2020. október 28., szerda



Emma Steinkellner: Egy kis boszi naplója | Blogturné Klub ajánló

  

 

- És miért épp boszi?

- Mert ahogy a könyvelőd mondja: "Mindig az alkalomhoz illően kell öltözni." Komolyan mondom. A halloween a legjobb ünnep. Egy napig más lehetek. Menő és izgalmas.

- Én így is szeretlek.

- Mert az anyukám vagy.

 




A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.

 

A tizenhárom éves Luna Hush imád mindent, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville-ben évszázados boszorkánydráma játszódik. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, és rejtett világot tár fel. Nemzedékekkel korábbi titkok tárulnak fel, ahogy Luna feltárja a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Okay Witch

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2020

272 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634992516 ·

Fordította: Bozai Ágota

VEDD MEG!

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Tervezett folytatás:

The Okay Witch and the Hungry Shadow (2021)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Egyrészt imádom a boszorkányos történeteket, másrészt a graphic noveleket/képregényeket. Már láttam The Okay Witch-et más, külföldi blogokon korábban, és nagyon örültem, hogy érkezik magyarul is, mert nekem nagyon megtetszett mind a rajzolása, mind a fülszövege!

Szerintem...

 

Tökéletes októberi olvasmány, ugyanis egyből azzal kezdődik, hogy a főszereplőnk, Luna Hush (13) boszorkánynak öltözve megy iskolába a Halloween miatt! Persze hamar megtudjuk azt is, hogy nincsenek barátai és legalább ilyenkor - beöltözve - másnak, menőnek érezheti magát... Valakinek, akit nem piszkálnak... Szomorú, de mégis piszkálják a lányt, ám így találkozik egy fiúval, aki nemrég költözött Kramerville-be. Charlie egy kicsit furabogár figura, de némi idő elteltével ő válik Luna első igazi barátjává, aminek a lány nagyon megörül... És még boldogabb, amikor egy véletlen eseményt követően megtudja az édesanyjától, hogy egy régi boszorkányfamília tagja; azé, amelyikről aznap tanultak az iskolában, és akik nem sokkal Kramerville alapítása után az alapítók üldözni kezdtek! 


 

- Luna, az én anyukám sem mondott el nekem mindent. Van, amit jobb nem tudni. Kérlek, ezt tartsd tiszteletben! Boszorkányságról pedig nem beszélünk.

 

 

Az elejétől a végéig élveztem ennek a graphic novelnek az olvasását, habár fiatalabb korosztálynak szól (a GoodReads szerint Middle Grade könyv, vagyis 8-12 éveseknek való), de ettől függetlenül kellőképpen csavaros, kiszámíthatatlan volt a sztori. Végtelenül aranyos történet, van benne minden, amitől jó élménnyé válik az olvasása: szerethető főszereplő, mágia, humor, pici románc, családi dráma, Halloween, rejtett világ,  eltitkolt múlt, bimbózó barátság, sőt, még egy beszélő macska is! Nálam ez utóbbi szereplő, Mr. Laszlo tette fel az i-re a pontot, ugyanis ZSENIÁLIS karakter! A beszólásaitól meg a döglött egereitől totál odáig voltam. 


 

Habár a történet Lunáról szól, aki ráébred a családi örökségére, vagyis arra, hogy boszorkány és képes varázsolni, mégis elég sok visszatekintést kapunk a múltba a címben is szereplő boszinaplónak hála, ami Luna kamasz édesanyjáé - és amit a lány ellop tőle Mr. Laszlo segítségével, hogy titokban utánajárjon annak, miért nem akarja az anyukája, hogy varázsolni tanuljon.  Engem egyébként eléggé meglep az első oldalak egyikén történő fordulat: Luna anyukája totálisan bezárkózik, amikor a boszorkányság kerül szóba, holott tudja, hogy a lánya mindent imád, ami a boszorkányokkal kapcsolatos! Még az én igazságérzetemet is bántotta ez, ugyanis teljesen át tudtam érezni Luna csalódottságát, amiért sosem hallott a családi örökségükről... Ez a történet bővelkedik családi drámában és felfedésre váró titkokban úgy a boszik vonalán, mint a városkát vezető  (vagy inkább uraló?) Kramer családén! Maradt bennem némi hiányérzet a történet alakulása kapcsán, de remélhetőleg a folytatásban alakulnak még a dolgok.


 

Összességében

 

Imádom az ilyen boszorkányos, halloweenos, fordulatokban és drámában gazdag ifjúsági sztorikat! Rég olvastam ilyen szép rajzokkal teli graphic novelt, nagyon tetszettek ezek a bájos, többnyire meleg színű képsorok és karakterrajzok. Nagyon hamar megkedveltem a boszorkány rajongó fiatal "éppencsak" boszorkányt, Lunát, és imádtam az új barátját, az esetlenke Charliet is, de az én abszolút favorit figurám a beszélő fekete macska szerepében tetszelgő Mr. Laszlo volt. 

Tetszett, szerettem olvasni, de olvastam volna még, még, még...

 

Értékelés: 4,5


Kinek ajánlom? 

Mindenkinek, aki szeretne egy aranyos, ifjúsági, boszorkányos történetet olvasni, és az se riasztja el, ha képregényről/graphic novelről van szó!


 

Kedvcsináló idézetek:

- Véletlenül... csináltam valamit... az agyammal... Olyan volt... mint...

- Mint a varázslat?

- IGEN! ... Honnan tudtad?

- Édesem... ez amolyan... családi örökség.

- ... 

- Meglepetés!

- És mivel halloween van, arra gondoltam, hogy a mai tananyag Kramerville boszorkányairól fog szólni. Vagyis az üldözésükről. A boszorkányüldözés a városunk alapítása utáni években kezdődött. (...) 1692 telén Kramer bíró megvádolta ezeket a nőket azzal, hogy megátkozták legkisebb fiát, Petert. A boszorkányok elmenekültek. De Peter is eltűnt. Örökre. (...) Ezért Kramer bíró a város lakóit arra kérte, üldözzék a boszorkányokat.

 

         

Pinterest tábla: Illusztrált mesék

The Okay Witch a GoodReads-en.

         

 

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója c. képregénye. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Luna boszorkányosan jó történetét, mely szédületes kalandra invitálja az olvasót, miközben olyan fontos dologra hívja fel a figyelmet, mint az elfogadás.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a fiatal boszorkányoké? Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon látható képek segítségével az adott boszorkányt, és a nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Fontos, hogy a filmes-sorozatos karakter nevére vagyunk kíváncsiak, nem a színészére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

10/28 Hagyjatok! Olvasok!

10/29 Utószó

10/30 Spirit Bliss Sárga Könyves út

10/31 A Szofisztikált Macska

11/01 Dreamworld

11/02 Könyv és más

11/03 Csak olvass

11/04 Olvasónapló

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése