2015. június 30., kedd



Rick Riordan: Az elveszett hős (Az Olimposz hősei 1.)



Jászon elővarázsolta arany dárdáját. A feje fölé kapta, és elkiáltotta magát, hogy „Óriás!”, ami sokkal magabiztosabban hangzott Leo tervezett mondatánál, ami valami ilyesmi lett volna: „Szánalmas porbafingók vagyunk, ne ölj meg bennünket!”


Fülszöveg:
Y
Három vadonatúj hős.
Egy eltűnt félisten.
És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…

Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…

Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?

Megtudod, csak kövesd kedvenc íród kedvenc hőseit a leges-legújabb és legkockázatosabb küldetésre!

Könyv információk:

Eredeti mű: Rick Riordan: The Lost Hero
Eredeti megjelenés éve: 2010

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
538 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737477 · Fordította: Acsai Roland
Percy Jackson és az Olimposziak:

1. rész: A villámtolvaj
3. rész: A titán átka

Az Olimposz hősei:

3. The Mark of Athena
4. The House of Hades
5. The Blood of Olympus

Szerintem:
Midasz király
Y
Én imádtam a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatot, de azt hiszem, hogy ezek a szereplők rávertek a korábbi kedvencemre!
Nagyon jól megírt, érdekes történetet elmesélő és jócskán megkavart sztorit kaptam – több mint 500 oldalban! Bevallom, elsőre meglepett a könyv vastagsága, hiszen melyik fiatal tizenéves gyerek állna neki, de aztán rádöbbentem, hogy addigra már végigrágta magát az ember fia/lánya az ötrészes PJO sorozaton és szereti annyira a sztorit, hogy ezt is elolvassa. (Nem beszélve a további fél téglákról!)

Persze ez nem csupán a gyerekekre igaz, hiszen én is reménykedve vártam, hogy végre a kezeim közé kaparinthassam a kötetet! Kicsit ugyan tartottam tőle, mert nem Percy a mostani főszereplőnk (sőt…), hanem pár ismeretlen félvér, akiket egy nagyon agresszív szatír őriz. A történet tulajdonképpen hozza a régi sorozat utazgatós, mindenféle mitológiai lénnyel és istennel összekeveredős és bajba kavarodós stílusát, amit kifejezetten szerettem benne.

Bírtam, hogy a három főszereplő által három különböző szemszögből követhettem a történetet, illetve végigkövethettem mindegyikük sajátos gondjait, álmait és gondolatait az isteni szüleikkel. Mindegyiküknek megvan a személyes tragédiája is, nehéz sanyarúbb sorsút választani közülük, szerencsére nem is kell…

Amit viszont eléggé sajnáltam, az az volt, hogy szegény Annabethnek semmi különösebb szerepe nem volt a történetben, csak Percyt emlegette-kutatta. Értelemszerűen nála már csak Percynek volt kevesebb szerepe a történetben, de ez inkább furcsa volt, mert annyira megszoktam már azt, hogy vele (velük) utazgatok Amerika szerte. Abszolút jól megoldotta az író a régi kedvencek elsikkadását, értem az okát, de hiányoztak. A könyv végére bezzeg elérték nálam ezek hárman, hogy reménykedjek abban, hogy velük folytatódik és nem kapom vissza Percyt… Miért, Riordan bácsi, miért?!

Sokk: Mire leesett, hogy hol van Percy! Most a Neptunus fiáig a körmeimet fogom rágcsálni.
IMÁDTAM: A szélisteneket és Midasz királyt! Nagyon jól megírt részek!

Értékelés: 5

Bővebben:
Y
Az új szereplőkről röviden

Jászon Grace

Adott egy amnéziás srác, aki két barátja oldalán ébred egy osztálykiránduláson – persze azt, hogy az egyikük a legjobb barátja, a másik a barátnője csak ők állítják, mert egyébként rájuk sem emlékszik!

Ez a srác az istenek római nevét használja (Héra – Juno, Zeusz – Jupiter, stb) és latinul beszél (nem ógörögül, ahogy a többiek), ami okoz némi zavart az erőben, de szép lassan összeáll a kép mind nekik, mind az olvasónak.

Bevallom, elsőre unszimpatikus volt ez a Ken-baba kinézetű dögös szőke gyerek, aki még harcolni is bár, de oda se neki. Hamar megkedveltem Jászont, egészen egyszerűen azért, mert a karakterét csak szeretni lehet: egy jószívű, folyton másokra gondoló és elég magányos srác, akinek nincsen senkije (vagy csak nem emlékszik rájuk).

Leo Valdez

Ellentétben Jászonnal, Leot az első másodpercben megszerettem! Egy ügyes kezű, folyton hablatyoló és viccelő, de aranyos kölyök, akivel nem bánt túl jól az élet. Elképesztő magány és elhagyatottság árad a gyerekből – tipikusan olyan, akit mindenki megölelne, és azt mondaná neki, hogy „Hé, Leo! Minden rendben lesz!” Legalábbis én többször is megvigasztaltam volna… amit lehet, hogy nem tűrtz volna túl jól, ugyanis elég büszke gyerek, aki már megszokta, hogy minden jó csak kis ideig tart az életében.

Félvérnek is meglepő és különleges, egyértelműen az ő sztorija, az ő hozzáállása a legjobb az összes közül.

Piper McLean

A csapat leányzója… A két fiú közé helyezném el a kedvelem-skálán, ugyanis nem volt egyből unszimpatikus, de nem is volt szimpatikus jelenség… Mondjuk nem is sokat tett eleinte a túlélés érdekében, folyton visszakozott. Nem egy proaktív hős, mint Thália vagy Annabeth, akik az előző részekben jócskán felvitték az elvárt színvonalat női félvér hősnő tekintetében nálam.

Kicsit esetlen a története, jócskán szomorú a múltja, valahogy az apjáért se tudom irigyelni (aki ettől eltekintve egész szimpatikus szereplő volt). A képessége viszont fantasztikus! Én nagyon sokat röhögtem az isteni képességének a használatának a következményein. 

Az isteni szülő miatt nem kicsit lenéztem, ráadásul a bungalótársai se tűnnek túl kedvesnek, de elfogadtam. Mindenesetre érdemes megemlítenem, hogy amíg Leot és Jászont egyből beosztottam fejben a saját bungalójukba (és el is találtam, tényleg odavalók voltak), addig Pipert SOHA az életben nem gondoltam a sajátjába! Egyszerűen kirítt onnan.
Érdekes lesz az ő szála így, az tuti!

Gleeson Hedge

A furcsa osztálykiránduláson kiderül, hogy a félvérek felvigyázója ez a nevetséges modorú szatír, aki cseppet sem békés jelenség! Folyamatosan menne és gyilkolna, verekedne, harcolna és vérengzene az öreg!
Igazából egész feldobta a sztorit, én bírtam a nyuszikázását is, a mentalitását is!

Idézetek:
Y
– A nagyapád azt mondaná, hogy a görögök csillagképei nagy marhaságok. Szerinte a csillagok ragyogó bundájú élőlények, afféle varázssündisznók. Egyszer, nagyon régen, pár vadász elfogott néhányat az erdőben. Addig nem tudták, mit ejtettek zsákmányul, amíg le nem szállt az éjszaka, és a lények világítani nem kezdtek. Arany szikrák pattogtak a bundájukból, és a csirokik visszaengedték őket az égre.
– Te hiszel a varázssündisznókban? – kérdezte Piper.
Apja felkacagott.
– Szerintem Tom nagyapa történetei is nagy marhaságok, hasonlóan a görögökéhez. De az ég elég tágas. Akad benne hely Herkulesnek és a sünöknek is.

Y
Az istenek megváltoztak: az őket befogadó kultúrához alakították magukat. De ez neked sem új, Annabeth. Zeusz manapság a drága öltönyökért, a valóságshow-kért és a Keleti Huszonegyedik utca kínai étterméért rajong, nem? A római időkben hasonló folyamat ment végbe, és a római kor majdnem olyan sokáig tartott, mint a görög. Hatalmas birodalomról beszélünk, mely évszázadokig fennállt. Szóval a római oldaluk továbbra is tekintélyes részét képezi a jellemüknek.

Y
– Festusnak nevezted el? Tudod, hogy latinul boldogot jelent? Azt akarod, hogy a világ megmentésére egy Boldog nevű sárkányon repüljünk?

Y
– (…) Hé, az is lehet, hogy repülni is tudsz. „Lángolj!” felkiáltással leugorhatnál egy házról.
Leo felhorkant.
– Ha megtenném, egy halálba zuhanó, égő gyereket látnál, aki egy kicsivel csúnyább dolgot mondana a „lángolj!”-nál.

Y Y Y Y Y
A képek a „Könyv - Percy Jackson” Pinterest táblámról vannak.
Egyéb The Last hero borítók a GoodReadsen.
Y Y Y Y Y

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnálom, de nem. Ez egy értékelő oldal. :) :)

      Törlés