2018. november 22., csütörtök



Dr. Seuss: A Grincs | BTK értékelés




A Kolibri Kiadó jóvoltából megújult fordítással jelenik meg Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa, A Grincs. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere bemutatja a Kikfalva közelében élő Grincs történetét, aki szívből gyűlöli a karácsonyt, és emiatt úgy dönt, elrabolja azt.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a szeretet erejét, és játsszatok a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikéért.


A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.


Fülszöveg:
Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.
  
Könyv információk:

Eredeti mű: How the Grinch Stole Christmas!
Eredeti megjelenés éve: 1957
Kolibri, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634372851 ·
Fordította: Tandori Dezső
Várható megjelenés: 2018.11.23.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Nagyon örültem a könyvecske újrafordításának, mert imádom a Grincs történetét, és a guta ütögetett attól, hogy a barátnőim gyerkőcei néha Görcsként hivatkoztak rá (a korábbi fordítást ismervén). Szerettem filmen is, és meganimálva is, ráadásul idén érkezik egy újabb Grincs film - amit iszonyatosan várok –, így jobbkor nem is jöhetett volna az újrafordítás! Persze hozzá kell tennem, hogy az eredeti illusztricáókat szerencsére megtartották, ahogy a többi könyvnél is. (Ld. a képet jobbra.)
Szerettem olvasni, mert a számomra legfontosabb dolgot kijavították: az én imádni valóan mogorva és utálkozó, három óráig hóban töprengő, csücskös fejű kedvencem immár nem Görcs, hanem Grincs. Az már más tészta, hogy egyébként ímmel-ámmal lett átjavítva ez meg az. Az 53 év továbbra is 55, Max kutyus maradt Makszi, és Cindy-Lou se kapott új nevet. Idézném:
„He turned around fast, and he saw a small Who!
Little Cindy-Lou Who, who was not more than two.”
„Pördült-fordult, kit-mit látott? Egy kis Kik
Felébredt, a kétéves pici Ikk-Mikk-Fikk!””

A történet a lényeg, ami viszont átjön, ezért nem is morgok ilyen apróságok miatt, mint a nevek. A sztori kerek és bájos, abszolút rávilágít arra, hogy a Karácsony nem az ajándékban, a karácsonyi pudingban vagy a karácsonyfában van, ez az ünnep több a díszeknél! 
Egy jó mesélő felolvasását hallgatva kész élvezet lehet ez a történet – imádom a read-a-loud felolvasásokat, és a legtöbb Dr. Seuss könyvet mintha direkt ezekre teremtették volna!

Összességében

Szerintem ez is egy gyerekeknek szánt karácsonyi klasszikus szuper mondanivalóval, amit a felnőttek is élvezhetnek, szerethetnek. A sztori dallamos, tele van rímekkel és szeretettel. Sajnálom, hogy olyan rövidke, mint a többi Dr. Seuss-mese, mert nekem ez az egyik kedvencem, és olvasnám Grincs történetét még tovább. Tovább. TOVÁBB.
Azt hiszem, hogy sosem fogok eléggé felnőni ahhoz, hogy ezt a mesét ne imádjam. Az elején mindig haragszom arra a hegyen lakó, morcos, Kiket utáló gazfickóra, aztán ámulva olvasom, hogy micsoda rettenetet talál ki és próbál megvalósítani: megpróbálja ellopni Kikfalva lakóinak karácsonyát! (Alig várom, hogy mi sül ki az új mesefilmből!)

Értékelés: 4



Kinek ajánlom?
◦ Gyermekeknek és gyermek lelkű felnőtteknek, illetve minden aranyos karácsonyi mese rajongójának!

Kedvcsináló idézetek:
Hajnalok hajnalán fönn lesznek, és lesz játékuk, sereggel!
És hajrá! Tombolnak boldogan, ettől félt a Grincs már ma:
Hogy micsoda öröm lesz, és lárma, és lárma! LÁRMA! LÁRMA!
És ezt ő utálta! Ezt az egyet aztán utálta.
- Talán - gondolta hirtelen -
A KARÁCSONY mégsem annyi, amit a boltban kapni,
És ajándékot kapni? Valami több a KARÁCSONY,
Ezek szerint... Barátom! Tanultam valamit megint?


☃ ☃ ☃ ☃ ☃

A képek a Pinterest táblámról származnak: Fandoms What I Love <3
A könyv kiadásai a GoodReads-en: How the Grinch Stole Christmas!

☃ ☃ ☃ ☃ ☃


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során felingereljük a Grincset és boldog karácsonyt kívánunk. Nektek csak azt kell kitalálni, melyik blogon milyen nyelven tesszük ezt.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg automatikusan újat sorsolunk. 

Feladvány:
Shinnen omedeto!

ÁLLOMÁSOK:
11/23 Könyv és más
11/24 Szembetűnő
11/25 Angelika blogja
11/26 Olvasónapló
11/27 Sorok Között
11/28 Dreamworld
11/29 Never Let Me Go
11/30 KönyvParfé
12/01 Könyvvilág


2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek, ne írd ki a megfejtést ide. A játékdobzba (rafflecopter) várjuk a megoldásokat!

      Törlés