2014. szeptember 20., szombat



Cassandra Clare: Bukott angyalok városa (A Végzet Ereklyéi 4.)



„Apja mindig azt mondta, hogy amikor az angyalok elbuknak, végtelen kínokon mennek át, mert már látták Isten arcát, és tudják, hogy ez soha többé nem adatik meg nekik.”

<A Végzet Ereklyéi sorozat: CsontvárosHamuvárosÜvegváros>
<A Pokoli Szerkezetek trilógia: Az angyal, A herceg és A hercegnő>
<Bane krónikák: 1-2. és 3-4.>
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A háborúnak vége, és Clary Fray izgatottan tért vissza New Yorkba, ahol egy lehetőségekkel teli, új világ vár rá. Szorgalmasan edz, hogy Árnyvadász válhasson belőle, és felhasználhassa különleges képességeit. Édesanyja feleségül megy élete szerelméhez. Az Árnyvadászok és az Alvilágiak végre békében élnek egymással. És ami a legfontosabb, Clary és Jace szerelme végre igazán kiteljesedhet.

Valaki azonban Árnyvadászokat kezd gyilkoni, és az éleződő feszültség újabb véres háborúval fenyeget. Clary legjobb barátja, Simon sem segíthet. Akármerre fordul, valaki maga mellé akarja állítani, hiszen szükségük van az életét megrontó átok rettenetes hatalmára. Arról nem is beszélve, hogy két gyönyörű, ámde veszélyes lánnyal jár egyszerre, akik közül egyik sem tud a másikról.

Amikor Jace minden magyarázat nélkül távolodni kezd Clarytől, a lány egy rejtély kellős közepén találja magát, amelynek a megoldásával valóra válik a legrosszabb rémálma. Rettenetes események láncolatát indítja el, aminek akár az is lehet a vége, hogy mindent elveszít, ami fontos a számára. Még Jace-t is.

Eredeti mű: Cassandra Clare: City of Fallen Angels / Eredeti megjelenés éve: 2011
Olvasott kiadás:
Könyvmolyképző, Szeged, 2014 / 392 oldal · ISBN: 9789632454665 · Fordította: Kamper Gergely

Szerintem:

Ez egy átvezető rész, kérem szépen! (Gyönyörű borítós átvezető rész.)

Eléggé szeretem a sorozatot, szóval ilyenkor hajlamos vagyok elnézni egy könyvnek a hibáit. Igen, ezért 4 csillag és nem csak 3…

Ugyanakkor 200 oldal telt el úgy, hogy csak a dráma-dráma-dráma és semmi harc, semmi démon és semmi izgalmas, csak a szerelmi huzavona meg a „szürke” hétköznapok.

Csak nagyon a vége felé kezdtem idegeskedni, aggódni és félteni a kedvenceimet… Persze Jace-t letoltam egyszer-sokszor fejben a hisztizése-drámázása miatt, amiről NAGYON úgy érzem, hogy a Herondale fiúk sajátja… Fénypont volt, mikor végre Alec és Magnus drámázása váltottunk át! Az tényleg komolyabb problémát feszeget.

Szóval összességében egy olyan részről van szó, ahol csak a történet vége felé történik valami rendkívüli – a könyv többi részében pedig az Olvasó ülhet egyik kezében a könyvvel, másikban egy NO DRAMA tüntetőtáblával - és moroghatunk: ez van, el kell olvasni, hogy jöhessen a folytatás!

Értékelés: 4

SPOILERES duzzogóZóna:
Simon két nőt szédít, amit nem hittem volna… Persze örülnék, ha Izzy-vel lenne, Maia meg összejönne Jordan-nel. Jordan Kyle – egy szereplő, akit imádtam, amíg Kyle volt és aztán rettenet utáltam, amikor kiderült, hogy kicsoda – a könyv végére pedig konkrétan drukkoltam, hogy Maia bocsásson már meg csórikámnak!

Clary és Jace kapcsolata. Na ez a kerülni, nem kerülni, de követem meg megvédem Simont – logikai csapongás Jace részéről úgy 100. oldalnál (de inkább hamarabb!) már idegbajossá tett. Már az első „tüneteknél” kezdtem csapkodni a fejem a falba, hogy micsoda barmok ezek a Herondale fiúk – megint jön a nyavalygás. Jött, alig voltak békében-szerelemben szerintem. Bűbájos ez a kapcsolat! Természetesen azért én nekik is drukkolok. Azért én lekennék mindkettőnek egy-egy maflást, mert L’oreal…

Bár Claryt végre helyre rakta valaki! Amikor Catarina Loss megjelent és beszólt, percekig azon vihogtam! Zseniális a boszorkánymester, eléggé szeretem már a Bane krónikák óta.

Magnus és Alec. Kár volt hazajönniük, viszont egyedül ők dobták fel a sztorit, még Alec merengős-féltékenykedős és Magnus múlt felejtős-nem mesélős vitatkozásaival is.

Luke és Jocelyn boldogságának örülök, de még jobban örülnék, ha ez a sok barom idióta tinédzser nem zavarna össze mindent…


A könyv felépítése olyan, hogy az elején szinte csak tömör drámázás, huzavona és titkolózás van. Persze azért akad némi humor a műben, szóval néha kiengesztelődtem és röhögcséltem picit! Kb. a könyv felnél feltűnik végre 1 (!) azaz EGY DARAB démon, aztán megint rengeteg idő eltelik, amíg elkezd az Olvasó aggódni Simon, Jace és Clary miatt, mert megjelenik Lilith. A könyvnek nagyon csúnya függővége van, ami miatt percekig sokkos voltam… Szinte mondat közben fejeződik be a sztori, egy nagyon fontos mondat közben és a következő oldalon már ott a Köszönetnyilvánítás. Hörr!

Lassan lendül be és a csúcson félbeszakadt. Igazán úgy gondolom, hogy az első trilógia után ez egy átvezető rész, amiben megtudjuk, hogy mi történt az Üvegváros óta mindenkivel, akit megszerettünk (vagy nem…) és miként szabadul el újra a gonosz.

Igazából tetszett Camille bevonása a történetbe és igazán ötletes ez a Jó oldal – Rossz oldal egyensúlyba hozása -dolog is. Jó ötlet, csak a megvalósítás lett nehézkés. Meg nagyon jó volt Jace és Simon közös jeleneteit olvasni a könyv első részében – a hülyéskedésüket és Kyle kilétének kiderülését.

Idézetek:


– (…) Az objektív véleményem ez, hogy ha beveszitek a bandába, pillanatok alatt kétszer annyi női rajongótok lesz.
– Ami azt jelenti, hogy két női rajongónk lesz, nem csak egy – állapította meg Kirk.
– Ki az az egy? – érdeklődött Matt őszinte kíváncsisággal a hangjában.


– Csak az a bajod, hogy, ha férfi oktatót kapok, az lehet, hogy jobb pasi lesz nálad.
Jace felhúzta a szemöldökét.
– Jobb pasi nálam?
– Előfordulhat – felelte Clary. – Tudod, elméletben.
– Elméletben a bolygó hirtelen kettéhasadhat, én az egyik felén maradhatok, te meg a másikon, és a sorsunk örökre tragikusan elválhat egy mástól, de emiatt sem aggódom. Bizonyos dolgok – mondta Jace megszokott hamiskás mosolyával – olyan valószínűtlenek, hogy nem érdemes rágódni rajtuk.


– Bár én is úgy tudnék beszélni, mint te – mondta. – Minden, amit mondasz, minden egyes szavad tökéletes. Mindig megtalálod a megfelelő idézetet vagy a megfelelő mondatokat, amikből tudom, hogy mennyire szeretsz. Ha nem tudlak meggyőzni, hogy sosem hagylak el…

☯☯☯☯☯
☯☯☯☯☯

1 megjegyzés:

  1. http://konyvkiralysag.blogspot.hu/2015/12/cassandra-clari-vegzet-ereklyei.html?m=1
    Kérlek az én verziómat is olvasd el! Ha kérhetek...akkor írsz megjegyzést hozzá? Nem rég kezdtem

    VálaszTörlés