2020. január 18., szombat



R. S. Grey: With This Heart – Ezzel a szívvel | BTK ajánló




Beck: (…) Nem bírom a függővégeket. Nyitójelenet: a lány vesz egy urnát. Egyértelműen hazudik arról, hogy mire kell neki, majd eltűnik a naplementében. Tudnom kell, hogy végződik. Gyilkossággal egybekötött öngyilkossággal?


Fülszöveg:
Két hónappal a találkozásunk előtt még a halál kopogtatott az ajtómon.
Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy szerelmes leszek, nekivágok egy őrületes utazásnak, felülök egy Triceratopsra, egy bár pultján fogok énekelni, és hogy elveszítem a szüzességem, azt gondoltam volna az illetőről, hogy be van drogozva.
Aztán találkoztam Beckkel.
A vadító, okos és tagadhatatlanul elbűvölő Beck úgy száguldott be az életembe, mintha az lett volna a küldetése, hogy megértsem, az életet ne vegyem magától értetődőnek. Megmutatta nekem, hogy nincsenek határok, a szabályok a gyengéknek valók, és hogy egy csók pont akkor fog elcsattanni, amikor a legkevésbé számítok rá. Fenekestül forgatta fel az életemet. Szinte már az utolsó reménysugarat is elveszítettem, amikor hirtelen kaptam egy új esélyt az élettől. Ezúttal viszont nem hagytam, hogy kicsússzon a kezeim közül.
Úgy indultunk útnak, hogy sem vesztenivalónk nem volt, sem garanciánk a másnapra.
Utunk a fiatal, gondtalan szerelemről szólt.
Az elevenen izzó szerelemről.
Egy olyan szerelemről, amihez nincsen térkép.

Könyv információk:

Eredeti mű: With This Heart
Eredeti megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574903 · Fordította: Rácz Kata
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért érdekelt?

A soha határa című regény óta imádom azokat a történeteket, amiben a főszereplők felkerekednek, és négy keréken nekivágnak a nagyvilágnak. Valahol a szívem mélyén én is erre vágyom, de egy nagy nyuszi vagyok, ezért örömmel olvasok azokról a bátrakról, akik tényleg elstartolnak! ;) Szóval elolvastam a regény fülszövegét, és tudtam, hogy ezt el kell olvasnom!

A történetről...

Abby éppen egy temetkezési vállalat boltjában válogat az urnák között, amikor odatoppan mellé egy srác, aki szinte azonnal bevallja, hogy meglátta az utcán és utána jött a boltba. Fura? Nagyon! Nem sokkal később pedig közli a lánnyal, hogy vele tart a két hetesre tervezett autós túráján, sőt – van egy kisbusza, aminek a rakterében akár aludhatnak is! Annyira szürreális a találkozásuk és az első pár beszélgetésük, hogy képtelen voltam nem vigyorogva olvasni a regényt. Miután Abby rááll a közös road tripre, már érezhető az egyértelmű vonzódása a fura fiúhoz, aki képes szinte vadidegenként azzal viccelődni, hogy akár sorozatgyilkos is lehet.
Ahogy szaporodnak a közös pillanataik mind többet tudunk meg Abby szívtranszplantációjáról, arról, hogy mire kellett neki az urna, Beck életéről, és az őket foglalkoztató nehéz döntésekről.


Szerintem...

Egyszerre élvezetes és szívszorító olvasmány, hiszen itt nem csupán Abby első nagy kalandjáról van szó, hanem a dilemmáról, hogy vajon megérdemelte-e a szívet, amit kapott és mit tud kezdeni a jövővel, ami megadatott neki ez által. A kisbuszos túra magával sodort, és élveztem minden egyes megállójukat – a dínós kalandparktól elkezdve a Legnagyobb Texasi Bolhapiacon át a Marfa Fényeiig -, de a fiatalok szimpatikussága és az egymáshoz való jóságuk miatt szerettem annyira olvasni a könyvet. Tetszett, hogy Abby nem fél abszurd szituációkba keveredni – a drag queenes résznél eldobtam az agyam -, és az is, hogy Beck nem erőlteti rá a dolgokat az útitársára. Sok ponton félremehetett volna a történet – vagyis SPOILER: a tengerparti tábortűzes öltáncos résznél majdnem tényleg sikerült kisiklatni a sztorit -, de végül minden jó irányt vett.


„Megkaptam ezt a szívet, és minden adandó alkalommal éles bűntudat mart belém, amiért nem úgy használom, ahogy más emberek, jobb emberek tették volna.”


Pro: BECK és ABBY! Nagyon csíptem mindkét főszereplőt, ugyanis csipetnyit őrültek, de nagyon viccesek, kedvesek, gondoskodóak és szórakoztatóak. Meg aztán én odáig vagyok az ilyen road trip sztorikért, mert minden vágyam egyszer csak így felkerekedni. A regényt még különlegesebbé teszi, hogy bár Abby 19 éves, eddig nem is élt igazán (ez az első nagy kirándulása), mert szívrendellenességgel született, és mindig vigyázni kellett rá. 
(Ez a történet több pontján is előkerül a rossz kondíciója vagy a gyógyszerei kapcsán, vagyis nem csak egy random bedobott háttérsztori a betegsége, ami plusz pont.)

Kontra: Két dolog zavart olvasás közben: Beck szemszíne és pár hasonló regényből már ismert klisé. Beck szemszíne – „A szeme világos mogyorószínű volt némi örvénylő zöld őrülettel.” - nem azért zavart, mert nem szeretem a barna szemű embereket, hanem mert pontosan 26 alkalommal örültünk Beck gyönyörű mogyoróbarna vagy mogyorószínű szemének, aminek az elején még volt zöldes beütése, aztán a regény utolsó kétharmadában már nem... A(z Abby betegségével kapcsolatos) klisék nem zavartak ennyire, inkább borítékolhatóvá tették a regény nagyobb fordulatait számomra.

Összességében

Ez a könyv olyan, hogy az ember szíve szerint nekiindulna egy autós kalandtúrának egy Beckhez vagy Abbyhez hasonló szeretetre méltó őrülttel! Nem tökéletes a történet, de nagyon szerettem olvasni, mert mindig történt a főszereplőkkel valami izgalmas. Szerettem, hogy van benne egy csomó olyan szuper dolog (zene, bolhapiacon bóklászás, zombi, öltánc, indián- és sima sátorban alvás, s’mores evés, longboard szörf, odafigyelő szülők, vicces szabálysértés, tengerben úszás, melegbárban barátkozás, nemzeti parkban éjszakázás), amik miatt egy csomó érdekes ponttal bővült a képzeletbeli bakancslistám olvasás közben!

Értékelés: 4,5

Külföldi borítók:

Kinek ajánlom?
…Mindenkinek, aki szereti a kedves, romantikus road trip sztorikat. 
…Bárkinek, akinek tetszett a következő regény: J. A. Redmerski: A soha határa! (Persze ez oda-vissza működik, ha tetszett az Ezzel a szívvel, olvasd el A soha határát is! ;))

Kedvcsináló idézetek:
– (…) Épp jégkását akartam venni az utca másik felén, és láttam, hogy bejössz, úgyhogy hirtelen felindulásból követtelek.
Zavartan hunyorogtam. Nyilván. Túl szexi ahhoz, hogy normális legyen.
– Ezek szerint zaklató vagy? – kérdeztem szigorú tekintettel.
Elvigyorodott, azzal a fajta mosollyal, amitől úgy remeg az ember térde, mint a kocsonya.
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy a jelenléted gravitációs mezője ejtett rabul.
Mára azonban rájöttem, hogy senkinek nem áll módjában megítélni egy emberi élet értékét.
Mindannyian más okból vagyunk értékesek, és az élet szándékosan nem segít átváltani ezeket az értékeket.
– El akarlak kísérni – jelentette ki ismét olyan magabiztossággal, hogy azon tűnődtem, visszautasították-e már valaha.
Félrebillentettem a fejem, és megcsóváltam.
– Az én road tripem nem fogad új utasokat, de biztos vagyok benne, hogy számos másik road trip kezdődik a világon ugyanabban az időpontban, amikor az enyém is indul.
Azt hitte, viccelek. Elmosolyodott a megjegyzésemen, de a szemében több látszott. Tekintete rám szegeződött, szeme sarka ráncba gyűrődött, ahogy az elutasításomat emésztgette.
– Ez biztos – kezdte –, de valami azt súgja, hogy a tiéd az, amelyikről nem szeretnék lemaradni.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak:
With This Heart a GoodReads-en.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg R. S. Grey Ezzel a szívvel romantikus könyve. A történetben Abby Mae egy új lehetőséget kapott arra, hogy elkezdjen igazán élni, ezt pedig egy utazással szeretné elkezdeni. Az útra Beck is vele tart, aki néhány nap alatt fenekestül felforgatja a lány életét, és megmutatja neki, milyen is az, amikor kihasználsz minden pillanatot.
Ha kíváncsiak vagytok Abby és Beck közös utazására, tartsatok a turné három bloggerével, és játsszatok a könyvért!



Nyereményjáték:

Utazni fogunk a nyereményjátékunk során is! Az állomásokon olyan szereplőpárosok neveit találjátok, akik valamilyen utazáson vesznek részt a történetükben. A feladatotok pedig annyi lesz, hogy a nevek alapján kitaláljátok a könyvet, amiben szerepelnek. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a szerző nevét és a könyv címét várjuk! (Lesz olyan állomás, ahol több címet is elfogadunk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Clara Bensen és Jeff 
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

01.09. Könyvvilág
01.15. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése