2019. október 4., péntek



A tündérkapu titka | Blogturné Extra


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra



Lovranits Júlia Villő szépséges és érzékeny mesekönyvében titkos világba kalauzol bennünket, ahol még léteznek tündérek, sárkányok, átkok és varázslat. A Blogturné Klub öt bloggere felkerekedett, hogy a főhősökkel, Borókával és Mirkóval együtt a rejtélyek nyomába eredjenek, és megtalálják a rég elveszett és elfelejtett tündért. Tarts velünk a  turné hét állomásán át, hogy tiéd legyen a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példány!

Fülszöveg:
Meseidő!
Mikor a nyolcéves Boróka aznap lefeküdt az ágyába, egyáltalán nem számított rá, hogy az éjszaka közepén egy apró, szárnyas lény fogja ébreszteni. A kis tündér különleges küldetést tartogat a számára, ugyanis Boróka az egyetlen, aki segíthet az elátkozott tündérhercegnőnek visszajutnia az otthonába.
A kislány és új barátai, az apró tündér, a néma sárkány, és a mesékben élő kisfiú mindent elkövetnek, hogy megmentsék a hercegnőt, és megoldják a tündérkapu rejtélyét.
Van-e visszaút Tündérországba, ha egy tündér egyszer elveszik onnan? Tud rajta segíteni egy csendes, örökké álmodozó kislány?
Boróka megpróbálja, és közben az emberi és a tündérvilág közvetítőjévé válik. A tündérek nem mind jóindulatúak, de a szeretet nemcsak a gonoszt segít legyőzni, hanem a saját félelmeinket is.
„Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni. Vajon mióta ül egy osztályban vele?"
Igazi, jó, ágyba bújós mesék.
Olvassátok! Legyen tündéri álmuk a gyerekeknek!

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572589
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
Eredeti megjelenés éve: 2017
Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Moly tagok ajánlása: 4 éves kortól


<< ÉRTÉKELÉS hamarosan >>

--- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv
1.
– Valaha az emberek és a tündérek együtt éltek, nagy egyetértésben – kezdett a mesébe Gombóc. – De az emberek egyre erőszakosabbak lettek, földekért háborúztak. A tündérek pedig utálják a véres háborúkat. Kis ravaszság, csínyek, ármánykodás, az igen… De az emberek harcaiban nem akartak részt venni. Új otthont építettek maguknak, és visszavonultak fényes palotáikba. Nem mentek messzire, de az ő világukba csak az tud belépni, akinek csodálatos fátyla van, különleges madárgúnyája, fókabőre, vagy más, ehhez való varázsholmija.

2.
Az elveszett tündérek sose felejtik el egészen a hazájukat, sőt, igyekeznek minél több mindent megtartani az emlékezetükben. Sokan közülük írók, költők, vagy mesemondók lesznek az emberek között.

3.
Csak nézzetek a holdra éjszaka, ott táncolnak a sárkányok.

4.
Aki nem felejt el diót adni a madaraknak és a tündéreknek, az rossz ember nem lehet!

5.
Emília néni szeptemberben jött az iskolába, halk szavú, apró termetű és lányosan vékony fiatal nő volt. Mindig szép, fahéjbarna és mohazöld ruhákban járt: mintha őszi falevelekbe öltözött volna. Hosszú, világosbarna haja a dereka alá ért.
 Az osztály gyorsan a szívébe zárta Emília nénit, hiszen gyakran gitározott, énekelt vagy mesélt nekik. Az volt a legjobb, hogy gyönyörű legendákat tudott mindenféle különleges lényekről, ismeretlen nevű, csodálatos helyekről. Az egész osztály testületileg Mintíliába vágyakozott szeptember óta, ahol egy hófehér sárkány él, és apró manótündérek szállnak az ablakpárkányokra némi dió reményében.

6.
Boróka szórakozottan a fiú felé pillantott, és alig akart hinni a szemének: Mirkó mellett az üres padban egy hatalmas, hófehér sárkány terpeszkedett.
– Nézd! – suttogta Gombócnak, aki álomittasan kukucskált ki a zsebéből.
– Ja, igen, ezt elfelejtettem megemlíteni – mondta mentegetőzve a manótündér. – Gilice volt olyan kedves, és segített átjutnom ebbe a világba. Azóta nagyon jóban vannak azzal a fiúval, ő is egészen megbízható segítségnek tűnik – mondta, aztán elégedetten visszamászott a zseb mélyére.
Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni. Vajon mióta ül egy osztályban vele?

7.
– Ó, te jószagú tündérpor! – sikkantotta (…)

8.
– Te mióta tudod, hogy léteznek sárkányok meg tündérek, és hogy Emília néni egy… igazi tündér? – suttogta sürgetően Boróka, holott már senki sem volt a teremben rajtuk kívül.
– Nem olyan régen. Tegnap jött oda hozzám Gilice, akkor mutatkozott be Gombóc is. De tudod, én mindig is láttam sárkányokat – mondta Mirkó, és a nyakában lógó kis bőrerszényre mutatott. – Ezt a nagypapámtól kaptam a negyedik születésnapomra. Amikor kiderült, hogy egy ételallergia miatt soha többet nem ehetek édességet, azt mondta, ez majd megvigasztal. És így is lett: éjszakánként sokszor láttam színes sárkányokat repülni a holdfényben, és ez minden csokoládénál többet ér. De Gilice volt az első, aki barátkozott is velem – mondta, és kedvesen meglapogatta a sárkány széles, fehér orrát.


9.
Az asszony felemelte a fejét, és úgy nézett rá, mint aki csodálkozik, hogy a kislány rábukkant. Nagyon különös arca volt: öreg, de másképp vénséges, mint általában az emberek. Sokkal öregebbnek látszott, mint bárki, akit Boróka addig ismert, még a hetvenéves nagymamájánál is öregebbnek. Boróka esküdni mert volna, hogy egy százezer éves arcot lát, amennyiben létezik olyan. A szemei pedig épp olyan égővörösek voltak, mit a csipkebogyó.
A kislány hátrahőkölt, de a szomorú hölgy kedvesen elmosolyodott.

10.
Ahogy folytatta az útját, az alkonyi fények mintha egy gondolattal még ragyogóbbá váltak volna, olyanná, amilyet csak az álmaiban láthat az ember.


Nyereményjáték:

A történet témájához alkalmazkodva egy olyan játékkal készültünk nektek, ahol a tündéreké a főszerep. Minden egyes állomáson találtok egy borítórészletet egy olyan könyvből, amelyben központi szerepük van ezeknek a varázslatos lényeknek. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyv SZERZŐJÉT, és beírjátok nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÁLLOMÁSLISTA:

10.06. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.08. Könyvvilág
10.10. Spirit Bliss Sárga könyves út (EXTRA)
10.12. Hagyjatok! Olvasok!

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése