2019. április 22., hétfő



Rachael Lippincott - Mikki Daughtry - Tobias Iaconis: Két lépés távolság | BTK ajánló




A távolság köztünk sosem fog megszűnni vagy változni.
Három lépés mindörökre.


Fülszöveg:
Szerethetsz valakit, akihez sosem érhetsz hozzá?
Stella Grant élete minden pillanatát pontosan megtervezi. Cisztás fibrózissal küzd, és egyedül egy új tüdő adhatna neki egy kicsit hosszabb, könnyebb életet. Mindig szigorúan három lépés távolságot kell tartania más betegektől, és ő nem olyan, aki kockáztatni merne. Egészen addig, amíg be nem toppan az életébe a vad Will Newman, akinek rakoncátlan tincseitől és csodás kék szemétől Stella gyomra azonnal szaltózni kezd. Azonban a fiú éppen az, akitől a lánynak mindenképp távol kéne tartania magát, hiszen már a lehelete is életveszélyes lehet a számára. De mi van, ha a szívük és zsigeri vágyódásuk egyre közelebb húzza őket egymáshoz? Ha csak egy kicsit lefaraghatnának a távolságból… Vajon két lépés tényleg olyan veszélyes lenne, ha egyszer csak így nem törik össze a szívük?
Nemsokára a mozikban Haley Lu Richardson és a Riverdale dögös bandavezérét játszó Cole Sprouse magával ragadó főszereplésével!

Könyv információk:

Eredeti mű: Five Feet Apart
Eredeti megjelenés éve: 2018
Maxim, 2019
288 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634990468 · Fordította: Stier Ágnes

Megjelenés időpontja:
2019. április 25.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?

Kicsit talán morbid, amit mondok, de „szeretem” a beteg fiatalokkal és a szerelmi életükkel foglalkozó történeteket, főleg ha az adott történetből filmadaptáció is készül. A sok rákkal foglalkozó sztori után érdekelt ez a cisztás fibrózisos (továbbiakban: CF) regény.

A történetről...

Stella (Haley Lu Richardson)
Regényünknek két főszereplője van, akik hozzáállásban és mentalitásban elég távol állnak ugyan egymástól, de mindketten CF-el* küzdenek gyermekkoruk óta. Stella Grant mindent megtesz azért, hogy új tüdőt kapjon, mániákusan listákat vezet, betart minden szabályt, borzasztóan elővigyázatos mindennel és mindenkivel, de nem hagyja, hogy a betegsége meggátolja abban, hogy „éljen”. Szabadidejében Youtube-on osztja meg a tapasztalait, suliba jár, és aktívan tartja a kapcsolatot a barátaival is. Nem egy magába forduló jelenség.


*(A CF a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó, örökletes betegsége, mely az érintett szervek (tüdő, orr- és melléküregei, hasnyálmirigy, máj, emésztőrendszer, izzadságmirigyek és nemi szervek) jellegzetes másodlagos károsodásához vezet. Főként súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz. ~ forrás).


Aztán ott van Will, aki új ebben a kórházban, és egy vadiúj kezelés miatt hozta ide tehetős anyja, ugyanis a fiúnak a CF mellett egy B.cepacia is befigyel... (Inkább nem spoilerezném el, hogy ez miért gáz Will szempontjából.) Will haragszik az anyjára, hogy kórházról kórházra vonszolja csodában reménykedve, és mivel borzalmasan makacs és lázadó teremtés, ellenáll a kezeléseknek, nem szedi a gyógyszereit, stb.

Will (Cole Sprouse)

Ég és Föld a fiatalok hozzáállása a betegségükhöz, de izgalmas, ahogy Stella szinte átnéz a fiún, amikor rájön, hogy mennyire rebellis a srác! Őszintén szólva imádom, amikor kedves főszereplőnk nem zuhan bele a helyes/sármos fiú/férfi karjába aléltságában, hanem ellenáll, visszabeszél, vagy hovatovább: BESZÓL a fiúnak/férfinak! Stella igazán tökös és erős főszereplő, akinek azért megvannak a maga kisebb-nagyobb tragédiái, amik által még közelebb került hozzám.


„Ha CF-ed van, valahogy hozzászoksz a gondolathoz, hogy fiatalon halsz meg. Nem, a szüleim miatt rettegek. És hogy mi történik velük, ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, most, hogy nincsenek ott egymásnak.”


Bár folyamatosan emlékeztetik az olvasót arra, hogy előbb vagy utóbb a CF-be bele fognak halni a betegek, ez mégsem egy olyan történet, ahol kizárólag ekörül forog a cselekmény! Mind Stella, mind Will küzd valamiért, belső harcokat vívnak, szomorkodnak, nevetnek, és bohóckodnak. Imádtam, ahogy Will rákattan a lány YT csatornájára, ahogy azt is, ahogy Stella Skype-on reggelizik együtt kiskori, szintén CF-es barátjával, Poe-val, aki pár szobával lejjebb van a folyosón.


…és talán épp azért, mert a karakterek annyira igazinak tűntek, mert annyira emberiek a cselekedeteik, a hibáik és a gondolataik, bizony többször elszorult a torkom, és már-már eltörött az a bizonyos mécses. Mindenképpen ajánlom a történetet, mert értékes olvasmánynak tartom, de otthoni olvasásra javaslom! (Mert én nem szeretek ebédidőben a munkahelyemen vagy utazás közben a vonaton bőgni. Egyébként nagyon szeretném mielőbb megnézni a filmet is, és talán a legjobbkor újítják fel a mozinkat, mert tuti, hogy megnézném, aztán rosszul érezném magam a szétsírt szemeimtől... Majd idehaza!)

Összességében

Érdekelnek az ehhez hasonló történetek, bár szinte mindig úgy érzem, hogy megszakad a szívem a beteg, szerelmes fiatalokért... A történet érdekes volt, mert még nem hallottam a CF-ről, így nem tudtam azt sem, hogy nem érintkezhetnek egymással az ezzel élők. Lássuk be, hogy bár szörnyen hangzik, de ez a három lépés távolság adott némi extra pikantériát az alaptörténetnek!

Nagyon emberi, nagyon valóságos főszereplőket és mellékszereplőket kaptam, így élvezettel faltam Will és Stella történetét. Engem már a legelején beszippantott a történet, amikor Stella a testvére szemet gyönyörködtető, elgondolkodtató rajzaival dekorálja ki a kórtermét, nagyon jól megalapozta az egész hangulatát a virágos tüdős kép leírása. (Emiatt borzalmasan bánt, hogy nálunk csak a mozifilmes borítóval lesz kapható a könyv, de ezen kívül semmi negatívat nem tudok mondani a Két lépés távolság kapcsán...)

Értékelés: 5

Ajánlom, ha...
─ ...szereted a hasonló témájú (kórház, betegség, kamaszok/tinédzserek, romantika) történeteket, pl.: Csillagainkban a hiba, Ezer csók, Élni akarok! vagy Amíg élek;
─ ...szereted a furcsa körülmények között szövődő, de mégis érdekes romantikus sztorikat;
─ ...érdekel a filmadaptáció.

Kedvcsináló idézetek:
Egyetlen köhögéssel, akár egy egyszerű érintéssel tönkretehetem Stella egész életét. Tönkretehetem minden esélyét az új tüdőre. Árthatok Stellának. Azt hiszem, tudtam. De nem igazán értettem. Ebbe a gondolatba a testem minden csontja belesajdul. Rosszabb, mint a műtétek vagy a fertőzések, vagy felébredni egy rossz reggelen, amikor alig kapok levegőt. Még annál a fájdalomnál is rosszabb, hogy egy szobában vagyok vele és nem érinthetem meg. Halál. Az vagyok. Az vagyok Stellának. Csak egyetlen dolog rosszabb annál, hogy nem lehetek vele vagy körülötte, egy olyan világban élni, ahol ő egyáltalán nem létezik. Pláne, ha az én hibámból.
Stella rám mered, egy szót sem szól. Végül nagyot nyel, és a fejét rázza. – Nagyon klassz, Will. Olyan finom vagy, mint egy légkalapács.
– Kinek van ideje finomkodni, Stella? Nekünk nyilván nem…
– Elég! – szakít félbe. – Ne emlékeztess arra, hogy haldoklom! Tudom. Tudom, hogy haldoklom!
Megnyitom a böngészőt és beírom a Google-be, hogy Stella Grant. Nem számítok sokra. A lány olyan típusnak tűnik, akinek csak a legprivátabb Facebook-oldala van. Vagy egy uncsi Twitter-fiókja, ahol mémeket retweetel a kézmosás fontosságáról. De az első találat egy YouTube-oldal, aminek a címe Stella Grant nem annyira titkos CF-naplója, rajta legalább száz videóval az elmúlt úgy hat évből. Hunyorgok, mert az oldal neve furán ismerősnek tűnik. Istenem, ez az az uncsi oldal, aminek anya pár hónapja átküldte a linkjét, amikor megpróbált rávenni, hogy vegyem komolyan a kezeléseket! Talán, ha tudtam volna, hogy így néz ki…

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Két lépés távolság
Five Feet Apart kiadások a GoodReads-en
✿✿✿✿✿


Stella Grant a legtöbb tinédzserrel szemben ideje java részét egy kórházban tölti, mivel cisztás fibrózisa van, de a lány mégis megtalálja a módját, hogy tartsa a kapcsolatot a barátaival, és egy felkapott Youtube-csatornát vezessen betegségéről! Stella szigorúan betartja a kezeléseket, időben beveszi a gyógyszereit, három lépés távolságot tart a többi betegtől, vagyis mindent megtesz, hogy új tüdőt kaphasson. A kórházban felbukkanó új beteg, Will Newman tekintete viszont megakad a lányon, és megpróbál közel kerülni hozzá!
A Könyvfesztiválon a kiadó standjánál már beszerezhetitek a Két lépés távolság című könyvet, de addig is kövessétek bloggereinket ennek a nem szokványos szerelmi történetnek a turnéján. Ne felejtsetek el játszani, mert a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából kisorsolunk három példányt a regényből.


Nyereményjáték:

Stella és Will fiatal koruk ellenére elég sokat vannak kórházban a betegségük miatt, így ma az lesz a dolgotok, hogy hozzájuk hasonló (vagyis beteg) kamaszokat keressetek! A rafflecopter feletti képen szereplő kamasz történetbeli  KERESZTNEVÉT írjátok be a dobozba.
Annyit segítünk, hogy nem csupán annyi a közös Stelláékban és a keresett fiatalokban, hogy van valami komoly betegségük, hanem mindannyiuk történetéből készült filmadaptáció is! (Az egyik karakter valamiért kakukktojás. Aki tudja, hogy ki, írja be a blog nevét az EXTRA feliratú rubrikába, de ne spoilerezzetek!)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

04/24 - Könyvvilág
04/26 - Könyv és más
04/28 - Sorok között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése