2018. november 30., péntek



Kedvenc idézeteim | Blogturné Extra (6 ​hét a világ)


 A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra


Hamarosan megjelenik a 6 hét a világ című színházban játszódó YA-regény, amiben főszereplőnk, Nelli egy színház gyakornoki programnak köszönhetően belecsöppen a színházi dolgozók életébe. A történetről többet is megtudhattok, ha követitek a blogturné állomásait, ráadásul különféle extrákkal is találkozhatsz az extra állomásainkon. A turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés játékos meg is nyerheti a könyvet! Tartsatok velünk!

Fülszöveg:
Te mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében… Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie. Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban? Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

Oldalszám: 328 
ISBN: 9789634575429

Várható megjelenés: 2018.11.30. 
 --- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv
1.
– Itt tényleg mindenki a másik szerelmi életével van elfoglalva, mi?
– Szerelmi vagy bármilyen… a legtöbben a színházban élik le a fél, vagy inkább háromnegyed életüket. Naná, hogy mindenki figyel, pletykál, sztorizik. Szokd meg, ha itt akarsz lenni, hogy innen nem úgy mész haza, mint egy irodából. Ezt a világot sosem teszed le egészen.


2.
– Mindenesetre úgy látom, kicsit gyúrnom kell még vádlira – pillantott le a fiú a saját lábára. – Hé, már azt hittem, elő se dugod az orrod így, lánynak öltöztetve – intett Zsombornak, aki csak most keveredett elő az öltözőből. Ditta oda készítette be nekik a ruhákat. – Beszarás, hogy még a cipő is magas sarkú.
– Amekkora primadonna vagy, neked meg se fog kottyanni – bökte meg Zsombor játékosan K.M. oldalát. Ő meg zavarba jött. Nelli nem emlékezett, hogy a színpadon kívül látta-e valaha is elpirulni K.M.-et.
– Barom…

3.
– Csajszi, nem az erkölcseidet védem – Nelli szinte látta maga előtt, ahogy Tamara legyint –, hanem az érdekeidet képviselem.
– De hát te javasoltad.
– Hogy flörtölj! Ahhoz még nem kell ágyba bújni! – Tamara hitetlenkedve nevetett fel. – És pláne nem kell olyanokat írni, hogy mindenben elbizonytalanodtál. Legyen eszed, hát a hercegért indultál, és beérnéd a lovászfiúval?

4.
– Ha zavarban vagyok, összevissza beszélek.
– Állandóan mindenfélét beszélsz.
– Igen, de ilyenkor összevissza.

5.
Nelli azért volt képes akár tízszer is megnézni egy előadást, mert minden egyes este egyedi, soha vissza nem térő pillanatokat rejtett. Értette, hogy mások mit élveznek abban, ha egy film jeleneteit már kívülről fújják, ha előre röhögnek egy grimaszon, de neki sokkal izgalmasabb volt élvezni az apró különbségeket, azt, amitől egy-egy előadás egyszeri és megismételhetetlen.

6.
– A színház az ilyen, hogy amikor munka van, nem tesszük félre, mint valami irodában a papírtologatást, hanem csináljuk, mert egy rakás másik ember munkája borul, ha lelépünk, nem is beszélve arról a pár száz emberről, aki megvette a jegyet, és akinek felrúgjuk az estéjét.

7.
A kellékes hümmögött. Nelli közelebb lépett hozzájuk, nézte, ahogy a listán a pénz mellé felír egy nagy V-t.
– Az mit jelent?
– Vezérkellék. Ami nélkül nem működik az előadás.
Nelli bólintott, és bámulta, ahogy az asszony gyors, szinte táncoló léptekkel jön-megy a polcok között. Ha levett valamit, megjelölte a listán, és az egészet egy bevásárlókocsiba gyűjtötte. Talán az is szerepelt valamelyik előadásban, mindenesetre még lógott róla a lánc, amivel a többi kocsihoz lehetett volna kapcsolni.
– Majd látványosabb teendőim lesznek, ha már díszletben próbálnak – pillantott a kellékes Nelli felé. – Akkor ki kell mindent készíteni reggel nyolc és tíz között, hogy minden kellék ott legyen, ahol kezd.
– De honnan lesz olyan cinkelt érme?
Az asszony ráhunyorgott Nellire, látszott a mosolyán, hogy élvezi a kérdést.
– Ez a titka az egésznek, nem a kipakolás próba előtt. Mindent be lehet szerezni, vagy el lehet készíteni, csak tudni kell, hol keresd. Az ételek vagy italok még izgalmasabbak ám.

8.
– (…) Még mindig gyerekként kezeltek mind a ketten.
– Mert a gyerekünk vagy – védekezett Nelli apja.
– És akkor automatikusan buta is vagyok, ugye? Alkalmatlan arra, hogy a saját életemet alakítsam? Azt kell tennem, amit jónak látsz, amit elképzeltél?
– Nem, csak…
– Már így is mindent megteszek, hogy jó legyek. Sőt. Miattatok lettem ilyen. Még a színházat is azért szeretem, mert ti elvittetek. Mert azt tanítottátok, hogy a művészet értékes.
– Az ember nem így szereti a művészetet, kislányom – rázta a fejét az apja. – Megveszi a jegyet, és elmegy havonta, vagy ha nagyon akarja támogatni őket, vesz egy bérletet. Pártolótagságot. De az ember nem dolgozik ingyen senkinek sem, mert akkor elfelejti, hogy ő maga mennyire értékes.

9.
– Tudtad, hogy tulajdonképpen ez a darab egy fanfiction? – szólalt meg Máté úgy húsz perc múlva. Nelli döbbenten kapta fel a fejét. Igazából már azon is csodálkozott, hogy a fiú képes volt ennyi ideig csöndben maradni, nem számítva azt, ha félhangosan mormolt magában valamilyen színkódokról. – Erre akarom építeni a foglalkozásokat – tette hozzá Máté.
– Honnan tudsz te arról, hogy léteznek fanficek?
– Titokban akartátok tartani? Akkor nem végeztetek elég alapos munkát. – Máté csak most nézett fel. Nelli önkéntelenül vigyorodott el, és úgy tűnt, Máté ezt elégedetten látja. Aztán a fiú belesandított a bögréjébe, de sajnos abból már jó pár perce kifogyott az ital. Lemondó sóhajjal tette vissza.
– Nem titok, de… te fiú vagy.
– És? Van valami nemi megkötés? Sajnálom, engem senki se tájékoztatott.
– Csak olyan… elnőiesedett téma.
– Ahol sok csaj megfordul, ott sokkal könnyebb csajozni – vigyorodott el Máté. Nelli az égre emelte a szemét, amitől a fiú elnevette magát. – Ó, kérlek, ne ítélj el, amiért hátsó gondolatokkal mentem ilyen oldalakra, és nem csak Piton és Hermione beteljesülő szerelme érdekelt.
Nelli horkantott.
– Ha Piton és Hermione szerelméig jutottál, nem ástál elég mélyre.

10.
Tamara tettre készen pattant fel.
– Király, vegyünk Nutellát! Lefogadom, hogy nem rejtegetsz egyik szekrényben sem.
– Ami nincs itthon, az biztosan nem tud elcsábítani – ismerte be Ancsa.
– Látod, nekem is épp ez a hitvallásom. Csak azt viszem haza, aki már előtte elcsábított.


Nyereményjáték:
Mivel mostani könyvünk is egy színházban játszódik, úgy gondoltuk, hogy ideje megismernetek pár színházi szakszót nektek is. Minden állomáson kaptok egy leírást, ami egy színházban használt fogalmat vagy kifejezést takar. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok mire gondoltunk, és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
„Azon útvonalak, amelyeken át a színészek a játéktérbe be- illetve kilépnek. Ez történhet a kulisszák mögül, ajtókon át, függöny mögül, de lehet, hogy a nézőtéren át is vezet egy járás, és adott pillanatban egy színész onnan lép a térbe.”


ÁLLOMÁSOK:

11.25. - Sorok Között
12.03. - Hagyjatok! Olvasok!
12.05. - Kelly & Lupi olvas
12.07. -  Spirit Bliss - Sárga könyves út (extra: interjú)


vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése