2020. július 9., csütörtök



Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy | Blogturné Klub ajánló




Erre az életre van teremtve, nem a másikra, mondta nekem egyszer dr. A. Gondolja csak meg, mennyi örömöt enged ki a kezéből, mint a semmit. Az a baj magával, hogy nem használja ki kellően a szabadságát. Úgy értem, akármit megtehetne. Szünetet tartott. Majdnem.


Fülszöveg:
Életed lottója: ha egyszer húztál, nincs visszaút
Borzongató regény az anyaságról, az egyéniségről, a szabad akaratról, a sorsról, az emberi vágyakozásról és az állati ösztönről.
Calla tudja, hogy működik a sorslottó. Mindenki tudja. Amikor először megjön egy lány havivérzése, jelentkezik a lottózóban, hogy megtudja, miféle nő lesz belőle. A fehér sorsjegy gyermekekre jogosít. A kék sorsjegy szabadságra.
Leveszik a válladról a döntés rettentő terhét. És ha egyszer húztál, nincs visszaút. De mi van, ha tévedés a neked jutott élet? A Kék sorsjegy felkavaróan beszél a szabad akaratról, az anyaság problémáiról, emberi mivoltunk és állatias ösztöneink széles határmezsgyéjéről.
A brit írónő, Sophie Mackintosh 1988-ban született. Első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban.

Könyv információk:

Eredeti mű: Blue Ticket
Eredeti megjelenés éve: 2020
Athenaeum, Budapest, 2020
204 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789635430000 ·
Fordította: N. Kiss Zsuzsa
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Főszereplőnk, Calla (E/1) egy olyan országban él, ahol a lányokat az első vérzésük reggelén szépen felöltöztetik, elviszik a lottózóba (ami úgy néz ki, mint egy átlagos rendelőintézet), ahol húz egy sorsjegyet. A fehér sorsjegyű nők anyákká válhatnak és családot alapíthatnak, a kék színt húzók pedig élvezhetik a függetlenséget, a szabadságot, a hajnalig tartó bulikat, az egyéjszakás kalandokat és a munkájukat. Miután a lányok sorsjegyet húznak, és „megvizsgálják” őket, egy telepakolt hátizsákkal útjukra indítják mindannyiukat az erdőben, vissza se nézhetnek. A regény főleg Calla felnőtt életének egy bizonyos szakaszáról szól, amikor vét a rendszer ellen, és elintézi, hogy teherbe essen, de vele vagyunk a sorsolás napján is.


„Oly jelentéktelennek éreztem magam, és mégis egy univerzumot
hordoztam belül, amelyről senki nem tudott.


Szerintem…

Kifejezetten érdekesnek tartom, hogy a disztópia műfaj égisze alatt mennyi izgalmas, anyaság központú történetet lehet alkotni! Habár hátborzongatónak tartom a témapárosítást, mégis azonnal felcsillan a szemem, amint egy ilyen regényt látok megjelenni. A Kék sorsjegy előnye és hátránya számomra ugyanaz volt: egyetlen narrátora van a regénynek. Calla révén elég részletes rálátást kapunk a kék sorsjegyes, ám gyermekre vágyó, rebellis nők üldöztetésére, ugyanakkor nem tudunk meg szinte semmit arról, hogy ebben az országban mi a helyzet a fehér sorsjegyes nőkkel vagy a férfiakkal. Annyit látunk, annyit tudunk, amennyit a főszereplőnk tapasztal városbéli élete és menekülése során. Ezért van némi hiányérzetem ugyan, ugyanakkor ez a „Callára utaltság” közel hozta hozzám a nő szenvedését.

Már a regény legelején tátva maradt a szám, amikor megértettem, hogy a sorsjegyet húzó kislányokat elzavarják a vadonba, hogy menjenek amerre akarnak, és találják meg a jövőjüket. (Ez valami próba lehet, de az a gond, hogy úgy tűnt, tele van az életük megpróbáltatásokkal…) Ha megtalálja a helyét, kitanul valami szakmát, és elhelyezkedik dolgozni, akkor sem a maga ura senki. El kell járni kötelező jelleggel mindenféle szingli programokra (pl.: vízi aerobik) és olyan orvosokhoz, akik egyszerre pszichiáterei és házi orvosai az embereknek. Rendszeresen! Napi szintű kötelező elfoglaltsága van a kék sorsjegyes nőknek. Mindenki dohányzik, iszik és bulizik rendszeresen. Oké, eleinte talán (picit!) vonzónak tűnt ez az életvitel, ám hamar megértettem, hogy a főszereplőnk őrült mód vágyik babára, és elege van ebből az egészből.


Calla abból a szempontból fantasztikus főszereplő, hogy elhittem neki a gyermek utáni vágyat, a paranoiás gondolatait, a vonzódását másokhoz, a félelmeit, a bizalmatlanságát mindenki iránt – vagyis: mindent, ami azt jelenti, hogy nagyon is élőre sikeredett a karaktere. A körülötte lévők viszont - Marisolt leszámítva – egysíkúak maradtak, még Dr A is, aki Calla orvosa volt, és akiről azért összeszedegetünk pár morzsácskát a könyv végéig.
A könyv erőssége nem a karakteralkotás, hanem inkább a terhes nő menekülőútjának a leírása. Nagyon lassan vált számomra inkább ijesztővé, mint izgalmassá a könyv. Ahogy nőtt Calla pocakja, és ért távolabb a kiinduló városától, úgy jöttek mind gyakrabban az engem totálisan sokkoló események! Mivel a nő úgy tudja, hogy a „megbízottak” követik (vagyis inkább üldözik), mindenkivel bizalmatlan, soha nem tudhatjuk, hogy melyik ember akar neki segíteni az útja során, és ki az, aki szexuálisan akarja zaklatni vagy meg akarja támadni… (Pedig nincs is rajta pszicho-thriller címke.)

Tetszett, hogy a regény második felében találkozunk hasonló és eltérő sorsú nőkkel is, de sajnos nem tudunk meg túl sokat róluk. Azt is szerettem, hogy még a vége felé is vannak olyan csavarok, amikre nem számítottam, de utána meg totál semleges a regény lezárása. Épp annyi dolgot szerettem ebben a könyvben, amennyit nem, és emiatt elég felemás érzések maradtak bennem olvasás után. (SPOILER: Befejezetlennek érzem, de nem igénylem a folytatását.) 

Összességében

Egy gyermekre vágyó nő ijesztő és kalandos menekülése az üldözői elől. Nagyon izgatta a fantáziámat ez a regény, és nem is véletlenül, hiszen akadnak hasonló témájú disztópiák, de ez mégis eltér tőlük. Nem is annyira a története, mint a főszereplő nő harca tette számomra különlegessé: Calla isteni központi karakter! Végig drukkoltam neki, hogy elérje, amiért küzd. Persze sokszor dobogott a torkomban a szívem, mert néha elég para szituációkba keveredett, de nem volt rossz. Sajnáltam, hogy nem tudtam meg többet a helyről, ahol játszódik, mert úgy érzem, elég sok kiaknázatlan lehetőség volt még benne.

Értékelés: 3,5


Kinek ajánlom?
- Mindenkinek, aki szereti az anyasággal kapcsolatos történeteket, különösen azokat a disztópiákat, amelyek a téma körül forgonak.

Külföldi borítók:

Kedvcsináló idézetek:
Maga szerint lehet belőlem jó feleség és anya?, kérdeztem dr. A.-tól. Egyetlen másodpercre felejtse el az utazást. Felejtse el, hogy kék sorsjegyes vagyok.
Nem, mondta simán, habozás nélkül, és dühbe gurultam. Talpra ugrottam, felborítottam a széket.
Ezzel is csak engem igazol, mondta dr. A.
Miért nem bír kedves lenni hozzám?, szegeztem neki.
Nem dolgom, mondta. Mi jót tennék azzal, ha csak olyat mondok magának, amit hallani akar?
A szülés egyfajta halál, mondta nekünk, mi meg rámeredtünk. Szememre vetnétek, hogy ennek nem akarom kitenni magam?
(…)
Én nem így látom, mondta. Ha valaki hiányosnak minősül, csakis én. Mást se sulykoltak nekem egész életemben, mint hogy csak akkor lehetek teljes értékű, ha növesztek valamit magamban, és világra hozom. Ti meg kerek egészek vagytok önmagatokban.
Elgondolkoztam, vajon szántszándékkal vagyok-e mazochista, vagy csupán botor moly a lángban. Elgondolkoztam, vajon azért vonz-e úgy az anyaság, mert mazochizmus, amellyel soha többé nem hagyhat fel az ember.
  
◈ ◈ ◈ ◈ ◈
Blue Ticket borítók a GoodReadsen
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Sophie Mackintosh különleges nyelvezetű és hangulatú disztópiával mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. A Kék sorsjegy egy olyan világot tár elénk, ahol a szabad akarat és a valódi döntés csupán illúzió, és ahol eleve elrendeltetett, hogy a nőknek milyen sorsot kell betölteniük. De mi történik akkor, ha valaki nem elégszik meg azzal, amit neki szántak, és ki akar törni a keretekből? Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok bloggereinkkel az öt állomáson keresztül, és nyerjétek meg az Athenaeum Kiadó által felajánlott példányt!

  
Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepet játszik az anyaság kérdése. Mostani nyereményjátékunkban olyan regényekből találtok idézeteket, melyekben a várandósság és az anyaság szintén központi téma. A ti feladatotok, hogy az állomásokon szereplő idézeteket felismerjétek, és a könyv címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Azzal, hogy felfedek bármit is, tudatom veletek, hogy hiszek bennetek, hiszem, hogy ott vagytok, hiszem, hogy léteztek. Azért mesélek el mindent, mert akarom, hogy valóságosak legyetek. Elmondom, tehát vagytok.”
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

07.03. Utószó
07.06. Never Let Me Go
07.09. Hagyjatok! Olvasok!
07.12. Könyv és más
07.15. Hagyjatok! Olvasok! extra
07.18. Spirit Bliss Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése