2019. november 20., szerda



Sophie Collins: Kahlo (Info+Grafika) | BTK ajánló




IKONOGRÁFIA
Ha egy művészt akár néhány ikonról képesek vagyunk felismerni, ez annak is a jele, hogy a művész és a művei milyen mélyen beivódta a kultúránkba és a világról alkotott képünkbe.


Fülszöveg:
A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.
Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.
Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Könyv információk:
Eredeti mű: Biographic Kahlo
Eredeti megjelenés éve: 2018
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634334859
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A könyvről...

Keménytáblás, vastag lapú, színes oldalakkal teli, szemet gyönyörködtető és fantáziát borzongató kiadvány. A könyv Frida Kahlo festőnőről szól, akinek a védjegyévé váltak az élénk színek és a virágos minták, amelyekben ez a kiadvány is bővelkedik. Nagyon tetszik, hogy illik Fridához a könyv!


A főbb fejezetek: élete, világa, munkássága és öröksége. Habár mögöttem áll egy Frida Kahlo kiállítás, pár színházi darab az életéről és egy filmadaptáció – mégis tudott újat mondani nekem ez a kötet! Felbukkannak benne a mindenhol hallott információk szabados házasságáról Diego Riverával, a gyermekkori balesetéről és akkori szerelméről is szó esik, ahogy az amerikai odüsszeiájáról is. A könyv végén van is egy „Tipografikus Kahlo” című rész, ahol életének főbb címszavaiból összeáll egy szóhalmaz. Érdekes, hogy össze lehet foglalni az életünket pár szóban.

Diego Rivera, aki Frida élete szerelme volt, eléggé csapodár alkat volt, ám Fridát se kellett félteni! Van egy kép a könyvben, ahol Frida és Diego másokkal való összefonódásait boncolgatják-részletezik, és valami elképesztő, hogy milyen gubancos ez a szerelmes pár! 
Diego és Lev Trockij mellett még jó néhány Frida életében fontos ember szerepet kap a történetben, és a könyv vége felé ők is kapnak egy pár mondatos „életrajzot”. Ez tetszett, mert például Isamu Noguchi vagy Andrés Iduarte és a festőnő ismeretségéről/kapcsolatáról még sosem hallottam, és jó volt megismerni például őket is. Érdekes volt Frida színpalettájáról, a műterméről, az állatairól, a műtéteiről infografikát látni. Főleg az a rész fogott meg a színpaletta kapcsán, ahol Frida saját szavait olvashatjuk arról, hogy mit jelentenek neki az egyes színek.


Egyszerre gyönyörű és szívszorító ez a kiadvány, de szerintem Frida Kahlo nagyon bátor választás volt, hiszen róla van mit írni. Tüzes, élettel teli nő volt, akin nehéz lehetett kiigazodni. Bár termékenynek mondható az életpályája, borzasztó belegondolni, hogy katasztrofális egészségi állapota és a szerelmi életét övező drámák közepette alkotott. 30 év alatt nagyjából 200 képet festett!


„Lábak? Mi szükségem rájuk?
Hiszen vannak szárnyaim, amelyekkel repülhetek.”

- Frida Kahlo, Frida Kahlo naplója, 1953

Összességében

Szerettem, hogy tudott újat mondani, holott nem először találkoztam Frida Kahloval. Tetszik ez az egységes, Kahlo személyiségéhez illő élénk kinézet. Elvarázsoltak az infografika ábrák, de úgy általában véve nagyon stramm kis kiadvány lett. Azt hiszem, hogy egyedül az zavart, hogy a zöld háttéren néha elég molyolós volt kiolvasni a fekete betűket.

Szerintem a Frida Kahlo rajongók polcáról nem hiányozhat, mert maga a kiadvány is egy aprócska műalkotás.


Kedvcsináló idézetek:
Frida kedvenc dala a Cielito lindo című népszerű mexikói melódia volt, amelynek jelentése: Szép kicsi ég. A dalt máig játsszák a mariachi együttesek.
(8 tény Fridáról)
„Nem olyan rég, alig néhány napja, még gyerek voltam, aki a színek, a kemény és megfogható formák világában téblábolt… De ma már egy fájdalmas bolygón élek, amely áttetsző, mint a jég… Mintha mindent egy csapásra tanultam volna meg.”
- Frida Kahlo Alehandro Gómez Ariasnak írt levele, 1926. szeptember 29.
Kahlo messze legkedvesebb témája saját maga volt. Összesen ötvenöt önarcképe ismert, amelyeken a születésétől elképzelt haláláig mindenféle helyzetben ábrázolja önmagát. Hol egyedül áll a festményen, miközben a néző szemébe néz, hol az állatai – a házában tartott, nagy szemű, hosszú karú pókmajmai vagy kis zöld papagájai – társaságában.
(Az önarcképek)
✽✽✽✽✽
A képek a Pinterest táblámról származnak: FRIDA KAHLO
✽✽✽✽✽

A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:
11.22: Könyv és más
11:24: Flora the Sweaterist
11:26: Readinspo
11:28: Csak olvass!
11:30: Never let me go
12:02: Utószó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése