2016. május 23., hétfő



AniTiger - Gyereknapra ajánlom! (avagy gyerekkönyvek, amikre érdemes odafigyelni)


Hiába múlnak az évek, nem igazán sikerült felnőnöm, vissza-visszahúz a szívem a gyerekkönyvekhez. Szeretem az ifjúsági regényeket, az illusztrált könyveket és a kicsiknek szóló, relatíve hamar átlapozható, elolvasható keménytáblásakat is. Rengeteg gyermeknapi könyves akciót láttam már a neten meghirdetve, szóval úgy döntöttem, hogy összeszedem a kedvenceimet - meg azokat, amiken jól szórakoztam - egy kupacba és bemutatom őket.

Idén a Gyermeknap május 29-ére esik, még van pár nap addig. Jó böngészést!
☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Képeskönyvek kicsiknek


Fülszöveg:

Gyuri a legrongyosabb óriás a városban. Minden vágya, hogy ő legyen a legcsinosabb, ezért egy nap szép új ruhákat vásárol magának. Gyuri, immár a legcsinosabb óriás, vidáman és büszkén indul hazafelé, útközben azonban különböző állatokkal találkozik, akiknek mind segítségre van szükségük… Hogy pontosan milyenre, és segít-e nekik Gyuri, kiderül Julia Donaldson és Axel Scheffler legújabb remekéből. A rímeket Papp Gábor Zsigmond ültette át magyarra.

~ Angolul olvastam a történetet, de nagyon szép sztorija van, érdemes elolvasni. Ráadásul nem csak cuki a rajzolása és a története, van tanulsága is: kedvesnek lenni fontosabb, mint csinosnak.


Fülszöveg:

Kisállattartók, vigyázat! Mufurc Macseknak fürödnie kell! Sajnos kifejezetten rossz ötletnek tűnik Macsekot vízbe mártogatni. Ki tudja, mi történhet… Elővigyázatosságból érdemes megfontolni néhány ötletet: Macskafürdetéshez vásároljunk lovagi páncélt. Helyezzünk a kezünk ügyébe rengeteg kötszert. Tartsunk készenlétben egy váltás alsóneműt (mert a stressz balesetet okozhat) Szóval készüljünk a legrosszabbra, mert egy Macsek nem fürdik hősies harc nélkül!

~ Kíváncsiságból hoztam ki a könyvtárból, mert nagyon megtetszett a borítója, de nagyon aranyos az egész – a borító, a cím, a rajzok és a történet is! Bezony, a cicák nem szeretnek pancsizni és a friss gazdik elképzelni sem bírják, hogy micsoda tortúra bevarázsolni őket a kádba és sérülés nélkül kivitelezni a fürdetést. Imádom Rossz Cicát, nagyon cukorpofa karakter.  


Fülszöveg:
Szuzi csíkos kiscica. Franciaországban lakik. Szereti kergetni a pillangókat, és szereti, ha visszafelé simogatják. Szuzi egyetlen dolgot nem szeret: eltévedni… De egyszer elalszik egy légballon kosarában, és átrepül a Csatorna felett. Hogy tud egy kismacska hazajutni a gazdáihoz a tengeren át? Szuzi mindent megpróbál: gumicsónakra és szörfdeszkára száll, úszik és hajózik, míg végre hazatalál. Jill Tomlinson meséjében Szuzi, a kismacska legyőzi a nagy vizet és megmutatja, hogy egy macska is ragaszkodhat a gazdájához.

~ (Írtam róla a blogon is.) Imádom a szépen illusztrált képeskönyveket, amiknek a főszereplője állat – és különösen imádom, ha macska. Szuzi története nagyon bájos, de ha a gyerkőcnek más állat a kedvence, akkor Tomlinson többi meséje közül is lehet válogatni, ugyanis írt bagolyról, pingvinről, gorilláról, tyúkról és földimalacról is.


Fülszöveg:

Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Szeretke hamar rájön, hogy nincs egyedül a kalózhajó fedélzetén; Bújócskát, a fecskenadrágos kisfiút és kenguruját, Damilt elrabolta a titokzatos kalózkapitány. Vajon hogyan jutnak haza? A kalózkapitány furcsa alkut ajánl: gyűjtsenek össze egy mázsa puszit a szabadulásukért. E vajon mekkora a súlya egy puszinak? És hogyan lehet begyűjteni ennyit?

~ (Írtam róla a blogon is.) Nekem tetszett, bár felnőtt fejjel belátom, hogy vannak hibái – emiatt meg is oszlik a „nagyok” véleménye a könyvről. Barátnőméknél az 5 éves leány viszont már romossá forgatta a példányát, mert ez a kedvenc mesekönyve. Ízlések és pofonok. Nagyon bájos kis történet, szép rajzokkal.

+ egy kedvenc író) Dr. Seuss

~ Imádom Dr. Seuss-t, mert elképzelhetetlen bolondságokat tud kitalálni! Bolond karaktereket, szituációkat és rímeket társít egymáshoz, aztán valami frenetikus jön ki belőle. Az alapötletét – mondjuk, hogy a gyerek nem akarja megkóstolni az XY kaját – belecsomagolja egy humoros sztoriba – teszem azt üldözik főszereplőnket az adott kajával -, de úgy ám, hogy az összes furcsa figura a történetben mondókában / versben beszél.


Sajnos a Görcs (Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt) fordításáért nem vagyok annyira oda, de azt a sztorit is szeretem, viszont az új fordításoknak, amiket Szabó T. Anna követett el, mindenképpen érdemes figyelmet szentelni! (Ha lenne egy cirkuszom, Kalapos Macska)

Szépen illusztrált történetek mindenkinek


Fülszöveg:

„Egy napon híres leszek, de egyelőre itt dekkolok a felső tagozatban egy csapat idióta társaságában.”

Gyereknek lenni tényleg gáz. Senki nem tudhatja ezt jobban Greg Heffleynél, hiszen a felső tagozatban rohad, ahol méreten aluli nebáncsvirágok teremnek az olyan izompacsirták között, akik már rég borotválkoznak.


~ (Írtam róla a blogon is.) Ez az a sorozat, amit nem tudok abbahagyni, amire kíváncsi vagyok, mert fordulatos, vicces és képes kikapcsolni… és mégsem vagyok oda a főszereplőért. Ellenben imádom a családját, a barátait, az eltúlzott személyiségjegyeket és a szereplők kínlódását a mind humorosabb szituációkban.


Fülszöveg:

Egy parancsolgatós tengerészkapitány megunja a tengereket, partra száll, egy hídra költözik, majd nyakába veszi a várost barátjával, a befőttesüvegben tátogó kicsi, narancssárga hallal. Velük együtt mi is megtaláljuk a legjobb helyet, ahol élni lehet: Máté Angi meséjének gyöngéd világát, amelyet Rofusz Kinga különleges hangulatú képei ölelnek magukhoz. Máté Angi a kortárs irodalom több mint ígéretes alkotója. 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díjat kapta meg. A Magvető Kiadónál most jelenik meg először könyve: Kapitány és Narancshal című meséje szeretettel és empátiával mutat be egy különleges barátságot egy barátságos mesevilágban. A könyvet Rofusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora) költői rajzai teszik teljessé.

~ Nézegettem, olvasgattam és mind jobban tetszettek az illusztrációk. Egyediek, akárcsak a történet – amivel egyébként nagyon jól kiegészítik egymást! A történet egyszerre egy nagy egész és 1-1 rövidebb történetre is tagolható. Különleges, ötletes megoldás. Maga a történet bájos-aranyos, bár a vége felé el-elszorult a torkom.


Fülszöveg:

III. Hablaty Harákoló Harald nagyszerű kardforgató, sárkánysuttogó volt, s emellett a valaha élt legnagyobb viking hős. Képes lesz Hablaty átmenni a Beavatási Próbán egy fogatlan sárkánnyal, és képes lesz szembeszállni a Sárkányus Giganticus Maximusszal, mielőtt az felfalna minden vikinget a Hibbant-szigeten? Ideje Hablatynak megtanulni, hogyan lehet Hős.


~ (Írtam róla a blogon is.) Cressida Cowell meséje elképesztően aranyos, meglepő módon letehetetlenül izgalmas és nagyon jól elhelyezett és kiaknázott poén van benne. Nevettem-mosolyogtam a sárkányok nevelésének különféle módozatain, Hablaty tettein, Fogatlan és Halvér beszólásain, az öreg bátorítási kísérletein és fanyar beköpésein. A cselekmény fordulatos, mert sosem az történik, amit várnánk vagy amit az animációs-film miatt gondolunk.


Fülszöveg:

Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukoricapelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból.
Szerencsére az apák leleményesek, és mindig akad egy segítőtársuk, így még az űrbéli idegenek, vérszomjas kalózok és egyéb kekeckedők sem tudják meghiúsítani a küldetésüket, közben pedig egyik kaland a másik sarkára tapos.
Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul.
Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy „eszelős” történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van.

~ (Írtam róla a blogon is.) Nekem nagy kedvencem ez a kis könyvecske. Igazából korhatár nélkül élvezhető, akár csak a többi általam ajánlott illusztrált történet. Ez a könyv kompakt, fantasztikus, tömör és mégis rengeteg dolog történik benne! Ráadásul elborult, agyament és gyönyörűséges az egész szerkesztése! Skottie Young rajongó lettem, miután elolvastam.

Ifjúsági regények nagyobbaknak


Fülszöveg:

Mi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának – fogod az egymillió dollárt és elsétálsz. vagy megkapod az első kulcsot? Ha Amy vagy Dan Cahill helyében vagy, a kulcsot választod – és megkezdődik a veszélyes hajsza.


~ (Írtam róla a blogon is.) Egy egymásra utalt testvérpáros kitartó és életveszélyes kalandozása a Föld körül. Melyik szülő ne akarna ilyen sztorit adni a gyereke kezébe? Viccet félretéve, csak ajánlani tudom. Igaz, hogy akadnak a sorozatban bombák, cápák, sírkertek és sok-sok menekülés, de ez egy abszolút menő és izgalmas történet.


Fülszöveg:

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.

~ (Írtam róla a blogon is.) Kamasz urban fantasy mitológiával, mit ne mondjak, ebben minden van. Görög istenek, vérszomjas lények, menekülés, nyomozás, kalandozás. Jól esett olvasni – hol szívmelengető, hol humoros. Biztos vannak hibái (a diszlexiás csórikákon kívül), de az én szemem ezt nem látta meg.


Fülszöveg:

Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban! Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. 

Kivéve Archie professzort… A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.

~ (Írtam róla a blogon is.) Tetszett az egész, úgy ahogy van: a titokzatos DENKi-3000, a szülők kaja-kritikusi mániája, a szörnyek, a feltalálós vonal, az esszenciák, a cégfelvásárlás, a titokzatos kém kiléte és a történet vége is. A regény folyamatosan fenntartja az érdeklődést, meglep és nagyon vicces-bájos mindenestül! Ajánlom a második részét is, bár abban kevesebb az illusztráció: A híres hatodik Ghork (~~ erről is írtam a blogon).


Fülszöveg:
„Szerinted ez egy tűrhető könyv? Én biztos vagyok benne, hogy nem. Most csodálkozol, miért írtam tűrhetetlen könyvet. Bevallom, amikor írtam, egyáltalán nem érdekelt, nem is gondoltam erre. A "tűrhető” ugyanis olyan puha fedelű könyv, amit kényelmesen begyűrhetsz a farmeredbe, ha nem akarod kézben cipelni. Próbáld csak ki, milyen a Tündérboszorkány. Kemény, igaz? Nos, akár tűrhető, akár nem, remélem, mégis elolvasod, mi történt a Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában Lacival és Morcz Arankával.!"

~ (Írtam róla a blogon is.) Kívül-belül csodaszép, szerethető szereplős, fantasztikus kis könyv ez! Általában nem szeretem a magyar helyen játszódó magyar nevekkel tűzdelt sztorikat, de odáig voltam Arankáért, Laciért és az összes szereplért. A trilógiából a második rész a kedvencem. (Klott Gatya, ne fárassz!)


Fülszöveg:

Szeptember egy kislány, aki kalandokra vágyik. Amikor a Zöld Szél és egy Leopárd Tündérföldre invitálja, természetesen elfogadja a meghívást. (Te talán nem tennéd?) Tündérföldön azonban nagy a zűrzavar, és egy tizenkét éves kislányra, egy könyvszerető sárkánygyíkra és egy Szombat nevű, különös és majdnem emberi kisfiúra hárul a feladat, hogy legyőzzék a gonosz Márkinőt, és helyreállítsák a rendet.

Catherynne M. Valente részletekben kezdte el közölni Szeptember kalandjait az interneten; a történet rengeteg rajongót és az évtized legjobb netes írásművének kijáró Culture-Geek díjat hozta el számára.

~ (Írtam róla a blogon is.) Valente csodálatosan ír, bár a magyar piacon sajnos nem kapott még sok teret. Izgalmasak a szereplői, illetve nagyon jól van bemutatva, hogy egyszerre humoros és véresen komoly az élet Tündérföldén – ráadásul tanulságos kis történet ez is, ami plusz pont. Ez egy fantasztikus mese, bár kissé idősebb gyermekeknek való, hiszen meglehetősen kegyetlen.
☀ ☀ ☀ ☀ ☀
Jó ünneplést! Köszönöm a figyelmet!
☀ ☀ ☀ ☀ ☀

2 megjegyzés: