2014. december 18., csütörtök



Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak (Anita Blake 1.)



„Még egy dolgot vittem magammal az alváshoz, egy puha játékpingvint, akit Sigmundnak hívnak. Nem túl gyakran alszom vele, csak akkor, ha előtte valaki megpróbált megölni. Mindenkinek van gyengéje. Van, aki dohányzik. Én plüsspingvineket gyűjtök. Ha nem árulod el senkinek, én se fogom.”


Fülszöveg:

„Anita Blake szúr, mint a kihegyezett karó, és kemény, mint egy ezüst pisztolygolyó”

Olyan világban élünk, ahol a legfelsőbb bíróság döntése alapján a vámpírizmus megengedett. Ahol a halottkeltőnek lenni hétköznapi foglalkozás. Ahol a természetfeletti ügyeket a rendőrség különleges osztaga kezeli. Ahol mindennapos dolog, ha az ember zombikba, vagy patkányemberekbe botlik St. Louis-ban valaki vagy valami gyilkolni kezdi a város legerősebb, leghatalmasabb vámpírjait. A rejtély felderítéséhez a vérszívók kénytelenek külső segítséghez fordulni. Ő Anita Blake. A legdögösebb halottkeltő és vámpírvadász a városban: Azt hitte, már mindent látott, de ez az ügy még neki is okoz meglepetéseket.

Laurell K. Hamilton regénysorozata Anita Blake főszereplésével.

Eredeti mű: Laurell K. Hamilton: Guilty Pleasures
Eredeti megjelenés éve: 1993
Agave Könyvek, Budapest, 2003
246 oldal · ISBN: 9789637118678 · Fordította: Jellinek Gyöngyvér

Szerintem:
Arra már nem emlékszem, hogy a közös történetem Anita Blake-kel, de egyszerűen oda vagyok ezért a pingvin-, kávé- és fegyvermániás, sebhelyes, szókimondó, jócskán antiszociális, morgós, alacsony csajsziért. És a bögréiért.

A legtöbb könyv címe azt a szórakozóhelyet jelöli, amely körül a cselekmény folyik vagy ahol az események játszódnak – ezesetben a Bűnös Vágyakkal vannak gondok.

Én nagyon jól felépítettnek és kitaláltnak találom ezt a világot, amit Hamilton teremtett. A vámpírok (és más lények) előbújnak, üzletelni kezdenek az emberekkel, alakul a törvény a paranormális lények miatt, a határok folyamatosan változnak. Van saját negyedük a vámpíroknak, van sztriptíz klubjuk, belharcaik… Van kereslet a zombik sírból előszólítására, halottkeltőkre, vámpírkarózok járnak a hullaházakba, ha valaki nem akar vámpírként továbbélni, de van vámpír gyülekezet, ahol tanulhat, ha mégis akarna.

Kedvencek: hirtelen túl sok a sorozat elején. Könnyebb olyat találni, akiket nem bírok (Monica, Nikolaos)

Ami első olvasáskor kiverte nálam a biztosítékot: a vérpatkányok. Atya.Úr.Isten!

Értékelés: 5
Bővebben:
Halottkeltő Rt.

A céget Bert Vaugh vezeti, aki üzletembernek jobb, mint sima embernek. Alkalmazottai – akárcsak Anita – mindannyian képesek előszólítani a halottakat a sírjaikból, hogy pontot tegyenek bírósági tárgyalások, pszichiátriai kezelések, hasonló dolgok végére. Munkakörükhöz tartozik az is, hogy vámpíráldozatot karóznak a lokális hullaházakban, ha szükséges.

Igazából anno vámpírfanatizmustól szenvedve fordulhattam a könyvhöz, de egyszerűen hatalmasak a zombik is a sztoriban! Kell gyomor a könyvhöz – eleinte a véres jelenetekhez, később a túl erotikus-szexes dolgokhoz, de mindenképpen érdemes elmerülni ebben a sötét világban.

St. Louis, Negyed, Bűnös Vágyak

Anita Blake St. Louisban él és dolgozik, így a legtöbb történet ott játszódik, de akadnak rendhagyó sztorik, amelyekben Amerika valamely más tájékára kirándulunk a főszereplővel. Az okok, amik miatt kiteszi a lábát otthonról, egészen sokfélék: haldokló apuka, rendőrbírói ügy vagy fejvadászatban segít a Halálnak.

A Negyed (vagyis Riverfront vagy Vértelep) St. Louis azon része, amelyen a vámpírok hivatalosan is fellelhetők, ahol a szórakozóhelyeik (kiskocsmák, sztriptízbárok, klubok stb.) megtalálhatóak a turisták számára. Ugyanis ez hatalmas biznisz!

Bűnös Vágyak az első vámpír-sztriptízbár - Nem a nyomozás részeként kukkantunk be a klubba, hanem egy igen ellenszenves ismerős kapcsán kerül oda a főszereplő. A club tulajdonosa pedig Jean-Claude. A rohadt szexi dög, vagyis vámpír. Én eléggé bírom, de nálam nem ő a top pasi Anita háreméből… viszont még csak ő van (illetve még ő sincs) Anita mellett. Eleinte kifejezetten aranyosnak találtam, ahogy teper a nőért, de cselesen körbeszövi a hálójával is a kis pukkancsot. Vicces páros!

Az Örök Élet Egyháza

Az egész hatalmas marharépaságnak számít az én szememben. Persze, ki ne akarna vámpírrá válni, hiszen az annyira menő, viszont amit ez az egyház körülötte csap… Nem igazán vagyok oda azokért a történetekért, amelyekben ezeknek szerep jut. Továbbá az egyháztagokért sem repesek… A sztori másik aspektusa az, hogy mekkora már, hogy Hamilton kitalálta a világ első vámpír gyülekezetét?! Ironikus, és ez tetszik benne.

(Irónia… Egyébként azt is szeretem, amikor a „vámpír is ember” szimpatizánsokat megeszik a vámpírok. A divatmajmok elpusztulnak ebben a sorozatban!)

Idézetek:
A halottkeltést, ami szokatlan tehetség, szégyenteljes átok avagy vallásos élmény volt, Bert jövedelmező üzletté változtatta. Mi, halottkeltők rendelkeztünk a tehetséggel, de Bert tudta, hogyan lehet belőle pénzt csinálni. Ezzel nehéz volt vitába szállni. Én mégis megpróbáltam.

Az Örök Élet Egyháza a vámpírok egyháza volt. A történelem első egyháza, amely garantálta az örök életet, és ezt be is tudta bizonyítani. Semmi várakozás. Semmi titok. Csak az örökkévalóság, ezüsttálcán nyújtva. A legtöbb ember már nem hisz a lelke halhatatlanságában. Nem divat aggódni a menny vagy a pokol miatt, sem amiatt, hogy jó emberek vagyunk- e. Így hát az Örök Élet Egyháza mindenütt egyre több követőre lelt. Ha nem hisszük, hogy elpusztulhat a lelkünk, mit veszíthetünk? A naptényt. Az ételt. Nem túl nagy ár.

- Ő Anita Blake - jelentette ki.
Winter ekkor elvigyorodott, kimutatva rendes, normális fogsorát:
- Te vagy a Hóhér?
- Igen.
Winter fölnevetett. A nevetést visszhangzott a falak közt. A csend összeszűkült körülöttünk. A nevetés hirtelen maradt abba, Winter ajka fölött izzadságcseppek látszódtak. Ő is megérezte a csöndet, ő is félt tőle. Halkan, szinte suttogva szólalt meg, mintha a lehallgatástól félne:
- Nem vagy elég nagy, hogy te lehess a Hóhér.
Megvontam a vállam.
- Ez néha engem is csalódottá tesz.

♛♛♛♛♛
Képgyűjteményeim:
WeHeartIt - Anita Blake by LKH
Különböző „Guilty Pleasures” kiadások borítói a GoodReads-en!

A többi ide vonatkozó bejegyzés az Anita Blake címke alatt található.

♛♛♛♛♛

2 megjegyzés:

  1. Hát.... ez nekem kicsit sok a jóból. :D Vámpírok, halottkeltők, patkányemberek és zombik is? Mindenesetre nagyon frappáns az idézet a legelején, rögtön felkeltette a figyelmemet! Jól látom, hogy eredetileg képregény volt a főszereplőről? Vagy ez mostanság jelent meg?

    VálaszTörlés
  2. Hű, lesznek benne gruppenek (sima meg s/m is), mindenféle vérállatok (pl.: vérhattyúk is :D), nekromancia, incubus/szucubbus. Átugranak a szomszéd városok urai kínozni... Szóval kell hozzá gyomor több téren is. Egyébként előbb volt a könyv és utána készítettek hozzá graphic novelt. Magyarországon nem annyira elterjedt jelenség, de az amcsik zabálják.

    VálaszTörlés