2016. május 8., vasárnap



START! Mini-könyvklub 4. felvonás: sci-fi, disztópia

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

Az első két hónap megszavazott könyve már kiderült elsején, de mivel a 3. könyv helyére döntetlen szavazattal két könyv is került, úgy döntöttem, hogy eltolom a START bejegyzést, amíg meg nem lesz a júliusi regényünk is. Érdekességként megemlíteném, hogy - mivel az egyik könyv a Ready Player One lett, amit szívesen újraolvastam volna, a másik pedig a Végtelen ég alatt, amit tologatok már egy ideje - nem szavaztam. Ugye már olvasottra nem lehet, a másikra meg szavazni meg ellenszavazat lett volna… Mindegy, így is Veronica Rossi könyve nyert.



Egyébként időközben Vegazus készített egy interjút velünk, legaktívabb mini-könyvklubtagokkal – ami itt elolvasható – és kaptunk is tőle egy kitüntetést, amit a bal oldalsávban láthattok is. (Annyira *boldog* vagyok, olyan jópofa!) Na, de amiért itt vagyunk…!


Néhány érdekesség a 4. fordulóról:

Ez a második kör, amiben szerepel magyar író! (J. Goldenlane: Napnak fénye)

A mostani forduló első könyvét már olvastam – sőt, végigolvastam az egész tetralógiát: Lois Lowry: Az emlékek őre / Valahol, messze / Hírvivő / A fiú! Sőt a filmadaptációról is írtam az egyik Mozizó bejegyzésemben.

A júliusra megszavazott könyvet akartam a +1 szabadon választható hónapban olvasni, mert megvan ugye.

Az előző fordulóba végül 26 ember jelentkezett, a mostaniba még csak 17 – de május 31-ig még meg lehet gondolni, hogy belépsz-e!

Ez a második sci-fi, disztópia forduló, ami azért meglepő, mert páran befürödtek az első sci-fi, disztópia körre megválasztott könyvekkel. (Mondjuk hard verziót nem is szavaztak most be.)

Új szigorítások vannak, pl. a hónap végéig be kell fejezni a könyveinket (nincs késés); újra kell olvasni a regényt / vagy átpörgetni, hogy ne a régi emlékekre hagyatkozva töltsük ki a bogbejegyzéseinket és a kérdőívet; normális és kifejtős saját véleményt / ajánlót kell írni a könyvekről. Persze vannak árnyalatai a dolgoknak, de ez a lényeg. (Egyébként már a BEHARANGOZÓban is írtam a szabályok szigorításáról.)

Mit olvasunk majd ebben a fordulóban?


Májusban:

Lois Lowry: Az emlékek őre – A molyon jelenleg 89%-os a könyv
Már olvastam a regényt 2014-ben, de újra fogom olvasni, mert szerettem. Igyekezni fogok összehozni egy jó kis ajánlót, esetleg egy kis filmkritikás résszel kiegészítve, hogy ne csak ismételjem önmagamat – meg a korábban leírt véleményemet. Szerencsére valahol megvan az egyik könyvespolcomon, már csak elő kéne ásni…

Júniusban:

J. Goldenlane: Napnak fénye – A molyon jelenleg 94%-os a könyv
Bevallom, hogy tartok a regénytől, mert a „világháború” az egyik olyan hívó szó, ami el szoktam kerülni mind filmben, mind olvasmányban. Persze a fülszöveget elolvasva több ilyen általam elkerült hívó szó is felbukkan (császár, föderáció, birodalom, atombombázás, háború), ráadásul a (kínai) nevek se semmik: Tien Naga-Hai Huang-Ti vagy Ticca Min… Kíváncsi vagyok, milyen lesz!

Júliusban:

Art of Daniel Lieske
Veronica Rossi: Végtelen ég alatt – A molyon jelenleg 87%-os a könyv
A könyv megvan, ezért úgy gondoltam, hogy ő lesz majd a +1 regényem, de végül beszavaztak mindenképpen olvasósnak… Ez a könyv is megvan nekem – megkaptam ajándékba, aztán Jeffi kölcsönkérte, szóval rajta kell majd keresnem… -, bár még nem olvastam. Azért ennek is vannak furcsa hívó szavai: Halálzóna, éterviharok, bioszféra… Sajnos az Alexandra kiadó elkaszálta a sorozatot, ami nem sok jót jelent, de nem érdekel – már beleéltem magam, hogy elolvasom a könyvet.

Augusztusban:

Szabadon választott sci-fi vagy disztópia könyvet kell választani, persze a szabályoknak megfelelően. Mivel a kiválasztott regényt megszavazták júliusra, így nem tudom, hogy mit fogok olvasni nyár végén… Persze va elég sok olvasatlan sci-fim és disztópiám itthon, szóval nem esek kétségbe!

Hogy mikre szavaztam?

A szavazás első körében négy könyvre adtam le a voksomat, amiből kettőt be is szavaztunk a 4. felvonás könyvei közé. Én meg vagyok elégedve a végeredménnyel, talán csak akkor lett volna jobb ez a kör, ha beszavazzák az RP1-et Ernest Cline-tól és újra kell olvasnom.
  1. Veronica Rossi: Végtelen ég alatt
  2. J. Goldenlane: Napnak fénye
  3. William Golding: A Legyek Ura
  4. Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár


Mi jöhet szóba nálam, mint +1 szabadon választott?

Egyelőre abszolút elméleti szinten a következő regényeken gondolkodtam el, mert egyrészt megvannak nekem, másrészt tökéletesek lennének az augusztusi szabadon választott körhöz.


Persze nem számolok az esetleges friss megjelenésekkel, az újonnan könyvtárba megérkező (vagy már meglévő) sci-fikkel és disztópiákkal, ahogy a Könyvhéten beszerzett regényekkel se… - Előre szólok, hogy a felsorolt események / dolgok hajlamosak bekavarni a terveimbe, ezért nem ígérem meg fixen, hogy ezekből fogok válogatni!

Ha kedvet kaptál…!

MÁJUS 31-ig jelentkezhetsz itt: Könyvsarok/Mini-könyvklub 4, de ne felejtsd el végigolvasni a szabályokat a félreértések elkerülése végett! (Én folyton elfelejtek mindent, szóval nem véletlenül említem a dolgot ismételten! :D) Ne feledd, hogy májusban már olvasni kell, mégpedig AZ EMLÉKEK ŐRÉT!

✿✿✿✿✿
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
✿✿✿✿✿


1 megjegyzés:

  1. Szerintem ne az Across the Universe-t válaszd! Azt hiszem már korábban is írtam neked, hogy az elég gyenge volt... Én másfél pontot adtam neki. :D Az a Felhúzhatós lány meg nekem is bizgerálja időnként a fantáziámat, de mindig mikor kicsit utána nézek a sztorinak, akkor nagyon elrettenek. :)

    VálaszTörlés