2019. február 23., szombat



Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése (könyv és film) | BTK értékelés




Az Athenaeum Kiadó gondozásában idén februárban megjelenő Cameron Post rossz nevelésében egy igen erőteljes új LMBTQ-regényt üdvözölhetünk. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és ismerjétek meg ti is Cam-et! Ha pedig mellette velünk játszotok, akkor a könyv egy példánya is a tiétek lehet!



– Homoszexualitás nem létezik – jelentette ki. – A homoszexualitás csupán mítosz, amely az úgynevezett melegjogi mozgalmak következtében szilárdult meg. – A következő mondatot lassan, tagoltan ejtette ki: – Melegidentitás nincs, nem létezik. Csak ugyanaz a küzdelem van a bűnös vágyakkal és viselkedéssel, amelyet Isten gyermekeiként mindannyiunknak meg kell vívnunk.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Amikor a tizenéves Cameron Post szülei autóbalesetben váratlanul meghalnak, a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. 
Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson. Cam a szülei halálát követően a mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz – de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani.
Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely, úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság… De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt.
A Cameron Post rossz nevelése egy felejthetetlen regény önmagunk felfedezéséről és arról, hogy találjuk meg a bátorságot ahhoz, hogy a saját szabályaink szerint éljük az életünket.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Miseducation of Cameron Post
Eredeti megjelenés éve: 2018
Athenaeum, Budapest, 2019
440 oldal · ISBN: 9789632938912 ·
Fordította: Todero Anna

(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?

Már akkor kinéztem magamnak Cameron Post történetét, amikor Chloë Grace Moretz színésznőnél megláttam, hogy ezt forgatja. (Követem a munkásságát, mert nagyon bírom.) Aztán kicsit utána olvasgatva a témájának rájöttem, hogy egyszerre érdekes és felháborító a történet.

A történetről...

1989. Egy 12 éves kislány árvává válik, mert a szülei meghalnak egy autóbalesetben. Eddig elég átlagos a helyzet, mert történnek szerencsétlenségek az életében, ám aztán jönnek az adalékok! Cameron eközben először csókolózik a legjobb barátnőjével, és amikor értesül a szülei haláláról, az első gondolata az, hogy ők sosem fogják megtudni ezt a furcsa dolgot – hála Istennek… Meglepő és nem túl szimpatikus reakció, ugye?


Pedig Cameron Post egy alapvetően szerethető, kissé butus figura, aki miután gyermekkori barátnőjétől eltávolodik, eléggé rákattan a filmekre – főleg a női kapcsolatokat előtérbe helyezőkre -, összebarátkozik egy nyíltan leszbikus csajszival (Lindsey-vel, akivel később levelezni is kezd), és beleszeret a középsulis legjobb barátnőjébe, Coleyba. Egyébként Coleyval kavarni is kezdenek azon a nyáron, amikor a lány fiúja másutt tölti a szünidőt! Mindeközben Cameront a nagyon vallásos Ruth néni neveli egy olyan helyen, ahol elég aktív a keresztény közösségi élet, és lehet, hogy agyonvernek a cowboyok, ha rájönnek, hogy más vagy.



Persze Cameron lebukik, és Ruth úgy dönt, hogy megmenti a lány lelkét, és kigyógyíttatja a leszbikusságából. A lányt Rick tiszteletes segítségével beíratják a montanai Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpontba, ahol Rick tiszteletes mellett egy Lydia nevű nő is aktív szerepet vállal a kamaszok „jó útra” térítésében. A tanórákon túl vannak egyéni- és csoportfoglalkozásaik, amelyek támogatást és útmutatást nyújtanak a tanítványaiknak, hogy spirituálisan fejlődhessenek, illetve elsajátíthassák a helyes nemi szerepeket. Az iskola hitvallása egyébként a következő:


„A homoszexualitás bűnének ellentéte nem a heteroszexualitás, hanem a szentség.”


Eléggé megrázott, hogy vannak olyan helyek, ahol a másságot, vagyis a nem heteroromantikus vonzódást, illetve a nem heteroszexuális vágyat betegségnek és bűnnek tartják, amit gyógyítani kell. Padlóra küldött a gondolat, hogy ilyesmi létezik. Ráadásul a történetben az iskola vezetője, Lydia valami elképesztő módon unszimpatikus volt már az első pillanattól fogva. Nagy tétben mernék fogadni arra, hogy semmiféle szaktudása nincs se a témához, se a gyerekekkel való bánásmódhoz. Képtelen vagyok felfogni, hogy a vallás nevében létrehoznak és fenntartanak iskolákat, amik meggyűlöltetik kamaszokkal (vagy bárkivel) az identitásuk egy részét…

A könyv stílusa elég unalmas volt számomra, és néha olyan szinten elmentünk a fő vonalától a sztorinak, hogy azt se tudtam, mi van. Ruth daganatai, a csajos szerszámos új munkája, Margot, Mona, a Quake-tó kialakulásának története, a Hálaadás Kapui és a Tűzerő nevű ifjúsági csoport meg úgy általában ez a rengeteg sallang néha sok volt. Igazából alig vártam, hogy elhagyjuk Ruth nénit, és Cameron végre bekerüljön a montanai központba, és jó volt a megérzésem, mert onnantól kezdve vált izgalmassá a történet.

Cameron, Jane és Adam

Míg az első rész helyszínén nem találtam kedvelhető szereplőket – talán Cam nagyiját leszámítva -, addig az Isteni Ígéretbe begurulva egyből ott volt Jane Fonda, aki mindent vitt. Ő és Adam váltak a kedvenceimmé, feldobták a sztorit és színt hoztak Cammie életébe is. (A kedvenc részem az volt, amikor Cam Adammel természetfilmesítve előadják, hogy milyen a „Művész” a természetes környezetében.) Persze míg általuk érdekessé, addig Lydia és a nevelőprogram miatt ijesztővé és borzasztóvá vált a történet alakulása. A jéghegyes dolgokat, az egyedi – és néha túlságosan megrázó – háttértörténeteket szerettem, de a programtól levert a víz… Sajnos a történet vége pedig csak szimplán csalódást okozott…


„Sosem tudtam igazán, mit mond a Biblia arról, amit Irene iránt érzek, és amiről tudtam, hogy más lányok iránt is képes lennék érezni. Volt valami halvány elképzelésem arról, hogy nem túl kedvezően vélekedik róla, de sosem néztem utána.”


Összességében

Nem lett kedvenc, de érdekesnek tartom Cameron Post kamaszodásának történetét, ahogy az Isteni Ígéretben végzett munka megismerése is az volt. Meg furcsaMeg borzasztóGyomron bokszolóAz ott tanuló diákokat nagyon megkedveltem – bár a kedvenceim Adam és Jane voltak -, és élveztem minden egyes olyan részt, ahol egyre több apróság derült ki róluk. Rengetegszer kaptam azon magam, hogy azon merengek, vajon mennyiben lenne más ezeknek a fiataloknak az élete, ha nem küldik el őket megjavulni, hanem csak hagyják, hogy önmaguk legyenek? Különleges élmény volt, de az elbeszélést unalmasnak, vontatottnak találtam, az én ízlésemhez túl szerteágazó volt a stílusa. Sok dolog nem futott ki sehova, és a végén is kiakadtam egy kicsit...

Értékelés: 3,5

FILMADAPTÁCIÓ:
Cameron Post rossz nevelése (2018)

A könyv és a film nálam együtt működött igazán, vagyis a kettő együtt szuper élmény volt számomra; szerintem jól döntöttem, hogy a film megnézése előtt elolvastam a könyvet. Nyilván egy csomó apróságot vagy mellékvágányt kihagytak a filmből – amelyeknek a legtöbbjét amúgy is untam a könyvben -, de mivel tudtam ezekről, máshogy tekintettem az adaptációra, mint akik nem ismerték meg Cameron Post teljes történetét.


A casting zseniális lett, ha a főbb szereplőket nézem (vagyis: Chloë Grace Moretz - Cameron Post, Sasha Lane -   Jane Fonda, Forrest Goodluck - Adam Red Eagle), bár Rick tiszteletest egy nagyon dögös, hosszabb hajú, kicsit rockosabb stílusú papnak képzeltem el, és nem egy bajszos fickónak, de oda se neki. John Gallagher Jr. nagyon jól hozta a tiszteletes szerethető, kedves, mégis törékeny figuráját. Az abszolút kedvencem a castingban viszont a Markot alakító Owen Campbell volt. Egyébként a könyvben is szerettem Mark karakterét.

Adaptáció: 5/4 ☆☆☆☆

Ha van egy kis ráérő időtök, és érdekel a történet, akkor ne hagyjátok ki! Nagyon szépek a snittek, jók a zenék, és a szerelmes/erotikus jelenetek is jól sikerültek.
A film előzetese:


Kedvcsináló idézetek:
– Kösz, hogy minden alkalmat kihasználsz arra, hogy kioktass – jegyeztem meg.
– Hát, rohadtul sajnálom, hogy ezt kell tennem, de ez nem egészséges folyamat egy kezdő leszbikus számára. Az, hogy egy heteró csaj után epekedsz, aki mellesleg boldog kapcsolatban él egy jóképű, heteró sráccal, ráadásul mindezt egy olyan városban teszed, amelyik tele van dühös, bigott, valószínűleg pisztollyal felfegyverkezett cowboyokkal, nem egy nyerő felállás.
– Tulajdonképpen hová valósi Lydia? – kérdeztem.
Adam most külföldi akcentusra váltott:
– Egy Angliának nevezett, varázslatos földről jött, a tengeren túlról, ahol a dadák repülő esernyővel utaznak, a csokigyárakban pedig zöld hajú emberkék dolgoznak.
Felemeltem a távirányítót, megnyomtam a lejátszógombot, és elindítottam a filmet. Azt hiszem, abban a pillanatban elindítottam az új életemet is, amelyet úgy fogok leélni, mint Cameron-a-szülők-nélküli-lány. Ruthnak tulajdonképpen igaza volt, idővel rájöttem, hogy a felsőbb erőkkel gyakran jobb egyedül kapcsolatba lépni. Én másfél vagy kétórás részletekben gyakoroltam, ha kellett, szünetekkel. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a kikölcsönzött videókazetták lettek az én választott vallásom, melynek üzenete a Technicolor, a zenés montázsok, áttűnések, vágások, legendás filmsztárok és B kategóriás senkik, elragadó gazfickók és gyűlöletes jófiúk formájában jutott el hozzám. De Ruth ugyanakkor tévedett is. Nemcsak egy világ volt a miénken túl, hanem több száz, és én darabonként 99 centért mindet kikölcsönözhettem.

✞ ✞ ✞ ✞ ✞
A képek a Pinterest táblámról (és a filmből) származnak:
✞ ✞ ✞ ✞ ✞


Nyereményjáték:

Cam életében és önmaga megismerésében meghatározó szerepet játszanak a filmek. A VHS-korszak korlátai mára eltűntek, így ha Cam ma lenne fiatal, sokkal több lehetősége adódna a különböző LMBTQ-témájú filmek megtekintésére. Minden állomáson találtok egy olyan filmből kivágott képet, ami ezt a témát dolgozza fel. A feladat egyszerű, ismerjétek fel, hogy melyik filmben látható a kép és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

02. 17. - Könyv és más
02. 21. - Ambivalentina
02. 25. - Kelly és Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése