eyre-t, akkor eléggé kétségbe esnek az emberek. Főleg mivel a Jasper Fforde: A Jane Eyre eset könyv Főgonosza azzal mutatja be az erejét, hogy az egyik Dickens könyvből eltávolít egy szereplőt!

Kedvenc EZÜST könyveim!



Máig elképzelhetetlen számomra, hogy egy ennyire belevaló zombis sztorit miként lehetett csak úgy félretolni, és félbehagyni a kiadását. Mira Grant: Feed – Etetés című könyve egyszerűen zseniális! Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont című könyvéért is odáig vagyok, mert a Grishák világa eredeti és izgalmas. Alig várom, hogy érkezzen a trilógia utolsó része. A harmadik kedvenc eredeti, ám ijesztő világban játszódó történetem ő lenne: Marie Lu: Legend – Legenda. Ezt a trilógiát már befejeztem, de imádtam.

❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
❖❖❖❖❖


3 megjegyzés:

  1. De jó lett ez a bejegyzés (több közös kedvencünk is van)! :) Még nem vagyok elkésve egy hollóhátassal, én is írok egy hasonlót! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. Hajrá a Hollóhátas bejegyzéshez! :))

      Törlés
    2. Köszi :) <3 Kinn is van :))

      Törlés