2024. február 22., csütörtök



Brigid Kemmerer: A Vow So Bold and Deadly - Merész, gyilkos eskü (Az Átoktörő 3.) | Blogturné Klub könyvajánló

 

– Köszönöm! – mondja ekkor Harper, és a hangjában nyoma sincs a haragnak. – Hogy kimenekítettél a tömegből. – Megborzong. – Olyan képet vágtál, mint aki legszívesebben az egész udvart lerombolná. 

A nyelvemmel csettintek a lónak, aki lelkes vágtába kezd. Harper szorosan a hátamba kapaszkodik. 

– Érted, milady, az egész várost a földdel tettem volna egyenlővé.

 






Királyságok ​csapnak össze. Te kinek az oldalára állsz? A lenyűgöző Átoktörő-sorozat befejező része.

Nézz szembe a félelmeiddel, vívd meg a csatát!

Emberfall rohamosan pusztul, és a végletekig megosztott: vannak, akik úgy vélik, a trón Rhent illeti, ám mások alig várják, hogy új korszak kezdődjön Grey, a jogos örökös vezetésével. Grey két hónap türelmi időt adott Emberfallnak a támadás előtt, ám ez idő alatt Rhen mindenkitől elfordult, még Harpertől is, aki kétségbeesetten próbál segíteni neki, hogy megtalálja a békéhez vezető utat.

Vívd meg a csatát, mentsd meg a királyságot!

Eközben Lia Mara azért küzd, hogy anyjánál emberségesebben uralkodjon Syhl Shallow felett. Miután a mágusokat kiűzték az országból, évtizedekig tartó békés időszak köszöntött be, ám az alattvalók közül nem mindenki nézi jó szemmel, hogy Lia Mara egy varázserővel bíró herceggel és egy kaparóval szövetkezik. A háború közeledtével Lia Mara elbizonytalanodik: valóban ő az a királynő, akire az országának szüksége van?

A két birodalom egyre közelebb sodródik a fegyveres összecsapáshoz, ami próbára teszi a hűséget, szerelmeket sodor veszélybe, egy régi ellenség újbóli felbukkanása pedig mindenkire fenyegetést jelent.

Hagyd, hogy magával ragadjon!?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Vow So Bold and Deadly

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

456 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789635976416 · 

Fordította: Molnár Edit

Az Átoktörő-trilógia:

1. A Curse So Dark and Lonely
– Sötét, magányos átok

2. A Heart So Fierce and Broken –
Harcos, megtört szív

3. A Vow So Bold and Deadly - Merész, gyilkos eskü

 (befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Kíváncsi voltam arra, hogy fogja elvarrni a szálakat az író, és befejezni Harper, Rhen, Grey, Lilith és Lia Mara történetét. Bár egy Szépség és a szörny retellingnek indult, a második részre már eltávolodtunk ettől az alaptól, érdekelt, hogy visszatérnek-e az általam is nagyon kedvelt tündérmese motívumai a trilógia utolsó részében. (Spoiler: nem tértek. :D)

 

Szerintem…

 

Nem igazán szoktam feladni vagy félbehagyni sorozatokat/trilógiákat, így kíváncsian vártam, mi lesz az emberfall-i királyság sorsa... Ha és amennyiben megkértek volna arra, hogy írjam meg a történet végét, akkor rendkívül sokan csalódottan hoppon maradtak volna, ugyanis az én a két kedvenc karakteremnek, Greynek és Harpernek írtam volna közös happy endet! Míg Harper a varázstalan világból került ebbe a középkori, ám félmágikus környezetbe, addig Grey mindvégig a megátkozott szörnykirály utolsó talpon maradt testőreként élte mindennapjait, miközben Emberfall népe retteget a gyilkos szörnytől, aki a kastélyban élt. Szerettem, hogy Harper mennyire makacs és erős karakter, aki nem csak hogy beilleszkedett a szörnymentesített / megtört átkú kastély életébe, de ügyes fegyverforgató is lett. És nagyon szerettem Marcona Grey lojalitását, elkötelezettségét Rhen herceg felé, akiről azt gondoltuk, hogy ő az emberfalli-i trón egyetlen örököse és a Vasrózsa-kastély vetélytárs nélküli ura. Grey egy végletekig "jó katona" karakter, aki szinte mindig maga elé helyez másokat. Egyszerűen imádtam a trilógia második részében, ahol legnagyobb meglepetésemre meglépett a kastélyból! 

Hupsza, ideje spoilert kiálltanom!



(nem saját kép)


INNENTŐL SPOILERES A BEJEGYZÉS AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE!


Szóval a trilógia második részében kiderült, hogy Grey nem csak gyógyító varázserővel (illetve úgy általában varázserővel) rendelkezik, de ő Rhen herceg féltestvére, és így akár ő is magának követelhetné Emberfall trónját. Grey elbújdokol, és összebarátkozik a Shyl Shallow-i trón egyik hercegnőjével, Lia Marával. Lia Mara a kegyetlen királynő első gyermeke, de jósága és békepártisága miatt a jóval vérszomjasabb testvér, Lia Mara húga a trónörökös. Amikor Lia Mara megöli a királynőt, ő válik azzá, és Greyjel az oldalán ultimátumot ad Rhen hercegnek: 60 napon belül döntenie kell, vagy Shyl Shallow megtámadja Emberfallt. 

Nagyon tömören és minimális spoilerrel elbeszélve így kezdődik a harmadik rész: Rhen herceg és Harper, Diszi hercegnője a Vasrózsa-kastélyban igyekeznek dűlőre jutni a saját egymás iránt és a háború iránti érzelmeikkel, miközben Lilith a herceget zaklatja; mindeközben Lia Mara királynő és Grey herceg sok ismert és kedvelt karakterrel együtt a Kristálypalotában készülnek fel a háborúra... 

 

 

Nagyot nyelek. Az ujjaim megfeszülnek Grey karján. 

– De én félek. 

Olyan halkan ejtem ki a szavakat, mintha én magam sem akarnám hallani őket. 

– Tudom – feleli Grey, majd így folytatja: – De azt is tudom, hogy erősebb vagy a félelemnél.

 

 

A regény nagy része a háború szükségességéről való merengéssel és az arra való készülődéssel foglalkozik, amit őszintén szólva rettentően untam, hiszen nagyon hamar kiderült, hogy Grey és Lia Mara békepártiként elsősorban nem rohannál le Emberfallt, ha Rhen nyitott lenne a két királység közti kommunikációra, csak közben Rhent totál hidegen hagyta ez az egész, mert el volt foglalva a Lilith iránti gyűlöletével és a Harper iránti ébredő szerelmével... Az egyik nőtől szabadult volna, a másiktól a bocsánatot várta, és lényegében kettőt nem lépett politikai vagy katonai vonalon se előre, se hátra... Nem szerettem a taktikázást és a felesleges háborús szájtépést. 

 

(tumblr fanart)

Viszont nagyon érdekes volt, hogy mind a Grey-Lia Mara páros, mind a Rhen-Harper páros lassacskán összejöttek! Bár nem így képzeltem, de végül mindenki megtalálta a maga párját, aki kiegészíti őt, és meglepően helyesen vannak ezek ábrázolva a történetben is. Érdekesek voltak a különféle uralkodók elleni merényletek, de a kémkedős szál és jónak bizonyult.

Engem ezeken felül még azok a részek fogtak meg, amikor az uralkodóknak bizonyítaniuk kellett, el kellett nyerniük a katonák vagy a népük bizalmát. Akár kegyetlenkedéssel, akár a sarkukra állással. Gondolok itt arra, hogy Grey nem túl népszerű Lia Mara országában se mind "külföldi", se mint mágiával bíró ember. Lia Mara pedig nehéz helyzetben van, hiszen gyenge királynőnek tekintik véreskezű anyja után. El kell fogadtatniuk magukat a néppel is, de a körülöttük lévőkkel is!


Harper és Lia Mara by @bethgilbert_art


Összességében

 

A trilógia végére eléggé elfogyott a szufla meg az akció, számomra az előző két rész érdekesebb és izgalmasabb volt, ám azoknak a tökéletes lezárása ez a történet. Minden szálat elvarrnak, mindenki a helyére kerül és a legtöbben párra lelnek. Tipikus sorozatzáró vibeja van a regénynek, amivel nem volt gondom, de kicsit túl lett beszélve benne a háború... Lehetett volna több akció és kevesebb merengés arról, hogy tenni kéne valamit, lépni kellene.  

Összességében nagyon izgalmas volt a trilógia, megszerettem az író történetmesélését és kíváncsian várom, legközelebb mivel áll elő. (Addig pedig jó szívvel ajánlom az ELEMENTÁLOK című sorozatát, amire én is tervezek ránézni.)

 

Értékelés: 4

 

Kinek ajánlom a regényt?

 

Mindenkinek, aki szereti a királyokkal, hercegekkel, hercegnőkkel, trónokkal, örökösödéssel kapcsolatos medieval fantasykat, amiben nem csak romantika vagy testvérviszály, de varázslat is szerepel.

 

Harper és Rhen by damar97's art on DeviantArt

Kedvcsináló idézetek:

– De most, hogy én vagyok az uralkodó, félnek. 

– Igen – vágja rá a húgom kertelés nélkül. – Félnek a mágiától. Félnek, mert szövetséget kötöttél egy ellenséges ország hercegével. – A hangja megkeményedik. – Holott tőled kellene félniük. 

– De én nem akarom, hogy féljenek tőlem. 

– Aha. Tehát azt reméled, ha eleget pátyolgatod őket, majd hűségesek lesznek. – Nolla Verin a szemét forgatja, majd színpadiasan a szívére szorítja a kezét. – Jaj, ne bántsatok, orgyilkosok! Kér valaki süteményt?

Kis híján telekönnyezem a tányért, akkora megkönnyebbülés, hogy Grey itt maradt, hogy velem van. Meg kell törölnöm a szememet. 

– Hát bizony – jegyzi meg Grey –, a szakácsnőd sült csirkéje engem is gyakorta könnyekre fakaszt. 

A hangja olyan száraz, hogy a könnyeim ellenére kuncogni kezdek. 

– Jó értelemben? 

Grey elhúzza a száját. 

– Nem. Ennyi erővel akár máglyára is küldhetné szegény párát. 

Most már hangosan kacagok.

Harper ismét rám pillant, majd elkomorul. 

– Grey egyszer azt mondta, ha a kedvesség és az irgalom átlép egy határt, akkor gyengeség és félelem lesz belőle. 

– Valóban? – Lia Mara belép a szobába, és mélyen a szemembe néz. – Most is így vélekedsz? 

Farkasszemet nézek vele. 

– Már nem.

(További idézetek...

☆☆☆
Nem saját képek. Cursebreakers by Brigid Kemmerer Pinterest tábla

Cursebreakers #3 a GoodReads-en.

☆☆☆


A befejező részéhez érkezett Az Átoktörő sorozat, és a harmadik részben végre kiderül, hogy mi lesz Emberfall, illetve a négy főszereplőnk sorsa. A Vow So Bold and Deadly – Merész, gyilkos eskü ismét vadonatúj, izgalmas kalandokat tartogat, és ha velünk játszol, akár a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott könyvpéldányt is megnyerheted!

  


 

Nyereményjáték:

 

Az Átoktörő sorozat eredetileg egy retelling, mely A Szépség és a Szörnyeteg történetén alapul. Ez az oka annak, hogy a mostani játékunkban ennek a mesének a feldolgozásait kell felismernetek, méghozzá egy idézet alapján. A megoldást pedig ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

 

„Hagytam, hogy a hajnal belém kússzon, és Tamlin ajkának minden mozdulatával, nyelvének minden érintésével nőjön bennem. Könnyek serkentek csukott szemem alatt. Ez volt életem legboldogabb pillanata.”

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:


[Blogturné Klub]

02. 16. Hagyjatok! Olvasok!

02. 18. Kitablar

02. 20. Utószó

02. 22. Hagyjatok! Olvasok!

02. 24. Utószó – extra

02. 26. Readinspo


 


 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése