2020. július 15., szerda



Kék sorsjegy | Blogturné Extra (kedvcsináló idézetek)


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra


Sophie Mackintosh különleges nyelvezetű és hangulatú disztópiával mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. A Kék sorsjegy egy olyan világot tár elénk, ahol a szabad akarat és a valódi döntés csupán illúzió, és ahol eleve elrendeltetett, hogy a nőknek milyen sorsot kell betölteniük. De mi történik akkor, ha valaki nem elégszik meg azzal, amit neki szántak, és ki akar törni a keretekből? Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok bloggereinkkel az öt állomáson keresztül, és nyerjétek meg az Athenaeum Kiadó által felajánlott példányt!

 Fülszöveg:
Életed lottója: ha egyszer húztál, nincs visszaút
Borzongató regény az anyaságról, az egyéniségről, a szabad akaratról, a sorsról, az emberi vágyakozásról és az állati ösztönről.

Calla tudja, hogy működik a sorslottó. Mindenki tudja. Amikor először megjön egy lány havivérzése, jelentkezik a lottózóban, hogy megtudja, miféle nő lesz belőle. A fehér sorsjegy gyermekekre jogosít. A kék sorsjegy szabadságra.
Leveszik a válladról a döntés rettentő terhét. És ha egyszer húztál, nincs visszaút.
De mi van, ha tévedés a neked jutott élet?
A Kék sorsjegy felkavaróan beszél a szabad akaratról, az anyaság problémáiról, emberi mivoltunk és állatias ösztöneink széles határmezsgyéjéről.
A brit írónő, Sophie Mackintosh 1988-ban született. Első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban.

AthenaeumBudapest, 2020
272 oldal · puhatáblás 
ISBN: 9789635430000
Fordította: N. Kiss Zsuzsa
Eredeti mű: Blue Ticket
Eredeti megjelenés éve: 2020


--- Olvassatok tovább az extrához! ---
vvvvv
1.

Kék sorsjegy: Ne becsüld alá, mekkora könynyebbség, hogy a döntést elvették tőled.

Kék sorsjegy: Sosem anyáskodtam. Alkalmatlannak minősített rá valaki nálam hozzáértőbb.

Kék sorsjegy: hiányos az agyam, a testem, a lelkem, a tudom is én, mim. Fogyaték, nem szabad továbbszármaztatnom. Valami hőfok nincs meg bennem.

Kék sorsjegy: az életem épp elég becses önmagában. Kár rizikónak kitenni magam.

Kék sorsjegy: van, aki nemes önfeláldozásnak mondja, más kegyelemnek.

Mindig mást jelentett, valahányszor utánagondoltam.

2.
 Csakis a jóság járt az eszemben, hogy mennyire távolinak érzem. A jóság ország, ahová nem juthatok el. A jóság nem szállodai szobában él. A jóság az állandóság állapota, csöppet sem olyan, mint az én testi létem a maga változékonyságában. Az összes test, amely megfordult ebben a szobában, mélyedést hagyott a matracon, ujjnyomot a csészéken, ahogyan majd én is, hagyták felgyűlni a bánatot, a haló porukat, ezt az elhalt bőrt.

3.
Ha a vallomásoknak fenntartott helyet kitöltöm jelentéktelen megállapításokkal, talán időt nyerhetek.

4.
Amikor dr. A. titkárnője rám telefonált a hét folyamán, hazudtam neki, azt állítva, hogy egyáltalán nem álmodom, az alvás súlyozott takaró már csak, és noha a nő hitetlenkedve cicegett, ragaszkodtam a mesémhez. Az álmok csak rám és megint csak rám tartoznak. A szégyenletességük, a furcsaságuk. Kell valami, ami az enyém, hát nem?, kérdeztem a tükörképemtől, és ő néma bólintással támogatott.

5.
 Gyereket szülni a észszerűbb, egyszersmind a legészszerűtlenebb lehetséges döntés ezen a világon. Ezen a kibaszottul rettenetes, gyönyörűséges világon, aminek a szeretetéről nem bírok letenni, pedig fontolgattam, mérlegeltem, leltároztam ennek módozatait.

6.

Maga szerint lehet belőlem jó feleség és anya?, kérdeztem dr. A.-tól. Egyetlen másodpercre felejtse el az utazást. Felejtse el, hogy kék sorsjegyes vagyok.

Nem, mondta simán, habozás nélkül, és dühbe gurultam. Talpra ugrottam, felborítottam a széket.

Ezzel is csak engem igazol, mondta dr. A.

Miért nem bír kedves lenni hozzám?, szegeztem neki.

Nem dolgom, mondta. Mi jót tennék azzal, ha csak olyat mondok magának, amit hallani akar?

7.


A boldogtalanságom rég a múlté, mondtam. A boldogtalanság a levedlett bőröm.

A boldogtalanság újra meg újra visszatér, mondta. Ne hagyja elbizakodni a szívét. Soha nem lehet védett. Senki sem az..

8.
Oly jelentéktelennek éreztem magam, és mégis egy univerzumot hordoztam belül, amelyről senki nem tudott.

9.

Szabadkoztunk Valerie-nek, azért vagyunk bizalmatlanok vele, mert őt méltónak találták oly sok éve arra, ami bennünk valami hiány.

Én nem így látom, mondta. Ha valaki hiányosnak minősül, csakis én. Mást se sulykoltak nekem egész életemben, mint hogy csak akkor lehetek teljes értékű, ha növesztek valamit magamban, és világra hozom. Ti meg kerek egészek vagytok önmagatokban.

10.
Gyűlöllek mind egy szálig. Azt hiszitek, a boldogság vagy tudom is én micsoda titka a mi úgynevezett kiteljesedésünk. Azt hiszitek, a család mindenre megoldás, de ezennel közlöm veletek, hogy nem, sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak, sajnálom, hogy a testetek előadta ezt a szemfényvesztést, ezt a rohadt blöfföt, és hogy nincs visszautatok. Nyögni fogjátok, míg csak éltek. 


Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepet játszik az anyaság kérdése. Mostani nyereményjátékunkban olyan regényekből találtok idézeteket, melyekben a várandósság és az anyaság szintén központi téma. A ti feladatotok, hogy az állomásokon szereplő idézeteket felismerjétek, és a könyv címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


“A béranyaság, az ilyen fajta béranyaság, 
árucikké alacsonyít le, olcsóvá tesz! 
Mindent, ami szent, kiszerveznek, becsomagolnak, 
és eladják annak, aki a legtöbbet ígéri érte.”
a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

Blogturné Klub
07.03. Utószó
07.06. Never Let Me Go
07.09. Hagyjatok! Olvasok!
07.12. Könyv és más
07.15. Hagyjatok! Olvasok! extra
07.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése