2019. november 12., kedd



Bella Swift: A ​kiskutya, aki unikornis akart lenni | BTK ajánló




Az lehetek, ami csak szeretnék - gondolta Milli.
Hát akkor unikornis leszek!



Fülszöveg:
Mindig légy önmagad – kivéve, ha lehetsz unikornis is!
Milli, a mopsz épp karácsony előtt veszíti el az otthonát, de szerencsére Anna családja befogadja egy hétre. A játékos kedvű kiskutya nagyon megszereti Annát, és nagyon szeretne örökre vele maradni. De Anna nem vágyik kutyára – ő egy unikornist szeretne, legalábbis Milli szerint.
Sikerül-e Millinek unikornissá változnia? Ha rájönne, mit kell ehhez tennie, akkor talán valóra válhatna az álma, hogy otthonra találjon.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Pug Who Wanted to Be a Unicorn
Eredeti megjelenés éve: 2018
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037330
Fordította: Nánási Yvette

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Nagyon bírom a mopszokat, és amikor megláttam ezt a borítót meg címet, azonnal beleszerettem. Muszáj volt elolvasnom, ráadásul ránézésre is tökéletes karácsonyi hangulat hozó olvasmány.

A történetről...

Millinek, a mopszkölyöknek azt mondja az anyukája, hogy elviszik tőle az „örökre szóló otthonába”. Sajnos a vidám és játékos mopszbaba egy undok macska lakótársul kerül egy munkamániás nőhöz, akinek ő egy divatkellék. A pici mopsz nem érti, miért sétáltatják ritkán (táskában), miért kell passzolnia a nyakörvének a hordozójához, és miért csak ritkán jutnak el a parkba.
A történet sejthető, hamar lelencbe kerül a szentem, hiszen egy játékos kiskutyához több türelemre van szüksége a gazdinak, mint egy plázacicának van. Onnan egy család veszi magához Karácsony utánig, mert nem fér el, de Milli annyira megsezerti őket, hogy a fejébe veszi, hogy unikornis lesz, ugyanis ezek a gyerekek „munikornisra” és nem mopszra vágynak.

Szerintem...

Sajnos ritkábban olvasok mesét, mint szeretnék, pedig olyan kellemesen elvarázsolnak ezek a lélekmelengető, nagy öleléssel felérő történetek! A naiv kutyus szemszög nagyon jó választás, mert pillanatok alatt beleszeret az olvasó ebbe a puha szőrű, gyűrött testű apróságba, és éktelen haragra gerjedünk az első gazdája gonoszsága miatt. Mégis ki visz el a telepre egy megunt élőlényt? (Sajnos sokan…)

Milli befogadói fantasztikusak, ráadásul rajonganak Csillámkáért az unikornisért, aki akár Milli példaképe is lehetett, mert imádnivaló módon felnézett rá. Igazi karácsonyi történet, ezért minden megvan benne, ami szem-szájnak ingere így az ünnepek előtt: Mikulás látogatás, sulis karácsonyi előadás, leeső első hó, közös karácsonyfa választás, majd –díszítés, ajándékbontás és családi együttlét. Azt hiszem, hogy Milli „elsői” voltak a kedvenceim (és nyilván nem az első menhelyre beadásra gondolok…), főleg az első találkozása a hóval tetszett. De szerettem azokat a részeket is, amikor megpróbált unikornissá változni.

Összességében

Milli egy tündéri eb, aki egy végtelen bájos karácsonyi történet aprócska mopsz főszereplője. Én odáig vagyok ezekért az aprócska, nyomott orrú kutyusokért, ezért imádtam olvasni a családra találásának az elbeszélését. Imádtam ennek a szomorkás elemeket is felvonultató mesének a mondanivalóját is, miszerint az állatok nem divatkellékek, hanem családtagok!
Egyébként ki nem hagytam volna ezt a sztorit, mert már a mese borítójába beleszerettem, és bár a belső illusztrációk kissé esetlenebbek, mégis abszolút illenek a sztorihoz.

Értékelés: 5

Érdekesség:

Bella Swiftnek van még pár hasonlóan aranyos állatos, vicces című története. Az egyik – A láma, aki koszorúslány lett – várható magyarul is! (Én csak azt remélem, hogy várható az írónő másik mopszos története, aminek az a címe, hogy A kiskutya, aki rénszarvas szeretett volna lenni.)

Kedvcsináló idézetek:
Milli tett pár lépést, és beleszimatolt a levegőbe. Susan lakásának virág-, takarítószer- és macskaalomillata volt. Ennek a házak inkább koszos tornacipő, leves és zsírkrétaszaga.
– Tökéletes! - gondolta Milli, és mélyen beszívta az illatot. Pont olyan volt, amilyennek egy otthonillatnak lennie kell.
- Ruby akar egy munikornist – mondta a kislány, és aztán nagyot ásított, és álmosan megdörzsölte a szemét.
- Én is – felelte Anna, és megpuszilta a kishúga feje búbját. – Az fantasztikus lenne.
Jaj, jaj – gondolta Milli szomorúan.
Szóval nem csak Finn nem akarta, hogy ő legyen a háziállatuk. A lányok sem mopszot szeretnének. Hanem egy unikornist!
- Nézd, mopszikornis vagy! – mondta Anna, és a buborékokból szarvat formált Milli feje búbján.

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Illusztrált mesék
✿✿✿✿✿


Milliet, a mopszkölyköt éppen Karácsony előtt adja be a menhelyre az exgazdája, ezért a kiskutya egészen elszomorodik. Szerencsére úgy néz ki, hogy egy háromgyermekes család befogadja az ünnepek idejére, és mivel Millie nagyon megszereti őket, szeretne maradni. De vajon ehhez unikornissá kell válnia? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit szólnak ehhez az aranyos történethez. Ne feledjétek, hogy a turné végén lehetőségetek nyílik megnyerni a mesekönyv két példányát!



Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője Millie egy aprócska mopsz, de bizony elég sok fajta kutya létezik a világon. Kisebbek, nagyobbak, szélesebbek, áramvonalasabbak, és bizony bloggereinknek is más-más fajta kutyusok tetszenek. A ti feladatotok az, hogy a képek alapján kitaláljátok, hogy az adott állomás bloggerének milyen kutya tetszik! A FAJTA nevét írjátok be a raffledobozba a megszokott módon.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

11/14 - Csak olvass!
11/16 - Spirit Bliss Sárga könyves út
11/18 - Könyv és más
11/20 - Sorok között
11/23 - Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése