2015. június 27., szombat



Holly Black & Cassandra Clare: The Iron Trial - Vaspróba (Magisztérium 1.)




A tűz el akar égni – gondolta magában. A víz el akar folyni, a lég fel akar szállni, a föld meg akar kötni, a káosz el akar emészteni. Call életben akar maradni.”


Fülszöveg:

A legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hunt viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.

Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.

A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

A nagy sikerű szerzők, Holly Black és Cassandra Clare bámulatos képzelőereje nyomán most kezdetét veszi egy lélegzetelállító, szédületes, észveszejtő kaland a mágikus ismeretlenbe.

Könyv információk:

Eredeti mű: Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial
Eredeti megjelenés éve: 2014

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739266 · Fordította: Komáromy Zsófia · Illusztrálta: Scott Fischer
A sorozat részei:

1. A vaspróba (Magisztérium, #1)
2. A rézkesztyű (Magisterium, #2)
3. A bronzkulcs (Magisterium, #3)
4. The Golden Boy (Magisterium, #4)
5. The Enemy of Death (Magisterium, #5)  

Szerintem:
Igazából azóta el szerettem volna olvasni, amióta megláttam az írópárost és megláttam a borítóját a könyvnek, szóval az én szívem örül, hogy 5 részesre tervezik a sorozatot! (És mindegyik meg is jelenik majd kis hazánkban magyarul.)

A történet úgy indul, ahogyan épeszű ember nem kezd sztorit: adott egy főszereplő, aki NEM akar mágus lenni. Szegény Callum Huntot jól a fejére ejtették az én szemszögemből, mert én a Roxfort óta varázslóiskolába akarok járni – legyen az cseppkőbarlangok mélyén vagy Skóciában elrejtve.


„Az osztálytársai a sötéttől, az ágy alatt lapuló szörnyektől, zombiktól vagy óriási fejszéjű gyilkosoktól féltek. Call a mágusoktól félt, attól pedig még jobban rettegett, hogy ő maga is az.”


Nagyon izgalmasan kezdődik, jópofák a karakterek és a történettel sincs baj, aztán jön a Haláluncsi Homokozó, az elementálok és úgy általában a Magisztérium csodái! Engemet könnyű megfogni az ilyen érdekesebb fantasy-elemekkel megtűzdelt sztorikkal, el is varázsolt a történet.

Mindenki a Harry Potterhez hasonlítja, de nekem inkább a Naruto ugrott be a trió egyéni mentalitásuk és hátterük miatt, a furcsa kiképzési módszereik és olvasásmániás mesterük miatt. Azt azért sikeresen elérte a két írónő, hogy a Roxfort után azonnal a Magisztérium barlangjaiban akarjak keringeni, mint kisdiák, szóval tetszett a sztori.

A bonyodalmak viszont egész hamar kikövetkeztethetők voltak, amit sajnálok, mert elmaradt a nagy AHA!-hatás nálam. (Pedig tényleg meglepő dolgok derülnek ki…) Összességében érdemes elolvasni és izgatottan várom a skacok következő történetét. 

Kedvencem: a TELEFON!

Értékelés: 4

Hasonlóságelemzés:
Nagyon sok helyről hallottam vissza, hogy ez az új Harry Potter vagy elemeiben mennyi hasonlóságot mutat a kedvencemmel. Mondjuk engem ez egy cseppet sem tántorított el, hiszen a HP fandom összességében is sokat adott nekem, de legfőképpen azt, hogy élvezetes olvasásélmény sokadszorra is. Szóval én szeretem a bevált recepteket.
Ugyanakkor nem vagyok arról meggyőződve, hogy a Magisztérium lenne az új Roxfort, ugyanis nem igazán fedeztem fel benne a szokásos varázslósulis elemeken kívül mást. Persze, persze két fiú és egy csaj van a baráti körben, de mindjárt elmondom, hogy ez miért emlékeztet másra!

Nekem nem Harry Potter, hanem a NARUTO köszönt vissza folyton, ami egy japán manga és anime. Már-már pofátlan módon hasonló dolgokkal operál a regény! Persze imádom a Narutot és ugye ez is bevált recept, ami nálam bejött…

Naruto vs. Magisztérium

Naruto és Callum:

Adott egy főszereplő, akiről kiderül, hogy van egy csúnya kis titok körülötte, amiről nem sokan tudnak. (Sőt!) Ő ezt szépen kideríti magának, persze nem szándékosan, hanem véletlenül jön rá a titok nyitjára.

Sakura és Aaron:

Van egy bolondos társa, aki abszolút az optimista vonalat viszi, aztán elkomolyodik a tanulmányai folyamán. Sakura nagyon erőssé vált, bár nem igazán volt benne semmi különleges az akaratán és a tanulási kényszerén kívül, ami nálam már picit egybemossa a leányzót Tamara karakterével is, aki viszont…

Sasuke és Tamara:

…inkább mégis a megközelíthetetlen, morcos Sasuke karakterét hozza elsőre. Van némi gondja a testvéreivel, apróbb súrlódásai vagy érdekellentétjei a szüleivel és nagyon nehezen oldódik fel a trió másik két tagjával.

Egyébként itt is fennáll a két srác és egy leány csapat, akárcsak a HP esetében, de továbbmegyek – a mesterük, Rufus mester eléggé hasonlít a ninják senseiére: Kakashi senseire, aki folyton olvas (és néha elborul), miközben a csapat tanul. Amúgy elég furcsa tanítási módszerei vannak mindkettőnek, ha belegondol az ember. Az megint más tészta, hogy kinézetre egy az egyben a filmes Kingsley Shackleboltot hozza Rufus mester.

Az elementálok, a sárkánygyíkok és a hasonlók ugyan inkább a HP fandomra hajaztak nálam, de igazából tipikus fantasy elemek. Szerencsére a könyv a jobbik elemtolvajféléből való: ugyanis 100%-ig élvezetes volt az eredmény.


Idézetek:
 – El se hiszem, hogy én még attól féltem, veszélyes lesz a varázslósuli – mondta Call a homokkupacra sandítva.
– Fenyeget a veszély, hogy megöl az unalom – felelte Aaron. Call röhögött.
Tamara gyászos képpel nézett fel rájuk.
– Ez az egyetlen gondolat, amely erőt ad. 

– Ne hallgass rá! – kiáltotta Tamara. – Nem olyan, mint mi, nem ember…
– Ki akarna ember lenni? Az emberi szív megszakad. Az emberi csont eltörik. Az emberi bőr felhasad. – Az elemésztett, aki már így is közel állt Aaronhoz, a fiú felé nyúlt, hogy megérintse az arcát.

– Majd én megsétáltatom. – Aaron az ajtóhoz kocogott, és a csuklójára tekerte a kötél végét. – Most épp senki sem jár a folyosókon, mert vacsoraidő van. Mindjárt jövök!
– Ha elkapnak, majd úgy teszünk, mintha nem is ismernénk! – kiáltott a srác után Tamara kedélyesen, ahogy a gyengélkedő ajtaja becsukódott mögötte.

 
Képgyűjtemény a Pinteresten: Magisztérium / Magisterium.
Különböző The Iron trial (Magisterium, #1) kiadások borítói a GoodReads-en!


5 megjegyzés:

  1. Nem ismerem ezt a Naruto-t, de úgy látszik, ebből is sokat merítettek az írók. :) Akárhogy is, én már várom az új részt, pedig HP fan se vagyok, de ez tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát mindenki a már megismert dolgokhoz hasonlítgatja az újakat. Nekem - öcsém által - a Naruto kötelező volt anno, aztán lemorzsolódtam idő közben. :))) Mondjuk szerencsére nem ugyanaz, nem lopás, tényleg max. hasonlít :D Most Az elveszett hős borítóját nézegettem a Vaspróbáé mellé rakva... annyira hasonlóak a kölkök a rajzon. :)))

      Törlés
    2. Lehet, hogy ugyanaz az ember rajzolta mindkét borítót :) Egyébként tényleg nagyon hasonló a stílus...

      Törlés
    3. Mondtam én, hogy egy rugóra jár az agyunk! Még akkor megnéztem és képzeld el, hogy nem! A The Iron Trialt - Alexandre Chaudret, Az elveszett hőst pedig John Rocco készítette. Hiába barna font hajú lány, szöszke borzas és barna borzas srácok vannak rajta, más a tulaj. :))

      Törlés
  2. Lehetségesnek tartom, hogy tényleg a Narutot is alapul vették, hiszen Cassie ismeri és még az Árnyvadászoknál is felhozta :D

    VálaszTörlés