2016. május 20., péntek



Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak (Galaxis Útikalauz stopposoknak-trilógia 1.)

  

– Tarts velem, és érezd jól magad. A Galaxis remek hely. Szükséged lesz erre a halra a füledben.
– Hogy tetszik ezt mondani? – kérdezte Arthur megítélése szerint a lehetőségekhez képest udvariasan.

  
Fülszöveg:
Ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: Galaxis Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten,a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a Galaxis Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!
   
Könyv információk:

  Eredeti mű: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
  Eredeti megjelenés éve: 1979
  Fordította: Molnár István

(A gyűjteményt olvastam!)
    GABO, Budapest, 2005
    694 oldal · keménytáblás ·
    ISBN: 9639526215
Trilógia öt részben:

     2. Vendéglő a világ végén
     3. Az élet, a világmindenség meg minden
     4. Viszlát, és kösz a halakat!
     5. Jobbára ártalmatlan
(befejezett)

+1) „Hivatalos”, de más által írt folytatás:
Eoin Colfer: Ja, és még valami…
 (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Igazából újraolvasás - sokszor olvastam már, odáig vagyok Douglas Adams ötrészes trilógiájáért. A nagybátyám (és keresztapám) hatalmas sci-fi fan volt, de pechjére csak a Star Wars-filmek iránti szeretetében osztoztam - az olvasmányaim között a varázslós-vámpíros könyvek hódítottak -, aztán kaptam tőle egy Galaxis Útikalauz Stopposoknak regényt, ami a csúnya borítója ellenére szerelem lett első olvasásra. 2005-ben aztán megvettem az öt részt egy kötetben – most is azt olvastam.


A könyv története röviden, spoiler nélkül

Ha a Galaxis Útikalauz Stopposoknak nem lenne totál szürreális, enyhén fárasztó és nagyon furcsa humorú, akkor elég szomorú lenne maga a történet, végülis azzal kezdődik minden, hogy egy csütörtöki napon elpusztítják a Földet a vogonok.
Főszereplőnket, Arthur Dent-et a barátja, Ford Prefect menti meg, akiről kiderül, hogy kicsit sem földlakó, ámde gyakorlott stoppos. Felstoppolja magukat a vogon hajóra, ahonnan némi kínszenvedés után kihajítják őket – így kezdődik meg az utazásuk a Galaxisban.

Szerintem

Ez az egyik legelvadultabb sci-fi történet, amit valaha megírtak és amit valaha olvastam. Persze lehetne mondani, hogy ott A marsi… És valóban, ott van A marsi című könyv, de ez a regény sokkal komolytalanabb, elborultabb, abszurdabb.
A humora néhol túl sok, néha fárasztó, míg máskor váratlanul groteszk és jól eltaláltak a poénok. Ráadásul nem egyszer eszembe jutott olvasás közben, hogy némely szituáció olyan, mintha meglepetésszerűen visszanyalt volna a fagyi… Az olvasó nevet, de ha vele történne, tuti sokkot kapna. 
Lehetetlen helyzetek, jól kitalált cselekmény és nagyon összetett karakterek jellemzik a „trilógiát”, amiben a „véletlenszerű” nem csak képletesen értendő. A leglényegtelenebb apróságnak is fontos szerepe van a történet alakulásában – komolyan, még az is fontos, hogy a robot mániás depressziós! Szeretem az ennyire kitalált sztorikat.

Összességében röhögős, okos humorú, zsibbasztó, gyorsan haladós – én imádom, hogy vannak benne igazán lényegtelen(nek tűnő) dolgok, amik nem kapcsolódnak szorosan a sztorihoz, de megalapozzák a hangulatot és nagyon jó betekintést biztosítanak Douglas Adams őrült zsenialitásába.

Igazi kultkönyv, és mint olyan, elég megosztó. Vagy bejön és zsenivé kiáltod ki az írót, május 25-én pedig magadnál tartod a törölköződet – bármerre jársz is aznap -, vagy egy cseppet se fog tetszeni, nem tudsz közös nevezőre jutni a könyvvel és nem esik jól a humora.
Szerencsére engemet elkapott, bírom a lököttségét!
 Kedvenceim: Arthur, Marvin 
(És akarok egy Bábel-halat... kevés hasznosabb dolog van az Univerzumban!)

Értékelés: 5*
*régi kedvenc

Ajánlom, ha… bírod a nem komplett, teljesen elborult és totálisan agyament történeteket. Ha kedveled a sci-fit és a humort, illetve szívesen kevered a kettőt. Ha kíváncsi vagy, mire fel ez a nagy 42-zés és minek citálják azok a marhák mindenfelé magukkal a törölközőjüket. Akkor is ajánlom, ha csak le akarod magadat fárasztani egy röpke történettel, amiben a robot depressziós, a Földet elpusztítják és Valószínűtlenség hajtja az űrhajót.

Nem ajánlom, ha… nem bírod az abszurd történéseket a regényekben és nem igazak rád a fentiek.

Mindig tudd, hol a törölköződ!
Érdekesség: Törölközőnap (Towel Day)

Lényegében május 25-én az elvetemültebbek köntösben, papucsban és törölközővel cirkálnak, míg a kevésbé elvetemültek törölközővel a kezükben tűnnek fel itt-ott a Föld nevű, Jobbára Ártalmatlan bolygón.

Története és eredete (forrás: wikipédia)
A törülközőnap tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi író emléke előtt.
Az eredeti felhívás a „Törülközőnap” megtartására a „Binary Freedom” nyílt forráskódú fórumon jelent meg 2001. május 14-én:
   
„ Towel Day: A Tribute to Douglas Adams
Monday 14 May 2001 06:00am PDT

Douglas Adams hiányozni fog a rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen „Törülközőnap”. Minden Douglas Adams rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon.
Viszlát Douglas, és kösz a halakat!”
– D Clyde Williamson, 2001-05-14

TOWELDAY.ORG
Pár rajongó létrehozta a Törölközőnap Hivatalos weboldalát – itt a linkje: TowelDay.org, ami egyrészt visszaszámol az eseményig, másrészt összegyűjti az események helyszíneit, ahol más (törölközős) rajongókkal találkozhatsz VILÁGSZERTE!

2016-ban eddig két magyar helyszínt regisztráltak:

Budapesten a 42 Közösségi/Social Pubban gyűlnek össze törölközős arcok, míg Pécsett a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtárban találkozhatsz Douglas Adams rajongókkal 17 és 19 óra között. (FB esemény linkek: BP, Pécs) – Érdemes a weboldalt figyelni, hátha felbukkan még valami… 
OFF ~ …a pécsi cécóval csak csínján, ugyanis vogon verseket terveznek költeni, ami csöppet gyanús nekem! ;) Persze a Pángalaktikus Gégepukkasztó is felmerült, szóval… hmmhmm…

Feldolgozások(k)
A könyvből film is és sorozat is készült. Nekem eddig még csak a filmhez (Galaxis útikalauz stopposoknak (2005)) volt szerencsém, amit inkább csak amiatt szerettem, mert bírom Martin Freemant és szeretem a könyvet. Nem egy nagy durranás, adaptációnak se a legjobb.
  Így értékeltem Snitten:

Ez a film az egyik legrosszabb és a legidiótább adaptáció, amit valaha láttam. A könyvet nem éri utol – sosem így képzeltem el Fordot, Arthurt, Trilliant – sőt, a vogonokat se… Viszont mégis kikapcsolt. Imádom Marvint, imádom az ajtókat, a rongyhányást, a bálnát, Szlarti*…izénemtudom leírni a nevét. (*Szlartibartfaszt. ;)))
A vége… rettenet.


Adaptáció: 5/2 ☆☆

A sorozatot (Galaxis útikalauz stopposoknak (1981–1981)) ajánlották páran, de még nem volt időm felkutatni és megnézni. Mondjuk elég ijesztő az egész kinézete, de jobban hasonlítanak a színészek a könyvbéli karakterekhez.

Kedvcsináló idézetek:
    – Az ellenállás értelmetlen! – bömbölte az őr.
    – Te csak ne mondj ilyeneket – makogott Ford.- Hogy tartsam fenn pozitív szellemi hozzáállásomat, ha te ilyeneket beszélsz?
    – Úristen! – panaszkodott Arthur. – Te beszélsz pozitív hozzáállásról, mikor a te világodat meg sem semmisítették ma! Reggel felébredtem, arra gondoltam, kellemes, könnyű napom lesz, olvasgatok, megfésülöm a kutyát… Még alig múlt négy, és már kifelé hajítanak egy idegen űrhajóról, Hat fényévre a Föld füstölgő maradékától!
Arthur még mindig nyugtalan volt.
(innen van)
– Megbízhatunk benne? – kérdezte.
– A magam részérõl a világ végezetéig megbíznék benne – mondta Ford.
– Na persze – mondta Arthur. – Mikor lesz az?
– Úgy tizenkét perc múlva – felelte Ford. – Gyerünk, hadd igyak valamit.
És ekkor Arthur agyának kiesett az alja.
Szemei kifordultak. Lábai a feje búbján szivárogtak kifelé.
A szoba simára lapult körülötte, körbeperdült, a semmibe távozott, s magára hagyta Arthurt, aki szép lassan belecsúszott a saját köldökébe.
Ez volt a hiperűrugrás.
Az idő illúzió – jegyezte meg. – Az ebédidő kétszeresen az.

▷▶
A képek a Pinterest táblámról származnak:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy kiadások a GoodReadsen.
▷▶

2 megjegyzés:

  1. A sorozatot muszáj megnézned!!! Annyira jó, hogy hihetetlen!! Maga Douglas Adams is részt vett a forgatásokon (szerepel is benne), és emiatt tényleg olyan a hangulata, mint a könyvnek. Nagyon vicces, abszurd ez is, és tök jók a karakterek, színészek! :) Na majd valahogy eljuttatom hozzád a sorozatot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudoooom, hogy "kötelező"! Arra is emlékszem, hogy Te ajánlottad. :)) Viszont tegnap óta beszereztem (dvd extrákkal, mindennel együtt), szóval no para. Sorra fogom keríteni, hiába tartom továbbra is ijesztőnek az egész kinézetét. ;)

      Törlés