2018. március 6., kedd



Charlie N. Holmberg: A ​papírmágus (A papírmágus trilógia 1.)




– Hogy érzi magát? – kérdezte Ceony. Fülében még mindig zakatolt a vér. Reszketett a keze, ahogy meghámozta és felkarikázta az uborkát. Lassított, nehogy megvágja magát.
– Mint akinek végigtrappolt valaki a mellkasában, és benézett mindenhová, ahová nem kellett volna.


Fülszöveg:
 
Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Paper Magician
Eredeti megjelenés éve: 2014

GABO, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634064633 ·
Fordította: Márton Zsófia
A trilógia részei:

3. A mestermágus

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Azért olvastam el, mert Sánta Kira borítójába az első másodpercben beleszerettem, és mert hajlamos vagyok csak miatta nekiugrani egy könyvek. Az eredeti borítókat is szeretem, de a magyar fenomenális szerintem, és itt mindhárom rész borítójára gondolok. (A Mágiáról tanulunk című Forever Young Adult Merítés rovatban írtam is a könyvről ajánlót!)


Szerintem…

Az egész történet olyan, hogy egy eredeti és kreatív ötletre jutott valami, amit elcsépeltnek, klisésnek vagy feleslegesnek gondoltam. Olvasás közben szinte folyamatosan jegyzeteltem fejben a történet mellett (pro) és ellen (kontra) szóló dolgokat, ami egyfelől zavaró volt, másrészről viszont sikerült dűlőre jutnom magammal csillagozásilag!

Kezdjük a történet erősségeivel! (pro)

Sánta Kira borítóért odáig meg vissza vagyok, vannak könyvek, amiket csak és kizárólag miatta vettem meg. Ehhez a trilógiához is sikerült csodás borítókat festenie. A kiadvány nem csak külsőre, de belsőre is igényes, ráadásul a kiadó mellett szól, hogy szereti befejezni a trilógiák és sorozatok kiadását. (Jó hír: hamarosan érkezik az utolsó rész,  A mestermágus!)

Az írónő által megalkotott világ és az alaptörténet nagyon bejött, mert roppant kreatív ötlet az origamit a mágia egy ritka formájává emelni, aminek a segítségével képesek lehetünk háziállatot vagy inast életre kelteni, olvasmányt megeleveníteni, de akár hatalmas papírrepülőn utazni. Izgalmas, hogy a mágia sötét oldala szó szerint véres, ráadásul érdekes az egész vadászos, szerelmes, házasságos téma, ami a metsző kapcsán kiderült. Kifejezetten tetszett Lira része, bár az, hogy az első részben elpuffogtatták a „nagy összecsapást”, az nekem túl korai és elég béna húzás volt.


Lehet, hogy nem is gonosz, ráncolta a homlokát Ceony. Csak őrült.


És akkor térjünk át a klisékkel megtűzdelt, „ellene” részre... (kontra)

A történet gyengesége egyrészt maga a főszereplő, Ceony Twill, aki 19 éves, de néha olyan, mint egy buta csitri, akit a hajának a besütése, a felvett ruhája és a sminkelés érdekel, máskor meg eminens, folyamatosan magoló diákként tetszeleg. Inkább tűnt 14-15 éves naiv gyereknek, mint egy fiatal felnőtt nőnek... Másrészt valahogy túl kevés dologról szólt, mégis elnyújtottnak éreztem az egyes részeket, ráadásul belekeveredett egy trilógia végére kívánkozó összecsapásszerűség is. („-szerűség”, mert valami oknál fogva nem volt az igazi ez sem...)

A legkiborítóbb az ad hoc szerelmi szál volt, ami nekem túl gyorsan, mondhatni egyik pillanatról a másikra alakult ki. Nem volt a lány érzelmeinek a kialakulásában semmi lassúság, semmi romantikusság. Nem tudnám megmondani, hogy Ceony mikor kezdett el vonzódni Emery Thane-hez - persze az más, hogy nekem már az első pillanattól kezdve tetszett ez a hóbortos, különc pasi a még nála is furcsább lakájával!

Összességében

Kreatív ötletekkel és fantáziával teli történet, ez nem kétséges, ám akadnak benne unalmas részek és klisék is.  Kömény, a papírkutya, a papírjósda, a mesekönyves varázslat, és Emery Thane szívfeltérképezése simán megérné nekem az 5 csillagot, de... A főszereplő néha túl tökéletes - mindent azonnal tud, lelkesen és gyorsan tanul, állatbarát, csodásan főz, satöbbi -, máskor meg egy unszimpatikus, makacs, zsörtölődő tini lányra hajaz.
Jó ötletnek tartom a papírmágiát - látom benne a potenciált -, de örültem volna, ha egy kicsit többet megtudunk a gyakorolható mágiaágakról, a tanonc rendszerről vagy úgy általában bármiről.

Kedvencek: Csak ismételni tudom önmagam: Kömény és Emery volt a két kedvencem, miattuk érdemes volt elolvasni a történetet!

Értékelés: 3,5


Folytatás?
TUTI BIZTOS, hogy folytatom! Nincs az az idegesítő, makacs főszereplő, aki miatt elhagynám ezt a világot! Zseniális, nagyon érdekel a többi része!

Kinek ajánlom?
® A fantasztikus YA-regények rajongóinak, akik nem feltétlenül a főszereplő miatt olvassák a könyvet és/vagy képesek jól szórakozni egy izgalmas világban történő eseményeken.

Kedvcsináló idézetek:
 
Thane letette a legyezőt. – Elég egyszerű. Gyakorold ezt, amíg én távol vagyok.
(…)
A táblát otthagyta a padlón, és odalépett ahhoz a rakás holmihoz, amit az imént behozott magával. – A papírmasé művészete – olvasta fel a kupac legalján lévő könyv címét. Aztán a rajta heverő jegyzetkönyvre mutatott. – Készíts jegyzeteket olvasás közben. Ha elég részletesek, nem íratok veled összefoglalót a könyvről.
Ceonynak leesett az álla. – De…
Az élő papírkert – mutatott Thane a következő kötetre. – Ugyanez a feladat. Megjelöltem az ötödik, a hatodik és a tizenkettedik fejezeteket, ezekben gyakorlatok vannak, amelyeket szeretném, ha elvégeznél. És végül a Két város regénye. Ezt csak azért, mert jó könyv. Olvastad?
 
Az a szív, amelyik egyszer már szeretett, erősebb, mint az, amelyik még soha, tudod?

♦ ♦ ♦ ♦ ♦
A képek a Pinterest táblámról származnak: Papírmágus-trilógia
The Paper Magician borítók a GoodReadsen.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése