2014. szeptember 15., hétfő



Rick Riordan: A szörnyek tengere (Percy Jackson és az Olimposziak 2.)



„Az emberiség reményeit hozod az istenek világába. A szörnyek soha nem halnak meg. A káoszból és a barbarizmusból születnek, aminek mocsara örökké ott lapul és bugyborékol a civilizáció csillogó felszíne alatt, és Kronosz is ebből nyeri erejét.”

1. rész: A villámtolvaj
Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy Jackson hetedik éve az iskolában meglehetősen unalmasan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába. Ám amikor az ártatlan labdázgatás élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam. kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csak rossz hírekkel szolgálhat: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük. A villámtolvaj lendületes, humoros és rendkívül népszerű folytatásában Percynek és a barátainak át kell szelniük a Szörnyek Tengerét, hogy megmentsék a táborukat. De Percynek mindezek előtt még szembesülnie kell egy a származását érintő titokkal: rá vár a feladat, hogy eldöntse, áldás-e, avagy átok Poszeidón fiának lenni.
Y
Eredeti mű: Rick Riordan: The Sea of Monsters / Eredeti megjelenés éve: 2006
Könyvmolyképző, Szeged, 2009 / 256 oldal · ISBN: 9789632450971 · Fordította: Acsai Roland
Y

Szerintem:
Y

Rick Riordan képes izgalmasan és újszerűen előadni ezerszer unt, mesélt ősrégi történeteket. (Bár nem mindenki unta a görög-római mitológiát, én az imádói közé tartoztam már általánosban is.)

Tulajdonképpen megkaptam, amit vártam és még sokkal többet is. A régi megszeretett szereplők mellé újakat kaptam (ÉN.imádom.Tysont!) és egy ötletes kirándulást a Szörnyek Tengerére! Kalandos, jól felépített és érdekes rész. A(z eredeti) borító horror, de tökéletesen illik a könyvhöz!

Tök buli újra utána olvasni egy-egy mítosznak, hiszen lehetetlen naprakésznek lenni, ha ennyire fordulatos egy könyv! Elég lassan olvasható a könyv, ha valaki folyton elkalandozik Percy-ék fővonaláról – csodálkoztam is, hogy nem jött utánam senki Ariadné fonalával a kezében.

Mivel ezzel a résszel sikeresen megvártam a filmet, kiérdemeltem a jutalmat: megnézhetem végre mit alkotott hállivúd! (Az élménybeszámoló lentebb olvasható.)

Értékelés: 4,5

Bővebben:
Y

A fél csillag levonás Percy hibája, csak és kizárólag! Amint szóba került és picit jobban megismertem Tysont – azonnal megimádtam azt az érzékeny anyámasszony katonáját! Rettenet boldog voltam, hogy ő is a víz isten fia és emiatt Percyvel maradhat – ERRE HOGY VISELKEDETT AZ A KIS KÉKEVŐ?!

Ott morogtam magamban, amiatt, hogy miket mond a többieknek és mit gondol magában a kis dög! Talán picit mégis szól Riordan bácsinak is az a fél pontocska, amiért megijesztett Tyson halálával…


Grover, a menyasszony – egy haláli alapötlet. Mondjuk egy pillanatig sem sajnáltam a becsapott küklopszot, ahogyan anno az Odüsszeiában sem, amit egyébként végre egyben is el kéne olvasnom (mert elég borzasztó össze-visszába végigrágni magam rajta… Pláne, hogy tíz éve tart az az átrágás. Bár emiatt a könyv miatt egész jól haladtam. SPOILER volt! Hi-hi.)!

Nagyon tetszett a rengeteg újonnan feltűnő helyszín és teremtmény a könyvben. A teljesség igénye nélkül kiemelnék párat: Szürke nővérek (Graeae), Tantalosz, Szivárvány és a tengeri csikók, Kirké és a szigete, Polüphémosz, Szirének szigete.

Kedvenc rész?

Ez nagyon nehéz. Imádtam Hermész felbukkanását George és Martha társaságában. A zombi tengerészek is zseniálisak voltak. Luke lebuktatása Mr. D előtt. Az a baj, hogy mindegyik rész olyan rövid volt, hiszen folyamatos utazás-kalandozás ez a regény – sok helyszínnel.

Kedvenc szereplő:

Főleg Tyson! (Azért eléggé röhögtem Kheirón társaságán is, a „Floridai Buli-Pónik”-on. Pónik, mi?)

Szörnyek tengere – a film (IMDb)
Y

Persze kaptam el képeket itt-ott a filmből, de nem néztem meg az előzetest – mondjuk eleve ritkán szoktam, mert sosem amiatt döntök. Bevallom felkészültem arra is, hogy az első részhez hasonlóan csak nagy vonalakban lesz könyv-hű ez a rész is. Nem szeretek csalódni, gondolom érthető.

Mégis sikeresen felhúztam magamat az első apró-cseprő – rendben, hatalmas – változtatásokon… Persze lehetetlen teljesen adaptálni egy könyvet (kivéve, ha BBC vagy és minisorozatot gyártasz), de ez elég szomorú volt. A könyv után azonnal nem szabad leülni és megnézni!

Természetesen rengeteg poént csempésztek bele, nem csalódtam ebből a szempontból. Továbbá zseniálisak voltak a szörnyek és gyönyörű a színvilága az egésznek…

<SPOILER> Nagyon-nagyon szembetűnő különbségek:

Percy már a táborban van. Tyson egyedül odatalál (odavezeti az apja villogó jele… az erdőből (!), ahol élt). Tantalosz szóba se kerül, Kheirón-t nem bocsátják el. Annabeth találja ki, hogy kéne az a gyapjú a fának. Grovert Luke társai kapják el és viszik a küklopsz szigetére. Elnyeli a csapatot a Szörnyek tengerének őre. Nem volt Kirké, se szirének, se tenger alatti buborékban Annabeth-t ölelgető Percy, egy darab bárány, bari, hegyi kecske, semmi sem volt. Könyörgöm, feltámadt Kronosz! Sőt meg is ölte őt Percy… Jah, nincsenek buli-pónik sem. *szomorú*

</SPOILER>


Sok minden kimaradt és nagyon el volt rontva a vége. Bevallom, nem tudom, hogy a „hállivúdi-szabadszellem” hozzáköltése mikor kezdődött és mikor ért véget, illetve mi az, ami a könyvek későbbi részeiből lett előrébb hozva a tévénézőknek. Mindenesetre, ha lespoilerezték a későbbi részeket, akkor sem tudok mit tenni – már megnéztem.
Félreértés ne essék: TETSZETT! Élvezetes, vicces és izgalmas kalandfilm. Csak nem jó adaptáció. Tökéletes kikapcsolódás, jó színészekkel. Új Kheirónnal, akit nagyon bírtam.

Abszolút kedvenc rész a filmből: Mr. D., ahogy elővezeti a saját ötleteként az aranygyapjú megszerzését. Többször is visszanéztem, hogy ki milyen fejet vág (főleg Annabeth-t érdemes figyelni)!

<Adaptáció: 5-ből 2 ✰✰, azaz arról szól és mégsem, de vannak nagy bakik.>

Szinkronos előzetes:
Idézetek:
Y

– El tudod képzelni, milyen szomjas lehet valaki, aki háromezer éve nem ivott?!
– Szóval maga az a fickó, akit arra ítéltek, hogy egy tó partján álljon, egy gyümölcsökkel terhes ág alatt, és se inni, se enni ne tudjon?
– A kis stréber, hogy tudja az anyagot! – vicsorgott Tantalosz.

Y

A két kentaur teljes sebességgel egymásnak rontott, mint a verekedő kosok, majd üveges szemmel kóvályogtak a füvön, bambán grimaszolva.
Kheirón felsóhajtott, majd lerakta Grovert és Annabethet egy plédre.
– Nem örülök neki, hogy a rokonaim fejjel koccintgatnak egymással. Nincs olyan sok agysejtjük, hogy kedvükre pazarolhatnák.

Y

– Óh… na ne! Nem, nekem eszembe sem jut, hogy én vezessem a világot. Kész rémálom lenne.
– Akkor szerencséd van. Nem a hübrisz a végzetes hibád.
– Akkor micsoda?
– Nem tudom. De minden hősnek van egy. Ha nem jössz rá, mi az, és nem tanulod meg kontrollálni… nos, nem véletlenül hívják végzetes hibának.

Y Y Y Y Y
A képek a „Könyv - Percy Jackson” Pinterest táblámról vannak.

Y Y Y Y Y

1 megjegyzés:

  1. Én már egy ideje nem tekintem nagy problémának, ha a könyvadaptációban apróbb változtatások történnek, mert 1) tökéletes adaptációt lehetetlen filmre vinni (bár egy bizonyos BBC sorozatnál sikerült azért :D) 2) inkább legyen benne több akció, mint sem, hogy a könyvben olvasható eseménytelenebb részek a filmvásznon unalmasnak hassanak, ezzel elrontva az élményt. Egyetlen követelményem, hogy a könyv lényegét+főcselekményét+hangulatát azért hozza át a film. :D Sajnos úgy érzem, hogy a Szörnyek tengerénél ez nem nagyon sikerült, mert a vizuális effektek elég gagyik voltak pl. Kronosznál és a színész változtatást sem értettem Kheirónnál. Szerencsére a humor azért ott volt. :D (Na meg Castle, bár szerintem eléggé elhízott...xD)

    VálaszTörlés