2020. január 29., szerda



Benjamin Read - Laura Trinder: Éjféli óra | BTK ajánló




– Kerüld a sötét sikátorokat, az Éjjeli Őrséget és az Éhes Halottakat. Ne alkudozz az Ősibb Hatalmakkal, és soha, de soha ne bízz egy pookában.



Fülszöveg:
Emily szüleinek nyoma veszett az Éjféli Óra titkos világában – az időben zárványként megdermedt viktoriánus Londonban, a mágia és szörnyek e különös otthonában. Emilynek itt, az Éji Népség városában kell megtalálnia őket, és e küldetéshez nincs más segítsége, csak némi harapnivaló, egy álmos potyautas sün és a hírhedten nagy szája. Miközben vérszomjas lények lihegnek a sarkában, Emily versenyt fut az idővel, hogy kiderítse az igazságot, és kiszabadítsa a szüleit. Vajon meg tudja-e menteni mindkét világot, mielőtt kifogyna a szendvicsekből?

Könyv információk:

Eredeti mű: The Midnight Hour
Eredeti megjelenés éve: 2019
Ventus Libro, Budapest, 2019
340 oldal · puhatáblás ·
Fordította: dr. Sámi László
ISBN: 9786155755200
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Már a borítójába beleszerettem... aztán elolvastam a fülszövegét, és nem bírtam ellenállni neki. Imádom azokat az ifjúsági regényeket, amikben kisgyerekek egy másik világba kalandoznak át.

Szerintem...

A legérdekesebb gyerekmesékben a főszereplők roppant átlagosnak tűnnek, szüleik pedig megőrjítik őket vagy az unalmasságukkal, vagy az extravagánsságukkal. Emilynek kijutott a „jóból”, ugyanis míg édesapja álló nap elkapirgál csendben a kertben, addig édesanyja mindenféle „kincskereső” túrára citálja a „műveihez”, ami lényegében kukázást jelent náluk. Nos, el sem tudom képzelni, mit érezhetett szegény kislány, amikor iskolatársai meglátták egy ilyen akció közben, és elkezdték terjeszteni a hírt. Szóval Emily jól összeveszik az anyukájával, és amikor édesanyja egy különös levél érkezése után eltűnik, kezdi bánni a kiakadását. Sajnos egy idő után az édesapja is eltűnik, mert megpróbál a nő nyomára bukkanni, aminek a hatására lesz egy otthon (majdnem magányosan) üldögélő kislányunk, aki egy betegeskedő sünmalacot vesz az oltalmába.

Nekem nagyon tetszett a történet felütése, ami kellően titokzatos és ijesztő egyszerre. Semmit nem tudunk az éjféltájt érkező különös levelekről, nem értjük, hova tűnhetett el Emily anyukája, és miért ilyen körülményes az apukája elindulás előtt. A felbukkanó idegenek rémisztőek, és a megelevenedő szörnymedve még inkább… Egyébként Emily jó főszereplő, izgalmas érzés vele együtt sodródni és megismerni egy érdekes, új világot. Még akkor is, ha ez a világ tele van veszedelemmel – pookákkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, ősi fenevadakkal és még ősibb hatalmasságokkal.


– Ő egy bálna?
– Nem, de beraknál egy olyat egy teáscsészébe? – kérdezte Cornelius.
– Tessék? – hökkent meg Emily. Érezte: miután túl van ezen a beszélgetésen, ücsörögnie kell majd egy jót valami nyugodt és csendes helyen.


Az Éjféli Óra világába átérve Emily belép az Éji Nép földjére, ahol az idő megragadt 1859-ben, hogy kellő mágia járhassa át az éjszakai lényeket az életben maradáshoz (vagy éppen az élőholtságukhoz). Kénytelen megbirkózni azzal, hogy unalmas édesapja egy igazán vagány foglalkozást űz, és az anyukájáról is kiderül, hogy nem csak egy zakkant hippi! Vicces volt, hogy apukája izgalmas itteni léte jobban felkavarta a kislányt, mint az, hogy kétlépésenként valaki az életére tör / el akarja kapni / ki akarja toloncolni a világból!


Maga a történet fenomenális és abszolút élvezetes olvasmány! Érdekes ez a titkos Éjjeli London, ahogy az is, hogy szinte ünnepi látványosság az utcákon korzózó rengeteg rém, amiktől ugyan főszereplőnk eléggé fél, mégsem hagyja abba a szülei felkutatását. Imádnivaló, ahogy egy Sünivel a zsebében és számtalan szendviccsel megpakolva igyekszik eljutni A pontból B-be, és nem átall összevitatkozni egy vérfarkassal vagy egy Ősi Hatalommal ahhoz, hogy információhoz jusson! Nagyon vagány! A körülötte csetlő-botló Éjjeli Őrség rendőrtanonc, Tarkus pedig a legkedvesebb support karakter, akivel idén találkoztam.

Összességében

Bár maga a történet is nagyon jópofa, engem mégis a legjobban a párbeszédek fogtak meg a könyvben. Rég nevetgéltem ilyen jót beszélgetések olvasása közben, az biztos. Emily olyan, mint egy tank, akármekkora lény kerül elé, simán elmondja neki a magáét, akkor is, ha közben remegnek a lábai. Biztos, hogy figyelni fogom az írók munkásságát, és remélem, hogy folytatják Emilynek meg a szüleinek történetét.
Azt sajnáltam csak, hogy a szójátékok egyáltalán nem jöttek át (bár lábjegyzetekben el lettek magyarázva), lehet, hogy érdemes lett volna egy kicsit elmolyolni rajtuk, és magyar poénnal megoldani őket.

Értékelés: 4,5


Kedvcsináló idézetek:
Visszautaztunk az időben? Nem fogok kiakadni, nyugodtan elárulhatod. Szoktam nézni a Doctor Who-t.
– Nem, kedvesem, nem mi utaztunk. Inkább azt mondanám, hogy itt az idő az, ami nem ment sehová.
– Á, ugyan, jó a szíve. – Miss Rhowse az asztala sarkán ült, kezében csészével és csészealjjal.
– Tényleg? – húzta össze Emily a szemét.
– Ó, igen, egy befőttesüvegben tartja az asztalán.
– Csak puszta kíváncsiságból kérdem, nem történt veled mostanában valami szörnyűség? – firtatta Cornelius. – Mondjuk nem esett rád egy zongora, vagy ilyesmi?
– Épp az imént mondtam, hogy elrabolták a szüleimet!
– Mrrrrrmm, perifériális, nem elég személyes. Még valami?

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Éjféli ​óra
The Midnight Hour a GoodReads-en.
✿✿✿✿✿

Lehetséges, hogy az angol főváros nem is olyan hétköznapi hely, amilyennek első pillantásra tűnik? Benjamin Read és Laura Trinder (avagy Trindles & Read) könyvében biztosan nem. A szerzőpáros London sötét, Viktória-korabeli dimenzióját teremti meg, mely a mágia és a szörnyek otthona. Vajon sikerülhet-e Emilynek helytállnia az Éji Népség városában? Tartsatok bloggereinkkel az Éjféli Óra titkos világába, és megtudhatjátok! Ha pedig velünk játszotok, akár a Kossuth Kiadó által felajánlott példányt is megnyerhetitek.


Nyereményjáték:

A blogjainkon ezúttal egy-egy részletet találhattok különféle gyermek- és ifjúsági regények borítóiból. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter megfelelő helyére beírjátok annak a könyvnek a címét, amelynek a borítójáról a részlet származik. A helyesen válaszolók között az Éjféli óra egy példánya kerül majd kisorsolásra.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése