2015. június 9., kedd



Guus Kuijer: Minden dolgok könyve



„Az istentisztelet jó hosszú volt. (…)
Egy kopasz úr, csupa gomb, fekete ruhában elénekelt egy sort. Erre a híveknek közösen kellett visszaénekelniük egy másikat. Újra meg újra. Felváltva. A fekete ruhás mindig mást énekelt, de a hívek mindig ugyanazt énekelték vissza:
– Szerelmes szent gatyánk, életünk rút feje, add kannádat minekünk!”


Fülszöveg:
Guus Kuijer [ejtsd: kgűsz káüjer] holland gyermek- és ifjúsági író. Népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mintha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra tanít. 2012-ben elnyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját.

Thomasék szomszédja egy vén boszorkány, akitől mindenki tart. Trópusi halak úsznak a csatornában. Békák hada dörömböl a bejárati ajtón. Legalábbis Thomas így látja. Rajta kívül azonban senki másnak nem tűnnek fel ezek a dolgok. A fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe. Ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt. Az írás erőt ad Thomasnak, és segít, hogy olyan emberré váljon, amilyen mindig is lenni szeretett volna… boldog.

Eredeti cím: Het boek van alle dingen
Eredeti megjelenés éve: 2004
Kolibri, Budapest, 2014 / 128 oldal · ISBN: 9786155450112 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Ω Ω Ω Ω Ω

Szerintem:
Thomastól, ha megkérdezik, hogy mi szeretne lenni, ő egyből és gondolkodás nélkül azt válaszolja, hogy BOLDOG. Ha nagy lesz, boldog szeretne lenni…

A könyv elején nem hittem volna, hogy lehetséges, de a végére meggyőződésemmé vált, hogy a srácnak valóra válhat ez a vágya. Mert szépen és őszintén szeret. Mert okosan és átgondoltan beszél. Mert egy tiszteletlen, pimasz kölyök, akit lehetetlen nem szeretni! Bár kicsit elbizonytalanító a könyvecske előszószerűsége…

Ez egy tiszteletlen, rövid könyv lett, amiben kilencéves kissrác dumál Jézussal, barátkozik boszorkányokkal. Különös hangulata van, de én nagyon bírtam a szerethetően szarkasztikus hangvételét. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni! (Illusztrálva még jobb lett volna.)

Érdemes lesz odafigyelnem a Magasfeszültség! - sorozat könyveire, mert szeretem az ilyen elgondolkodtató és mégis élvezetes sztorikat.

Értékelés: 5

Hogyan került a kezembe?
A FELNŐTT (!) könyvtárban találtunk egymásra, kint volt az ajánlópolcon. 

Persze tudom, hogy a Kolibri könyvek gyerekeknek íródtak, így elcsodálkoztam a felnőtt részlegre tévedt könyvön. Persze már csupán itthon derült ki számomra, hogy nem is annyira tévesztette el a célközönségét. Csakis komoly, érettebb gyermek kezébe adnám. Olyan könyv, amit az anyunak / a apunak / a tanárnak is el kell olvasnia, hogy aztán átbeszélhesse a gyermekkel.

Borítók innen-onnan:
Már sokszor kitértünk arra, hogy a gyengéim azok a könyvek, amelyeket mindenütt más és más borítóval adnak ki. Lehet bennük gyönyörködni, el lehet tőlük szörnyedni, de akkor is szeretem a diverzitásukat!

Kedvenc: Egyszerűen imádom a magyar borítót, a miatt figyeltem fel a könyvre, szóval gratulálok Tillai Tamásnak! Sötét, elgondolkodtató és tökéletesen illik Thomas történetéhez.


Még 3 kiadás tetszett nagyon:

1) Cseh kiadás – Všehokniha címmel. Kiadó: Albatros (2013)
2) Holland kiadás - Het boek van alle dingen címmel. Kiadó: Querido (2004)
3) Német kiadás - Das Buch von allen Dingen címmel. Kiadó: Verlag Friedrich Oetinger (2012)

Idézetek:
Megremegett a föld, az ég visszatartotta a lélegzetét. A madarak elnémultak a fákon, elcsöndesült a szél. A harangok spontán kongani kezdtek, a villamosok csikorogva lefékeztek. Benno bácsi megverte Pie nénit! Nagy megdöbbenés lett úrrá az országon.

Az angyalok az égben a szemük elé kapták a kezüket, és hangos zokogásban törtek ki, mert mindig ezt csinálják, ha egy férj megveri a feleségét. A földre mélységes szomorúság ereszkedett.

Apa félt a vidámságtól. De legfőképpen a gúnytól félt. Tartott tőle, hogy valaki kimondja, az ember a majomtól származik. Vagy hogy a föld sokkal öregebb négyezer évesnél. Vagy hogy valaki megkérdi, Noénak honnan sikerült jegesmedvét szereznie. Vagy hogy valaki elkáromkodja magát. Apa halálosan félt.

Ω Ω Ω Ω Ω
Képek a Random Pictures… pinterest táblámról vannak.
Egyéb borítókért érdemes a GoodReads kiadásait böngészni.

Ω Ω Ω Ω Ω

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése