2015. május 20., szerda



Mozizó 3. – A romantikus, a jó, a rossz és az "ezt el se olvasom könyvben" feldolgozások

(Ismét egy újabb Mozizó bejegyzés, az összes elérhető a mozizo címke alatt!)

Igazából már egy ideje fontolgatom ezt a bejegyzést, bár lényegesen nehezebben állok neki a filmipar leszólásának, mint a könyviparénak. Egy könyvvel több időt tölt együtt az ember, mint egy filmmel, ráadásul a filmek által már egy kész világot, adott színész által eljátszott karaktereket kapunk és nincs szükség a fantáziánkra. Illetve néha mégis… ha látunk egy filmet, amiről nem tudjuk elképzelni, milyen lehet ez könyvben?!

Milyen filmekről is szól ez a bejegyzésem?
  • Megnéztem egy ifjúsági disztópia filmre adaptálását: Az emlékek őre.
  • Ugyanazon sztori kétféle feldolgozását: Jane Eyre.
  • Shannon Hale regényének filmre vitele nagyon érdekelt, szóval őt is leültem megnézni: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval.
  • Édesanyám hazahozott egy thrillert, amit kedve szottyant végigborzongani, aztán kiderült, hogy el akarom előbb olvasni. Ezt ő leszavazta, megnéztük és máris nincs kedvem elolvasni: Holtodiglan.


☀ ☀ ☀ ☀ ☀

(Az évszámokra kattintva elérhetőek a port.hu adatlapjaik!)

Az emlékek őre (2014)

Röviden: Nem, nem, nem, nem és nem.

Ha hosszabban fejteném ki a véleményemet erről a romantikussá koreografált kis filmről, akkor egy csavaros káromkodás lenne a végeredmény. A könyvet nyomokban tartalmazza – így írnám le finoman a filmet, ami nagyon jól indított nálam. Iszonyat jól megcsinálták a fekete fehér világot, Jonas tanulási folyamatát és a vörös szín felbukkanását. Nekem a beleszövődő titkos hely / romantikus szál vonal tett be (Kijelölhető spoiler: csókolózás?? A kis titkos háromszögükben? KOMOLYAN?? Nemááááá’… A végén a drónos cucc pedig végképp kiborított.), de a karaktereket eljátszó színészek tetszettek.
Alexander Skarsgard-to furcsa volt ennyire kiherélt? nyámnyila szerepben látni, mert megszoktam a True Blood keményfiújának, de még így is élvezetes volt! A kedvenceim Jeff Bridges és Meryl Streep voltak, de még az sem zavart, hogy belekeverték a sztoriba valamiképpen és elég érthetetlen módon Taylor Swiftet.


Tömören: a képi megvalósítás tetszett, a bónusz szálak nem, de a színészek jók voltak. Én mindenesetre inkább a könyvet ajánlom!

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Austenland – Vakáció Mr. Darcyval (2013)

Ahogy megjósoltam anno magamnak: Miss Charming színésznője csodásan hozta a karaktert! Jennifer Coolidge a tökéletes színész volt erre a posztra. Rajta kívül csak a Mr. Noblet alakító JJ Feild fogott meg, a többiek valahogyan nem a karakterre termett színészek voltak.


Az elejét borzalmasan utáltam a filmnek, mert ez kész tragédia – sikerült MÉG szánalmasabbá tenniük ezt a szerencsétlen kis főszereplőt, mint amilyennek Hale megírta. (Ha érdekel a spoiler, akkor jelöld ki: Itt minden csoffadt és nehezen megkeresett pénzét önmaga, az egyedülálló és egyedül élő kiscsaj költi el ÖNSZÁNTÁBÓL erre a rettenetes kor-kirándulásra!) Értékeltem, hogy van benne egy jó barát, de azt már nem, hogy nem verte le egyből a barátnőjét az ötlet miatt… Ha valaha eszembe jutna hasonló pénzszórás, remélem lesz, aki nyakon vág és visszaránt a valóságba.

A kedvencem a színészek pihenője volt! Bár ez is olyasmi, ami köszönőviszonyban sincs az eredeti sztorival. Hogy mégis mi szól a film mellett? Jobban tetszett a szerelmes pár happy endje benne. A legeslegvége a sztorinak (SPOILER: Austenlanddel, a vidámparkkal) so-so számomra. Haláli lezárás, de elkeserítően realista is, hiszen erre lenne igény…


Kikapcsolódáshoz tökéletes, mert attól, hogy adaptációnak nem a legjobb, még egy humoros, pihentető, kis marhaság lett!

Adaptáció: 5/3 ☆☆☆

Jane Eyre (2011 és 2006)

A 2011-es Mia Wasikowska + Michael Fassbender párosos abszolút nem fogott meg. Imádom az urat, de rajta kívül senki és semmi nem tetszett. Össze-vissza ugrálás az időben, kihagyott részek, elsikkasztott, de egyébként hangsúlyos jelenetek tömkelege… Abszolút nem hű a könyvhöz.

Úgy álltam a filmhez, hogy – Úristen! Magneto lesz Rochester!, de persze egy másodpercre sem jutott filmezés közben eszembe. Egyszerűen lefoglalt, hogy egy relatíve VIDÁM férfi főszereplőt és egy cseppet sem VADÓC női főszereplőt kaptam…


Mondjuk már a film indítása se volt semmi, ugyanis egyből a szökés utántól kezdünk, ami egy pillanat alatt megzavart. Érdekes megvalósítás, de sűcsak ismételni tudom önmagam: távol áll a műtől!

Adaptáció: 5/3 ☆☆☆

A 2006-os 4 részes minisorozatot viszont imádtam, már kétszer megnéztem újra. A családom mély sajnálatára… Ruth Wilson fantasztikus színésznő, tökéletes Jane szerepére, Toby Stephens pedig a könyves (számomra unszimpatikus) mogorva-agresszív Rochestert hozza. Egyszerűen imádtam mindegyik főszereplőt, mindegyik mellékszereplőt – igazán akárha a könyv lapjairól léptek volna le! Odáig vagyok értük.


Nagyon jó a vágás, jó a film zenéje, minden kellően hangsúlyozva van. Imádtam. :) Nagyon jó adaptációja a könyvnek. Aki szereti a Jane Eyre, annak ezt a verziót ajánlom.

Adaptáció: 5/5 ☆☆☆☆☆

Gillian Flynn: Holtodiglan (2014)

Off: Nálam 1 -ot az olyan filmek kapnak, amik untatnak, lassúak, monoton semmi nem történik bennük, sz@r a sztorijuk vagy kegyetlenül elbarmoltak a színészek által eljátszott karakterek. (Pl.: Dr. T és a nők, ami számomra egy nyomasztó/rossz filmélmény volt.)

A Holtodiglant terveztem elolvasni, de talán jobb, hogy a filmmel előbb találkoztam. Nem szeretek a könyvekről sem negatív értékelést írni, mondjuk szoktam, ha nagyon feldühítenek, mert elpazaroltam rájuk az időt, amit egy jó könyvre is fordíthattam volna…

Ezzel a filmmel a legnagyobb gondom a női főszereplő volt, akit annyira rémesen gyűlöltem, hogy ihaj. Szerencsére a sztorihoz hozzátartozik, hogy utáljuk, nem? Viszont az őt alakító (egyébként jó színésznő) kegyetlen volt a bamba-bokorarcával. Mindenféle mimika és színészi játék nélkül monoton módon adta elő pszichopatát – komolyan örültem, amikor némi érzelmet láttam rajta…


Ben Affleck és az általa „játszott” totálisan és mérhetetlenül BÉNA, töketlen karakter pedig kínszenvedés volt! MINDEN klisé jól állt a filmnek (Spoiler! Ha érdekel, jelöld ki: a nő kirablása, a férj szeretője, a nő régi szerelme, aki kalitkába zárná, a titkolózás, a testvér kiborulása és a többi hasonló filmet pörgető mellékszál.), mert ha nincsenek ezek a klisék, akkor csak egy szánalmas házasság, amiben a pszichó bosszút áll. Nagyobbat, amit az általa elszenvedett kár. (Spoiler: a megcsalás ugyebár.)

A film: 5/2 ☆☆

A történet ezzel a kis kitalálósdis ajándékvadászattal egész jópofa volt. Csak egy jobb okkal, jobb pszichopatákkal (mind színész, mind karakter szinten) nagyobbat ütött volna. Érdekesség gyanánt hozzátenném, hogy anyum Barney (Desi - Neil Patrick Harris) miatt hozta haza, én pedig hónapokkal a film előtt tudtam, mi lesz a drágával a sztoriban. Amúgy tetszett az a szál!

Ha a nagy egészet nézem, akkor sajnálom, hogy ilyen... túl sok ismerősömnek nagyon-nagyon tetszett...

☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
A képek a Pinterest tábláimról vannak (Random for Mozizó).
A GIFek a tumblr-ről és a giphy.com-ról turkálva…

☀ ☀ ☀ ☀ ☀

2 megjegyzés:

  1. Az emlékek őre, a Holtodiglan nekem szenvedéses volt, főleg az utóbbi. A Jane Eyret nagyon szerettem, főleg ezzel a két szereplővel, a 4 részes változatot, a könyv is tetszett.

    VálaszTörlés
  2. Én csak a Holtodiglant láttam, de szinte kapartam tőle a falat. Nagyon untam, szereplőstül, sztoristól. Azt hiszem a könyvet inkább kihagyom.

    VálaszTörlés