2021. április 16., péntek



Shea Ernshaw: The ​Wicked Deep - Gonosz mélység | Blogturné Klub ajánló

  

 

A szerelem veszedelmes csábító… vad és ördögi.

Mögéd lopózik, halkan, gyöngéden és szelíden, aztán elmetszi a torkodat.

 




Köszöntünk az elátkozott városban, Sparrow-ban!


A Csendes-óceán partján fekvő városkában kétszáz évvel ezelőtt három nővért halálra ítéltek boszorkányságért. Köveket kötöttek a bokájukra, és a kikötő mély vizébe lökték őket.

Azóta minden nyáron visszatérnek egy kis időre, hogy három bájos lány testébe költözve bosszút álljanak – fiúkat csaljanak a kikötőbe, és vízbe fojtsák őket.

Mint a legtöbb helybeli, a tizenhét éves Penny Talbot is beletörődött a várost sújtó átokba. De ebben az évben, a nővérek visszatérésének előestéjén egy új fiú, Bo Carter érkezik a városba, akinek fogalma sincs róla, milyen veszedelembe csöppent.

A gyanú és a hazugságok gyorsan terjednek az eső áztatta utcákon. A városlakók egymás ellen fordulnak, Penny és Bo attól tart, hogy a másik titkokat rejteget. A halál pedig gyorsan utoléri azokat, akik nem tudnak ellenállni a nővérek csábításának.

Penny azonban olyasmit is lát, amit mások nem. És muszáj lesz választania, hogy Bót mentse meg, vagy saját magát.

Legyőzheti egy boszorkány az óceán szirénénekét?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Wicked Deep

Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

312 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634578017

Fordította: Béresi Csilla

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Elsősorban a könyv borítójára figyeltem fel, aztán elolvasva a fülszövegét, rádöbbentem, hogy még sosem olvastam hasonló regényt! Persze részleteiben ismerősek a dolgok, hiszen elátkozott helyekről, visszajáró, bosszúálló lelkekről, élők testét megszálló gonoszokról már olvastam, de mindez együtt egy paranormális-romantikus YA-regényben? Ki nem hagytam volna!

 


Szerintem…

 

Misztikus, borongós hangulatú regény, ugyanakkor tele van csodás szóvirágokkal és keserédes hasonlatokkal. (Ld. az idézeteket a bejegyzésben!) A történet érdekessége, hogy először a boszorkányként vízbe ölt három lányt, a Swan nővéreket ismerjük meg. Megtudjuk, hogy Marguerite, Aurora és Hazel szépségesek, ugyanakkor ártalmatlanok voltak… a legnagyobb bűnök az volt, hogy idegenként érkeztek Sparrowba, és megtetszettek pár nős férfinak. Ahogy halad előre a történet úgy tudunk meg róluk is mind többet, ami néha tetszett, máskor viszont eléggé felháborított. (Nem meglepő módon engem elégé bosszantanak a „gyanús nekem ez a leány, fojtsuk vízbe, hogy boszorkány-e”, illetve az ehhez hasonló fantasztikus múltbéli megoldások… Iszonytató, mire nem képes az ember…)

 

 

Úgy vonultak be hullámos, karamellszínű hajukkal és sápadt bőrükkel, mint a vékony lábú madarak az új élőhelyükre. Gyönyörűek voltak – túl gyönyörűek, mondták róluk később a helybeliek. Marguerite, Aurora és Hazel gyakran estek szerelembe. Rendszerint olyanokkal, akiknek foglalt volt már a szívük. Kokettáló, kacér teremtések voltak. A férfiak pedig képtelenek voltak ellenállni a kísértésnek.

 

 

A Swan lányok bosszúállóként térnek vissza Sparrowba történetünk idején, de valami oknál fogva ennek a város örül... Swan-heteket tartanak június elsejétől, ugyanis azon a napon felcsendül egy édes dal a víz felől, ami a kamaszlányokat csábítja a tengerbe, hogy megszállhassák őket. Amint a dal elnémul elkezdődik a fiúvadászat: évről évre kamasz srácok fulladnak bele a tengerbe, és a helyiek néhány kataszrófaturistával egyetemben ezt rezignáltan tűri… Nos, én eléggé megdöbbentem olvasás közben ezen. Talán túl sok fantasyt olvasok, de elképzelhetetlen számomra, hogy soha senki nem próbálta megtörni az átkot, hanem legyintve azt gondolta, hogy „Ó, a srácok mind öngyilkosok lettek, csak hogy fennmaradjon a legenda.” (Nos, ennél a résznél kicsit forgattam a szemem.)

 


Szerencsére a főszereplőnk nem egy átlagos helyi, hanem egy tragédiáktól sújtott lány, aki egy Sparrowhoz közeli szigeten él az édesanyjával. Penny Talbot apukája pár éve eltűnt, azóta az anyukája picit megzakkant, így a lányra maradt a Lumiere-szigetén lévő világítótorony őrzése. Csendes, zárkózott, picit különc, nem bulizós, intelligens lány, aki törődik az édesanyjával, szóval nekem első blikkre nagyon szimpatikus lett. Először ő is elzárkózik a felbukkanó Bótól, aki idegenként érkezik a városba és munkát keres, majd miután megmenti őt a Swan-hetek nyitóbuliján, mégis felveszi koszt és kvártély ellenében a szigetre. Lassú barátkozásuk, illetve az, ahogy Penny igyekszik meggyőzni a fiút arról, hogy a helybéli lányok jelenleg rendkívüli módon veszélyesek a srácok közérzetére nagyon izgalmas és szórakoztató volt. Persze még izgalmasabbá tette az egészet, hogy mind Pennynek, mind Bónak olyan titkai vannak, amiket nem igen szeretnének megosztani másokkal, amihez hozzájönnek az egyre szaporodó vízbe fullasztott áldozatok… Szinte letehetetlen olvasmány – néha aludni is kell -, aminek a végén egyáltalán nem számítottam ekkora csavarra!

 

Összességében

 

Élvezettel faltam a regényt, de a végén esett le igazán az állam! Nem egy szokványos paranosmális, romantikus regény, hanem tele van izgalommal, drámai pillanatokkal, titkokkal, és… nos, megkapóan van megírva! Szerettem az írónő költői képeit, szép hasonlatait – csodásan megfogalmazott (és fordított) történet.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmas paranormális történeteket, az elátkozott helyekről/emberekről szóló sztorikat vagy csak egy fordulatokban gazdag, nem átlagos romantikus YA-regényre vágynak! (Különösen ajánlom azoknak, akik nem szeretik az ijesztő sztorikat. Paranormális, de nem túl rémisztő!)

 

Külföldi borítók: 

 

  

Kedvcsináló idézetek:

– Igen?

– Semmi. De örülök, hogy még itt vagy.

Hunyorogva megtörli a homlokát.

– Azt hitted, meglépek?

– Nagyjából.

A nap megcsillan a szemén, amelynek sötétzöldje smaragd szikrákat vet. Egy teljes világ lakozik ebben a szempárban.

Sokban hasonlítunk: az ő szemét is bánat felhőzi, neki is összetört a szíve. Akár cserélhetnénk is. Belevetném magam az őrületbe, hagyva, hogy ugyanúgy elhatalmasodjon rajtam, mint rajta. Árnyékká foszlanék szét.

Ő meg én egyformák vagyunk. Mindketten elvesztettünk egy mélyen szeretett embert. Mindkettőnket eltaposott ez a város. Mindketten tudjuk, hogy az óceán többet vesz el, mint amennyit ad.

– Ha egyszer egy Swan nővér elkezd sugdosni a füledbe, megígérve, hogy megsimogathatod, képtelen leszel ellenállni a kísértésnek. A vízbe csábít, aztán a mélybe húz, amíg ki nem leheled a lelked.

Bo megcsóválja a fejét, majd egy hajtásra kiissza a sörét.

– És vannak, akik végignézik ezt?

– A katasztrófaturisták, ahogyan magunk között hívjuk őket. A dolog rendszerint boszorkányvadászatba torkollik. A helybeliek és a turisták mind azt lesik, melyik három városi csajt szállták meg a Swan nővérek. Megpróbálják kideríteni, kik a gyilkosok.

 

(További kedvenc idézeteim!)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: The Wicked Deep by Shea Ernshaw

The Wicked Deep a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál a The Wicked Deep - Gonosz mélység című YA-regény, ami egy elátkozott városban játszódik! Sparrowba minden nyáron visszatér a három boszorkányságért vízbe lökött nővér, hogy pár fiút megbabonázva megbosszulják halálukat! Vajon mit tehet egy helyi lány, hogy megmentse a nemrég érkezett fiú életét? Tartsatok velünk a regény blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regény a Gonosz mélység egy példányát!

 

 

Nyereményjáték:

 

Történetünk egy elátkozott helyen játszódik, így minden állomáson újabb és újabb elátkozott vagy elhagyatott helyeket kell kitalálnotok! Ezek lehetnek városok, házak, temetők, bármi, ha rájöttetek a leírásból, írjátok be a megoldást a megfelelő rubrikába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Egy terület az Atlanti-óceánon, amely repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. Az eltűnésekkel kapcsolatos dokumentációk hiányossága miatt sokan paranormális és természetfeletti jelenségekben, vagy éppen földönkívüliek jelenlétével magyarázzák az eseteket, de született számos tudományos alapokon nyugvó magyarázat is.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

2 - Sorok között (extra)

4 - Sorok között

6 - Fanni's Library (extra)

8 - Fanni's Library

10 - Readinspo

12 - Utószó

14 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

16 - Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése