2019. november 15., péntek



Matt Haig: Az ​Igazmondó Glimpi (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.5) | BTK ajánló




Glimpi szomorúan utánainteget.
- Bolondnak néznek, ha igazat felelek!
Nem tudom, akárhogy gyötröm is az agyam,
ezt az igazmondást abba hogyan hagyjam?


Fülszöveg:
Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.
Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Truth Pixie
Eredeti megjelenés éve: 2018

Kolibri, Budapest, 2019
122 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634375784 ·
Fordította: Szabó T. Anna ·
Illusztrálta: Chris Mould
Matt Haig könyvekről a blogon:

(befejezett)

extrák:
3.6 The Truth Pixie Goes to School

önálló:




(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért figyeltem fel a könyvre?

Kedvelem Matt Haig történeteit, így amikor megláttam, hogy @czenema könyvmoly kollegina beszerezte a legújabb meséjét - kép: The Truth Pixie -, azonnal feltettem a várólistámra, hogy lecsaphassak rá, amint érkezik magyarul. Tulajdonképpen a főszereplő Igazmondó Glimpi a Karácsony apó-trilógia egyik mellékkaraktere, mégsincs szoros összefüggésben azzal a sztorival ez a verses mese.

Szerintem...

Imádom a jókedvre derítő, tanulságokban gazdag karácsonyi történeteket, főleg azokat, amelyek szépen illusztráltak. (Valószínűleg sosem fogok eléggé felnőni, hogy ne szeressem a karácsonyi meséket...)

Matt Haig a Karácsony apó történetei miatt már régóta az egyik kedvenc mesélőm, odáig vagyok a Chris Mould által illusztrált meséjéiért, ezért alig vártam, hogy újra a kezembe foghassam közös munkájuk gyümölcsét!

Az előző részek ismerete abszolúte nem szükséges ahhoz, hogy élvezhessük az Igazmondó Glimpi versben elregélt boldogságra találását, ugyanis rajta kívül nem is bukkan fel senki a Karácsony apó könyvekből. Igazmondó Glimpi nem olyan, mint a családja többi tagja, ugyanis azt az áldást kapta, hogy mindig ki kell mondania, ami éppen a fejében jár. Elidegenedett tőle a család, alig bírnak lelépni a szómenése elől azok a botor erdei lények, akik megkérdezik tőle, hogy "Mizújs?"... A hajában élő egérkén kívül nincs is senkije, ezért eléggé neki van keseredve szegény.


Szerintem Glimpi elkeseredése érthető, hiszen ki szereti, ha a szemébe vágják az igazságot? Nos, szegény körül nincs senki, aki örülne az őszinteségének, ő pedig képtelen hazudni vagy csendben maradni, ezért egyre szomorúbbá és szomorúbbá válik. Amikor már azt gondoltam, hogy nem sajnálhatom jobban szegényt, akkor felbukkant egy önmagát májernek tartó troll, aki meg akarja enni a főszereplőnket, ám valami oknál fogva inkább világkörüli útra indítja. (Elhajítja, és szegény glimpi csak repül, és repül, és repül...)  

Persze milyen karácsonyi történet az, aminek nincsen szép lezárása? Az író a szokásához híven egy érdekes és megható lezárást kanyarított a mesének, ami által tökéletes bekuckózós karácsonyi olvasmánnyá vált számomra.

Összességében

Attól, hogy most nagyon rossz, holnap még lehet nagyon jó, és a szomorú idők mellett a boldog időknek is megvan a maguk ideje az életünkben. Mázlisták vagyunk, ha akad valaki a környezetünkben, aki nem ámít azzal, hogy egyből minden rendbe fog jönni, és aki a kegyetlen igazsággal együtt azt is elmondja, hogy ha mindig vidámak lennénk, akkor egy idő után észre se vennénk.
Szerettem ezt a karácsonyi csomagolásba rejtett lélekerősítőt, nagyon jól estek most Glimpi tanulságai. Tűkön ülve várom Glimpi és Aada történetének a folytatását! 

(És még mindig nagyon ott vannak az illusztrációk! A nyuszis mindent vitt!)

Kedvenc rész: A trollos.

Értékelés: 5

Ajánlom, ha...
─ ...szereted a kedves karácsonyi történeteket és a mesékben elrejtett nagy igazságokat;
─ ...kedveled Matt Haig irományait!


Kedvcsináló idézetek:
Glimpi tükörbe néz.
- Ne sírj - mondja halkan,
de szemében a könny
mutatja, hogy baj van.
Egy nagy, bolyhos nyúl jön, bámul kíváncsian:
Egy bánatos glimpi? Nahát, ezzel mi van?

Glimpi, üdvözletem! Mi jár a fejedben?

Glimpi meg se rezzen, mondja is már menten:
- Az jár, hogy a nyulak hosszúfülű hülyék,
dilisen néznek ki, ráadásul gügyék.
- Az élet - szól Glimpi - még sokat tartogat,
bejárhatsz egeket, vizeket, partokat.
Hogy később hova mész, azt már te döntöd el,
ne félj, a boldogság itt van, egész közel.

❆❆❆❆❆
Matt Haig Pinterest tábla.
❆❆❆❆❆

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A Húsvéti Nyúl és serege megtámadta Koboldfalvát.
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:




1 megjegyzés:

  1. Köszi az említést! :))
    "Wherever she is, whatever the day,
    She only has one kind of thing to say.
    Just as cats go miaow and cows go moo,
    The Truth Pixie can only say things that are true."
    Nekem angolul az igazi, de persze ki fogom venni könyvtárból, hogy egyszer átolvassam.

    VálaszTörlés