2017. december 11., hétfő



Mini-könyvklub a’la Vegazus - 9. FELVONÁS! (krimi, thriller)


A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

Egy megdöbbentő tény: januárban indul a Mini-könyvklub KILENCEDIK fordulója!
Egy még megdöbbentőbb tény: sikerrel vettem a kevert, nehéz 8. fordulót!
És egy utolsó tény: imádtam.

Kicsit hiányozni fog ez a sokféle téma, de a most meghirdetett krimi / thriller kör is borzongatóan távol áll tőlem, szóval ezt is kihívás lesz teljesíteni. Mint mindig, most is alig vártam, hogy Vegazus (A Könyvsarok bloggere és a szervező) elérhetővé tegye a következő forduló jelentkezési űrlapját és megszavazható könyvek listáját.
Én már jelentkeztem és szavaztam is!

De miről is van szó?

Történt egyszer, hogy egy bloggernek az eszébe ötlött: mi lenne, ha alakítanánk egy blogos könyvklubot?!

A blogger neve Vegazus, a blogja pedig a Könyvsarok.

2015 májusában megalapultunk és 3+1 hónapig romantikus könyveket olvastunk, aztán jött egy sci-fi/disztópia kör, amit egy fantasy regényekkel eltöltött negyedév folytatott, aztán egy újabb fordulónyi sci-fi/disztópia következett. A rákövetkező krimi/thriller körben valahogy nem találtam meg a helyem, de aztán jött egy újabb romantikus / chick lit forduló, majd egy fantasy kör! Nemrég egy műfajilag kevert kör következett, ahol klasszikus, szépirodalom, történelmi és életrajzi hónapok voltak. (Illetve éppen az életrajzit nyomjuk. :D)

INFORMÁCIÓK:

IDŐTARTAM: 2018. január 1-től április 30-ig
Téma / műfaj: KRIMI / THRILLER
Jelentkezés*: 2018. január 31-ig 
*(és abban a hónapban már el kell olvasnod a megszavazott könyvet)

A cél a közös olvasás élménye és nincs nyereményjáték!

Műfajok - én mire szavaztam?

Klasszikus és modern szépirodalom + Életrajzi regény és társai

(Azt hiszem! :P Ki gondolta, hogy nem ezekre fogom leadni a voksomat? Nekem tényleg bejött ez a mindenféle műfajokkal teli, tőlem rettenetesen távol álló könyvekkel teli kör.)

Megszavazandó könyveink

Mivel nem célom, hogy bárkit befolyásoljak, így nem árulom el, hogy én melyik 4 könyvre szavaztam az alábbiak közül. Annyit elmondok, hogy a Sátán kutyáját már olvastam (LÁSD ITT), de bármikor újraolvasnám és bármelyik könyvnek örülni fogok, amit megszavazunk.



Szemezgetés a szabályokból:

A szabályok az előző fordulók óta megszigorodtak, szóval a régi motorosoknak is érdemes átolvasni újra a SZABÁLYZATOT Vegazus blogján: A SZABÁLYZAThoz ide kattints!

- Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát januárban, februárban és márciusban is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet).

- Áprilisban szabad a vásár, bármilyen könyvet olvashatsz, ami az alábbi négy kritérium mindegyikének megfelel: 1. korábban nem olvastad a könyvet / 2. krimi, vagy thriller regény legyen (vagy ezek valamilyen keveréke) / 3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler) / 4. legalább 200 oldalas legyen. A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.

- Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Ez a könyvértékelés legalább 10 saját, bővített mondatból kell álljon, tehát ebbe nem tartozik bele a fülszöveg, az idézetek és egyéb könyvinformációk. Az értékelésben legalább 5 olyan mondat kell legyen, ami nem a cselekmény leírásáról szól, hanem a saját véleményről, a kiváltott érzésekről, gondolatokról, vagy a könyv méltatásáról. Ide és ide kattintva láthatsz két példát is ilyen értékelésekről, amik éppen megfelelnek a minimum elvárásoknak.

- Ha nem tudtad elolvasni az adott hónapban a könyvet, nem lesz ejnye-bejnye, és senkit nem zárok ki, de nagyon kérem, hogy azok jelentkezzenek, akik nagy valószínűséggel tényleg végig is tudják olvasni a könyveket, és a határidő előtt az értékeléseket is meg tudják írni. Ha július végére a három közösen olvasott könyvből csak egy olvasást+értékelést teljesítesz, vagy egyet se, akkor a legközelebbi könyvklubban (ha lesz), nem szavazhatsz, viszont ugyanúgy beléphetsz ismét a klubba, szívesen látunk a következő fordulóra is. Ha itt már sikerül megfelelő számú könyvértékelést írnod, legközelebb megint szavazhatsz majd.

- Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett, ezt is el fogom fogadni.

- Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla olyan bejegyzésed, ami 6 hónapnál nem régebbi, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd ennek a bejegyzésednek a linkjét. Példa: ha májusban olvassuk a könyvet, akkor az előző év november elsején közzétett blogbejegyzést elfogadom, de az október 31-eit nem.

- Ha 6 hónapnál régebbi a bejegyzésed, vagy nincs is, akkor új bejegyzést kell írnod róla, és ehhez erősen ajánlott a könyv újraolvasása.

- Szavazni 2017. december 31-én éjfélig lehet a SZAVAZÁS nevű űrlap kitöltésével (lásd lent), és 2018. január elsején hirdetem ki a kiválasztott 3 könyvet és olvasási sorrendjüket. Csak azoknak veszem figyelembe a szavazatait, akik jelentkeznek a könyvklubba, ezért fontos, hogy a szavazáshoz és a jelentkezéshez is ugyanazt a nevet add meg!

Szóval, ha kedvet kaptál…!


✿✿✿✿✿
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
✿✿✿✿✿ 

1 megjegyzés: