2020. január 26., vasárnap



Rácz-Stefán: Tibor Pokolba ​a jópasikkal! | BTK ajánló




– Adjunk magunknak három csodálatos órát – mondom határozottan, és a telefonomért nyúlok. Írok Koppánynak egy sms-t, hogy szaladjon be a boltba, miután végez, biztosítva ezzel magunknak egy kis plusz időt. – Ha már összetörjük egymás szívét, legyen mire emlékeznünk.


Fülszöveg:
A világ végére is követnéd azt, akit szeretsz?
Hunor igazi álmodozó. Egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre elengednék. Viszont másra is vágyik: bátyja legjobb barátjára, a pokolian jóképű Gergőre, akibe már évek óta szerelmes.
Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról…
Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor döntéshelyzetbe kerül:
Menjen, vagy maradjon? Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-díjas séf, akitől sokat tanulhat. London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.
Bármikor újrakezdheted az életed? Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577492
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Már több regényét olvastam Rácz-Stefán Tibornak (ajánlók: Fogadj el!, Túl szép, Élni akarok!), és nagyon kedvelem a stílusát, a főszereplőit meg azt, hogy beleviszi a trendi sorozatokat és zenéket az írásaiba. Ki nem hagynám egyetlen új írását sem!

A történetről...

Főszereplőnk Hunor, aki a bátyjával, Koppánnyal és az édesanyjával él Budapesten, és amikor az anyukája elmegy Borsodba tanítani, albérlőt fogadnak. Az új lakó Koppány jó barátja és Hunor (nem is annyira) titkos szerelme, Gergő, aki angolul tanul, amerikai focizik, előszeretettel mászkál félmeztelenül és egy menő cégnél dolgozik. Az érettségire készülő fiút eléggé felkavarja a jövevény, de próbál minél kevesebb időt Gergővel tölteni.

Szerintem...

♡ Hunor ♡
Odáig vagyok Tibi főszereplőiért, és azt hiszem, Hunor a kedvencem mind közül! Imádom, hogy ennyire biztos abban, hogy főzni szeretne, hogy saját lakáséttermet akar indítani (őszintén szólva, eddig nem is hallottam erről a dologról), hogy ennyire jó a zenei ízlése és hogy mennyire sorozat- és gasztroműsor függő!
Sajnos a többi központi karaktert már nem annyira sikerült megkedvelnem… Sőt, akadt, akitől irtó hamar bepipultam olvasás közben! Ilyen például Koppány és Hunor édesanyja… Nagyon nyomasztó volt arról olvasni, hogy az édesanyja TOCKOSokkal neveli a már felnőtt gyermekeit, hogy nem tartja őket elég felnőttnek ahhoz, hogy saját döntést hozzanak, és hogy mindenáron eléri azt, amit akar, akkor is, ha ez a fiúk boldogságába kerül is. Bőgni tudtam volna tehetetlenségemben, nagyon drukkoltam, hogy valamelyik srác ki merjen állni magáért és NEMET mondjon ennek a nőnek! Hunor testvére, Koppány se egy igazán szerethető karakter, mert elég gonosz módon viselkedik az öccsével, máskor megalázza, kineveti őt.

És hogy szerencsétlen Gergő mivel húzta ki nálam a gyufát? A politizálásával és azzal, hogy folyamatosan ekézte Magyarországot. Fáj, ha kimondják az igazságot? Igen. Egyetértek vele? Abszolút. Szeretnék épülő stadionokról és leépülő kórházakról olvasni egy szuper romantikus, erotikus regényben? Nem… Nem ez a kedvenc történetem az írótól, de tagadhatatlanul felkavaró olvasmány! Rengeteg pozitív és negatív érzelmet éltem meg olvasás közben, és abszolút képtelen voltam letenni – csak úgy faltam az oldalakat! [Ha érdekel: Szilveszterkor, éjfél után kezdtem neki olvasni a regényt, és egész éjszaka nem aludtam miatta… az utolsó oldalakat ebéd közben olvastam el. Úgy éreztem magam, mint akin átment az úthenger, de az epilógus miatt totál megérte!]


– Szakács akarsz lenni? Tudod te milyen megterhelő fizikai munka az napi tizenkét órában? Vagy arról álmodsz, hogy ott bohóckodj a tévében?
Igyekszem, hogy ne formálódjon a szívemet tépő szikévé a tudat, hogy anya elfelejtette, mi is az igazi álmom.
Többször elmondtam már neki, hogy minden vágyam egy saját lakásétterem. Olyan jó lenne vendégül látni az embereket, kicsit belepillantani az életükbe, és olyan ételt főzni nekik, amiről tudom, hogy felragyogna a szemük, miközben elfogyasztják.



Nem egy könnyed, romantikus regény az biztos, hanem egy sokrétű történet, amiben rengeteg komoly témát dolgoz fel az író! Egyszerre fejlődésregény és a gyerekek önállóvá válásáról szóló sztori. Foglalkozik azzal, hogy vajon az egyén boldogságát kell szem előtt tartanunk, vagy egy haldoklónak tett ígéretünket betartanunk. Eközben arra is kitér a könyv, hogy a szüleink kényszeríthetnek-e minket az általuk megálmodott útra, vagy be kellene látniuk, hogy a saját álmainkat kell megvalósítanunk. Nyilván van, ami visszatetszést vált ki azokból, akik egy laza LMBT+ románcra vágytak, amikor a kezükbe vették, de néha kell ez a nyers, bíráló hangvétel ahhoz, hogy egy történet élővé váljon. Nos… ez bizony élt és odacsapott.

Összességében

Imádom a gasztromantikus regényeket és filmeket, ezért borzasztóan örültem Hunornak, aki egy igazi imádnivaló konyhaguru! Nagyon szerettem az álmairól és a kifőzdés élményeiről olvasni, de a regénynek voltak komolyabb, ütősebb részei is, amik néha bizony kicsapták nálam a biztosítékot. A romantika mellett megjelenik a külföldre vágyás és a rávilágítás kis hazánk nagy problémáira, amikről nem szeretek olvasni. (Mert olyan vagyok, mint Hunor, vagyis nézek Konyhafőnököt, mint Híradót…) És a fiúk édesanyjának a viselkedése is lesokkolt… (Úgy adnék neki egy tockost! Péklapáttal!)

Felkavaró élmény volt olvasni ezt a nem átlagos romantikus regényt, több is volt benne, mint amit vártam! Igazából Hunor és Gergő, illetve Szilveszter részei miatt máris szeretném újraolvasni.

Értékelés: 4

Érdekes idézetek:
– Boldi szuper srác, de csak barátok leszünk.
– Sajnálom. – Nem tűnik szomorúnak a hangja. – Miért döntöttél így?
Mert beléd vagyok szerelmes. Bár kimondhatnám hangosan!
Az őszinteség trükkös dolog, akárcsak a hazugság. Elmondhatom az igazat úgy is, hogy ne legyen konkrét.
– Másba vagyok szerelmes, de ő észre sem vesz.
Ezt jelenti felnőttnek lenni? Szembesülni az élet nehézségeivel?
Rájönni, hogy a családom annyira burokban tartott eddig, hogy fogalmam sincs róla, mennyire nehéz odakint?
– Botrány, ami ebben az országban folyik – szólal meg Gergő. – Alig kapnak érdemi támogatást azok a régiók. (…)
– Elhitetik szerencsétlenekkel, hogy a közmunka az igazi megoldás, pedig az még az éhenhaláshoz is kevés! Nem csoda, hogy olyan sokan mennek külföldre, és milyen jól teszik, hogy elhagyják ezt a rothadó országot!
Megdöbbenésemben elejtem a kezemben tartott villát, mire Gergő rám néz. A tekintetében mintha megbánást látnék.
Nem értem, miért kéne bármit is megbánnia. Ezek szerint foglalkozik a politikával, a belügyekkel. Szinte cikinek érzem, hogy engem csak az érdekel, lesz-e új zsűritag a Konyhafőnök következő évadában.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Rácz-Stefán Tibor
Pokolba a jópasikkal! a GoodReads-en.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nemrég jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb, Pokolba a jó pasikkal! című regénye, amelyben egy 18 éves, érettségi előtt álló fiúnak nem csak a jövőjét illetően kell nagy döntéseket hoznia, de ezalatt a szívét is kockára kell tennie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyvpéldány egyikét!



Nyereményjáték:

A könyvben központi szerepet kap a főzés. A turné állomásain egy-egy főzési alapanyag leírását találjátok meg, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott blogon található hozzávaló nevét. A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

01.20 Könyvvilág
01.22 Csak olvass!
01.28 Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
01.30 Spirit Bliss Sárga könyves út
02.01 Spirit Bliss Sárga könyves út (Extra)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése