2018. május 3., csütörtök



Charlie N. Holmberg: Az ​üvegmágus (A papírmágus trilógia 2.)



– Úgy határoztam, a mai nap első leckéje az lesz, hogy megtanítalak kártyán csalni – jelentette be.
Ceony elejtette az ollót. – Tudtam, hogy csalsz!
– Okos, de nem elég okos – vágott vissza a papírmágus, mutatóujjával megveregetve saját halántékát. – Hacsak meg nem tudod mondani, hogyan csaltam.



Fülszöveg:

R
Ceony Twill folytatja papírmágusi tanulmányait, ám tanárával, Emery Thane-nel nem tud olyan könnyen dűlőre jutni, mint a tananyaggal. Amikor ő és Thane macska-egér játékba keverednek egy bosszúszomjas varázslóval, Ceonynak el kell döntenie: hagyja, hogy mások megvédjék, vagy ő próbálja megóvni a szeretteit a fenyegetéstől.

Eközben pedig olyan titok birtokába jut, amely az egész mágikus világot kifordíthatja a sarkából, és csak rajta áll, hogy képes-e megakadályozni, hogy ez a veszedelmes tudás rossz kezekbe kerüljön.
A papírmágus folytatása még magasabbra emeli a téteket, és egyaránt elbűvöli majd a fiatal és idősebb olvasókat is.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Glass Magician
Eredeti megjelenés éve: 2014

GABO, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634065500 ·
Fordította: Márton Zsófia
A trilógia részei:

1.    A papírmágus
3. A mestermágus

(befejezett)



(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Érdekesnek tartom ezt a matérián alapuló varázsvilágot, ahol az iskola kijárása után a tanoncok egy (jobb esetben) általuk választott elemhez kötik magukat életük végéig, pár év alatt egy mester mellett kitanulják az elemet, majd azzal kapcsolatos munkáik, beosztásuk lesz! Ötletes.

Szerintem…

Határozottan jobb volt, mint az első rész, mert kevesebb volt benne a leíró, sztorizó rész, és egyik akció dús rész sem volt feleslegesen elhúzva. Mondhatni pörgősebb lett a folytatás, ráadásul egy új elemre nyílt nagyobb rálátása az olvasónak: megismerkedtünk az üvegmágiával is. (Enyhe spoiler arról, hogy mire képes például egy üvegmágus: Ha jól belegondolok, kifejezetten tetszik, hogy a tükörrel üzengethetnek, „skypolhatnak”, kutathatnak vagy akár két tükör között utazhatnak is az üvegmágusok!)

Ceony Twill

Számomra a főszereplő még mindig inkább tűnt bajkeverő gyereknek / kamasznak, mint egy fiatal felnőtt mágustanoncnak, ugyanakkor ebben a részben szimpatikusabb volt, mint A papírmágusban. Talán kevésbé volt önző, nyafka, kényes, most inkább az elkötelezettségét Emery és a papírmágia iránt domborították ki, és ez tetszett.

A könyv stílusa

Nagyon vegyes típusú regény, amiben egy picit nyomozunk, egy kicsit kalandozunk, van benne némi romantika is, ahogy egy kis szomorúságot is belevarázsolt az írónő. Alapvetően egy bájos, szórakoztató, egyéjszakás kaland – és ez utóbbival arra szeretnék célozni, hogy gyorsan olvasható könyv! Nagyon érdekel a trilógia utolsó része, mert a történet igazán izgalmas lett a végére! Szuper volt ez a csavar a matériákkal.

Értékelés: 4,5


Összességében

Nem egy romantikus történelmi regény, inkább akcióban dús, mint csókokban, de nem bántam. Tetszett, hogy mindenki igyekezett túljárni mindenki eszén, és csapda csapda hátán van a történetben.  Még mindig szupernek érzem az írónő által kreált mágikus világot, szívesen élnék benne. 
(De nem papírmágusként… Azért az üvegmágiához képest már uncsinak tűnik, mit ne mondjak. Meg aztán nagyon megkedveltem Delilaht, aki Ceony barátnője és Aviosky tanonca!)

Kedvcsináló idézetek:
R
– Ha már megöleted magad, előbb legalább megcsókolhatnál!
R
Ha valaha szeretne, egész életemben várnék rá.
R
Tényleg sajnálom, Emery – mondta Ceony. Keze a táskáján pihent.
– Aligha a te hibád – felelte a másik, és átkarolta a lány vállát. Ceony szíve felzakatolt. Moccanni se mert, nehogy a férfi meggondolja magát, és visszahúzza a karját. – Ha bárki is hibás, az én vagyok. Nélkülem nem kerültél volna bele ebbe az egészbe. – Kis szünetet tartott. – Tudod mit, nem is. Patrice Aviosky hibája az egész, amiért hozzám osztott be. Igen, kenjük rá a dolgot.
Ceony felnevetett, és elnyomott egy ásítást. – Azért örülök annak, hogy így tett.
– Kétségtelenül te vagy az eddigi legszórakoztatóbb tanoncom – mondta Emery, holmi furcsa helyeslésként. – Langston volt a legunalmasabb.

RRRRR
Képek a Papírmágus-trilógia Pinterest táblámról származnak.
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Glass Magician
RRRRR




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése