2019. április 2., kedd



AniTiger - Harry Potter Varázslatok Book Tag



(Még több taget a „book tag” címke alatt található.)

Hahó!

Elkezdtem olvasni / hallgatni a második részét a Harry Potter sorozatnak, újra megnéztem a Legendás állatok… 2. filmjét is a hétvégén, és mindeközben bőszen játszom a mobiljátékkal, ami az új telón végre fut. Szóóóóval picit megint beleszerettem a fandomba, így addig keresgéltem, amíg nem találtam egy HP book taget! (Ezt a taget ezen a blogon – KATT – találtam, és lefordítottam, amennyire tudtam.)

--- OLVASS TOVÁBB ---
❖❖❖❖❖
1. INVITO (ACCIO) / Begyűjtő bűbáj ~ Várható megjelenés, amit mielőbb meg szeretnél kaparintani
Egyszerű: a borító és a cím megfogott, a fülszövegbe pedig beleszerettem!

FÜLSZÖVEG:
"Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok! 
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap. 
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?"

2. ALOHOMORA ~ Kedvenc sorozatindító regény

Sötéten kezdő, ám lendületes és izgalmas mese egy szuper főszereplővel és rengeteg érdekes mellékszereplővel. Szerettem olvasni, mert már az elején bevonódtam, és ráhangolódtam Morriganre. Vele együtt szöktem át Nevermoorba, izgultam a próbákon, hitetlenkedtem azon, hogy milyen lökött Jupiter, milyen furcsa Jack és az egész Deukalión Hotel, és a kislánnyal együtt vágytam a Csudálatos Társaságba. (Persze az első és abszolút kedvenc sorozatkezdőm a Harry Potter és a bölcsek köve c. könyv, de igyekszem eltávolodni a kézenfekvő válaszoktól! ;))

3. CHEERING CHARM / Vidító varázs ~ Egy könyv, ami megmelengeti a szíved

Megható, kicsit megrázó befejezésű, de abszolút értékes olvasmány, ráadásul csodásak az illusztrációk benne. IMÁDTAM olvasni ezt a könyvet!

4. AGUAMENTI / Vízbűbáj ~ Egy könyv, amitől sírni kezdesz / megsiratott

Nekem Jodi Picoult írásai túlzottan realisztikusak. Létező, bár ritka élethelyzetek tragédiáival operál, nagyon-NAGYON szeretném utálni, de túl jól ír! Humoros, ironikus és persze könnyfakasztó az írásmódja. (Igazából minden eddig olvasott könyvével meg tudott ríkatni... Ez van.)

5. EXPECTO PATRONUM / Patrónus bűbáj ~ Könyves hős vagy hősnő, aki bárcsak a valóságban is védelmezne téged

Alosa Kalligan (
A kalózkirály lánya)

Aki ismeri a blogot tudhatja, hogy bírom a kemény, nagyszájú és tökös női főszereplőket, így Alosa is felugrott a kedvenceim közé már az első néhány fejezet (vagy oldal?) után. Alosa egy elég erőteljes, egyszerre férfiasan vakmerő és nőiesen furmányos figura, akit jól kiképzett az apja... Néha sajnáltam őt, de alapvetően nem tartom sajnálatra méltónak – meg a stílusát tekintve ki is vágná a nyelvem, ha közölném vele, hogy sajnálom a gyermekkora miatt...

6. LUMOS / Világító varázslat ~ Egy könyv, amit szándékosan lespoilereztél magadnak

Nem emlékszem olyan esetre, hogy ez előfordult volna, Néha persze bennem van az inger, hogy a regény végére lapozva kiderüljön, hogy él-e a kedvenc szereplőm vagy összejönnek-e a favoritjaim, de... Nem szoktam. Lustaság is, de igazából úgy gondolom, hogy csak bezavarna az olvasásélménybe a spoiler.

7. IMPERIO / Imperius-átok ~ Egy könyv, amit annyira szerettél, hogy mindenkivel elolvastatnál

Ebbe a könyvbe belesajog az ember lelke… 

Nem szeretem, ha hozzám érnek, de mégis sokszor arra vágytam olvasás közben, hogy csak úgy megöleljen valaki és odabújhassak hozzá. Erős könyv, egy korty friss levegő, de mégsem ajánlom mindenkinek. Aki nincs felkészülve erre a megrendítő sztorira, annak rémes olvasásélmény lesz. Hangulatkönyv.

8. BAZITEO (ENGORGIO) / Növesztő bűbáj ~ Egy könyv vagy könyvsorozat, ami bár soha ne érne véget

JKR varázsvilági meséi és RR Percy Jackson könyvei

Engem nem érdekel, hogy hány bőrt húznak le valamiről, amíg lubickolhatok a kedvenc fandomomban a kedvenc karaktereim között. (Én az új Star Wars trilógiát is imádtam, pedig végső soron a régi újrahuzagolása... #sorrynotsorry)

9. WINGARDIUM LEVIOSA / Lebegtető bűbáj ~ Egy könyv, ami felemelő üzenetű vagy lezárású

Ez a történet egy gyilkos-öngyilkosságra készülő fiú gondolatairól és a kapcsolatairól szól. Sokáig olvastam, mert rengeteg dolgon elgondolkodtam olvasás közben / után. Tele volt gondolatébresztő témákkal. Igazábóltetszett, bár kell hozzá egy bizonyos merengő, befogadó hangulat! Szerettem, hogy Leonard Peacockon keresztül több különleges ember igazán egyedi történetét megismertem. Tetszett, hogy milyen erős az a kölyök a vele történtek ellenére is!

10. EXMEMORIAM (OBLIVIATE) / Felejtésátok ~ Egy könyv, amit legszívesebben elfelejtenél, mintha nem is olvastad volna
Ez. Nekem. Nagyon. Nem, nem, nem. 
Durva, ijesztő és nagyon beteg.

Az, hogy az időben és mindenféle helyszíneken ide-oda ugrálva próbálom összekaparni, hogy ki kicsoda és mi történhetett vele: nagyon tetszett! De… Ez a rengeteg nemi erőszak, szolgaként tartás, bántalmazás, csonkítás, vérfertőzés és nem is tudom, mit hagyhattam ki – ezek betették a kaput.

11. ANAPNEO / Légúttisztító varázslat ~ Egy szerző, akinek a könyvei mindig kimozdítanak a holtpontról

Sok kedvenc szerzőm van, de nagyon hangulatfüggő, hogy épp melyiküknek sikerül kimozdítania a mélypontról. (Cassandra Clare, Christopher Moore, Dan Wells, Fodor Ákos, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, J. R. Ward, Jane Austen, Jennifer E. Smith, John Green,Neil Gaiman, Rainbow Rowell, Rick Riordan, Sarah Addison Allen, Stephen King, Tim Burton, Vavyan Fable, Virág Emília)

12. JELLY-LEGS JINX / Gumiláb rontás ~ Méltó hős vagy hősnő

Parzival és Art3mis (Ready Player One)

A könyvről egy szóban: imádom! Döbbenetesen rossz a helyzet, mert egy disztópiában élnek a hőseink – ráadásul olyanban, ami akár valóra is válhat a következő 30 évben… és én mégis ölni-halni tudnék azért, hogy OASIS felhasználó lehessek. 
Az alapgondolat bejött és szerettem a megvalósítást is, bár akadtak pillanatok, amikor féltem a folytatástól és félretettem. Persze kíváncsi természetű lévén nem sokáig bírtam ki a Vadászat nélkül. 
Olvastam volna még-még-még minőségű könyv.

13. ARRESTO MOMENTUM / Megállító bűbáj ~ Egy könyv, amitől félbehagysz mindent addig, amíg végig nem olvasod

Ez nálam inkább attól függ, hogy mennyire kattanok rá a sztorira, amit épp olvasok, vagy hogy mennyire érdekel a fő(bb) karakterek sorsa. Legutóbb kíváncsi voltam az ÖRÖK ÉBREDÉS végére, előtte pedig majd megőrültem azért, hogy mi lesz Camellia (THE BELLES – A szépség ára) sorsa abban a szépségfanatikus világban.

14. CRUCIO / Cruciatus átok ~ Egy könyv, amit fájdalmas olvasni

Kétféle könyvet fáj olvasnom: állattörténeteseket és haldoklós (fő)szereplőset. Állatos regényeket egyáltalán nem tudok olvasni, de haldoklós / halálos betegséges sztorikkal néha bepróbálkozom valami perverz kíváncsiság miatt, amiről nem tehetek. (Talán mivel nem vagyok sírós, ilyenkor szoktam kibőgni magam?)

15. RICTUSEMPRA / Csiklandozó bűbáj ~ Egy könyv, amitől hangosan nevetsz

Adam Mansbach: Go the Fuck to Sleep
(Felolvassa: Samuel L. Jackson)

Imádom. Hajlamos vagyok meghallgatni ahányszor csak rossz a kedvem. Egyszerűen lehetetlen boldogtalannak lennem, amikor arra gondolok, hogy az egyik badass színészem éppen egy káromkodós mesekönyvet olvas fel nekem.

16. (CAPITULATUS) EXPELLIARMUS ~ Lefegyverző bűbáj ~ Egy könyv, amit szerettél volna megreptetni

Azt hiszem, az utolsó rész tette be nálam a kaput. Ez már több volt a sokból még nekem is. A vége felé szívesen kivágtam volna a nyolcadikról, ám legmélyebb sajnálatomra akkor már a fölszinten laktam... :'))

17. TRANSPORTUS (PORTUS) / Zsupszkulcs-készítő varázslat ~ Egy könyves világ, amit szeretnél meglátogatni

J. K. ROWLING VARÁZSVILÁGA!

Ezt nem bírom kihagyni, mert őszintén szólva, ha lehetséges lenne beleugrani az egyik könyv világába, akkor mennék a Roxfortba, az Abszol-útra, bárhova. Abban a pillanatban, ahogy ez lehetségessé válik, már pakolok és indulok is! ;)

18. STUPOR (STUPEFY) / Kábító átok ~ Sokkoló fordulatú vagy lezárású könyv

Darren Shan: A Végzet fiai

(Darren Shan regényes története)

Összességében elégedetlen vagyok minden történet befejezésével. Nem tetszik az epilógus, az összeboronált szereplők és/vagy a végső megoldás, lezárás. Ez a sorozatoknál nálam egyetlen kivétellel minden egyes esetben így van – még a legnagyobb kedvencem esetén is (Harry Potter).
Az egyetlen kivétel ez a sorozat – Darren Shan regényes története (első olvasásom: 1997. május 8. – 2004. május 19.). A befejezés számomra (!) egyszerre igazságtalan és zseniális.
Az utolsó pillanatig más befejezést és más konklúziót remél az Olvasó… Szerintem ezé a sorozaté a legjobb és a legkegyetlenebb lezárás VALAHA. Rettenetes…

19. AVADA KEDAVRA / A gyilkos átok ~ Egy karakter, akinek a halála mindennél jobban fájt

J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje

Spoiler nélkül csak itt hagyom ezt a gyönyörű képet, és... Khm... Aki olvasta a sorozatot, tudja, hogy miért vágott szíven ez a könyv, és hogyan rombolta le a 3. rész óta tervezgetett szép jövőképemet Harryvel kapcsolatban...

20. FINITE INCANTATEM / Ellen-varázslat ~ A legjobb sorozat

Görög és római mitológia. Gyerek szereplők. Flúgos karakterek. Istenek és istennők. Csaták, feladatok, küldetések. IMÁDOM. Rick Riordan képes izgalmasan és újszerűen előadni ezerszer unt, mesélt ősrégi történeteket. (Bár nem mindenki unta a görög-római mitológiát, én az imádói közé tartoztam már általánosban is.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése