2019. december 8., vasárnap



Az első fagy | Blogturné Extra (kedvcsináló idézetek)


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra



Sarah Addison Allen úgy döntött, hogy visszakalauzol bennünket az Észak-Karolina állambeli Bascomba, a Waverley család szülővárosába egy újabb történet erejéig! A Waverley család nőtagjaiban az első fagy megérkezése előtt mindig van valami megmagyarázhatatlan feszültség: ilyenkor hibát hibára halmoznak, rossz döntéseket hoznak, eljár a szájuk. Hogy megtudjátok, hogy birkózik meg Claire, Sydney és Sydney kislánya, Bay a rájuk váró kihívásokkal, tartsatok bloggereinkkel Az első fagy blogturnéján! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt!

Fülszöveg:
Boldogan éltek, amíg meg nem haltak?
Ahogy hűl a levegő, és hullani kezdenek a falevelek, a Waverley-nővéreket nyugtalanság fogja el. Túl könnyen elajándékozzák a szívüket, megzavarja a gondolataikat egy ezüstös hajú idegen, és furcsa hibákat követnek el. Olyan dolgokra vágynak, amiket nem kaphatnak meg, összezavarodnak, és a kelleténél többet adnak mások véleményére.
Még nehezebb megőrizni a hidegvérüket, amikor egy ismeretlen látogató bukkan fel, aki megkérdőjelezi a család legfőbb értékeit.
Ám az első fagy beköszöntével mindennek jóra kell fordulnia. Akkor végre virágba borul a bajkeverő almafa, és a körülötte kavargó varázslat is a helyére kerül. Claire és Sydney, a Waverley-nővérek, és Sydney tizenöt éves lánya, Bay soha nem látott kihívásokkal néznek szembe.
Vajon össze tudják-e tartani a családot a különleges nap beköszöntéig?
Tudd meg, mi mindent tartogat ebben az évben sok az első fagy…

ISBN: 9789634574934
Fordította: Tóth Enikő Mária
Eredeti mű: Sarah Addison Allen: First Frost
Eredeti megjelenés éve: 2015


--- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv
1.
(…) ez volt Bay tudománya. Vagy az átka, szokta mondogatni az anyja. Tudta, hogy mi hova tartozik. Ahogy Claire nénikéjének az volt a tudománya, hogy ételeket készített a Waverley-kert ehető virágaiból. Az anyja tudománya pedig az, hogy különlegesen értett a hajhoz: egy új frizurával megmagyarázhatatlan módon fel tudta forgatni az emberek napját. Bay ismerte az ezüstnemű helyét olyan házakban is, ahol azelőtt soha nem járt: pontosan tudta, melyik fiókban tartják. Idegeneket figyelt a parkolóban, és pontosan tudta, melyik kocsihoz fognak odamenni.

2.
Másnap reggel Sydney Waverley-Hopkins a konyhaasztal mellett ült, miközben Bay kakaós pufit evett, és újraolvasta a Rómeó és Júlia elnyűtt példányát. Már iskolai ruhában volt, GYERE ÁT A SÖTÉT OLDALRA! VAN SÜTINK feliratú pólót viselt.

3.
– (…) Van egy dolog, amit úgy neveznek, hogy adok-kapok. Egyes emberek társaságában önmagad lehetsz, mások előtt viszont nem viselkedhetsz olyan furcsán. És tudod, mit? Ezek az emberek mindenütt ott vannak. Nem lehet kikerülni őket. Nem egyedül te vagy a világon! Mindenkinek helye van benne.

4.
– Mit mondott az orvos a múlt héten? – kérdezte Claire.
– Rossz hírt kellett közölnie: megöregedtem.

5.
– Maradj itt, beszélgessetek Busterrel! – mondta Evanelle Frednek, amikor a férfi utánuk indult. Evanelle elvette tőle a hordozható oxigénpalack táskáját, és jó hangosan odasúgta: – Helyes fiú. Flörtölhetnél vele.
– Evanelle! – mondta Fred. – Nálam dolgozik a boltban!
– Csak úgy mondom, abban még nincs semmi rossz. Kicsit berozsdásodtál.
– Jelenleg rövid távú kapcsolatom van egy fiúval a kenyeres csoportból, de azért gyakorolhatsz rajtam – mondta Buster. – Semmi kifogásom ellene.
Fred ügyetlenül összecsapta a tenyerét a háta mögött, és egyáltalán nem látszott boldognak.
– Szóval ezt csinálod, mielőtt bejössz dolgozni a boltba esténként – mondta Fred, és gyanakodva méregette Bustert. – Azt mondtad, hogy a vallásod miatt nem dolgozhatsz délután.
– Az én vallásom a cukorkakészítés.

6.
– Nem várom el, hogy megcsókolj, vagy ilyesmi – mondta Bay, továbbra is az eget kémlelve.
– Nem?
Megrázta a fejét.
– Nem. Ez a dolog kettőnk között, hogy milyen érzés beszélgetni és nevetgélni, meg néha a csend is. Ez így működik. A nénikém felhívja az anyukámat, és néha csak ülnek, egy szót sem szólnak egymáshoz. Ez így működik.
Josht váratlanul megrohanták az érzelmei. Megkönnyebbült. Bay hatalmas megkönnyebbülést jelentett számára. Hiszen azt mondta, hogy valakihez tartozni nem kerül nagy erőfeszítésbe.

7.
Henry törte meg a csendet.
– Azt hiszem, itt az ideje, hogy elmondjak egy történetet a nagyapámról.
Sydney kurtán felkacagott.
– Emlékszem, mennyire összetörte, amikor a nagymamám meghalt. Hetekig ki sem kelt az ágyból. Amikor végre megjelent a reggelinél, szinte átlátszóan sovány volt. Leült a konyhaasztalhoz, és így szólt: „Semmi nem lesz ugyanolyan, mert ő már nincs a világon.” – Sydney megfordult, hogy lássa Henry sziluettjét. – Innen tudom, innen tudtam mindig is, hogy rosszabb elveszíteni, ami a tiéd, mint amekkora öröm valami újat kapni. Sydney, te vagy nekem az egész világ!

8.
Henry ráparancsolt Joshra, hogy ne mozduljon a parkból, aki szót is fogadott. A padon ült, és a gyagyás családot figyelte olyan ábrázattal, amit Sydney leginkább kíváncsinak látott. Nem tűnt sem zavartnak, sem felsőbbrendűnek, még csak nem is mulatott a dolgon. Láthatólag a legszívesebben csatlakozott volna hozzájuk. Sydney nem gondolta róla, hogy ilyen kedves fiú. Nem gondolta, hogy Josh vállalja a felelősség rá eső részét, noha nyilvánvalóan az ő lányán múlt minden. Nem gondolta, hogy ő is meglátja Joshban, amire a lánya minden kétséget kizáróan felfigyelt. Hogy a fiú el van veszve.

9.
– Biztos, hogy nem felejtetted el lekapcsolni a villanyt? – kérdezte Tyler amolyan tyleres stílusban. Ő mindent elfelejtett. Munkába menet is el tudott tévedni. Az idén már a tizennegyedik olvasószemüvegét fogyasztotta, és éppen össze nem illő cipő volt rajta. Sydney teljességgel meg tudta érteni, hogyan juthatott be a nővére kertfala mögé. Nyilvánvalóan a bejáratot kereste, és rábukkant egy titkos átjáróra. Csakis így férkőzhetett Claire közelébe –titkos átjárókon keresztül, a nővére gyenge pontjainál: a családján, az elfogadáson és a hosszú életen át.

10.
Bay félredobta a párnát, és lecsúszott az ágyon, közben a plafont bámulta, ahová viharvert, puhafedelű könyvek borítólapjait ragasztotta, amelyeket évekkel ezelőtt vásárolt egy könyvtári kiárusításon. Egy-egy könyvet százszor is elolvasott, magával hurcolta, amíg a borítója le nem vált, akkor a mennyezetre ragasztotta, hogy nézegethesse őket, mintha egy szép álomra emlékezne vissza.


Nyereményjáték:

Sarah Addison Allen neve nem ismeretlen a könyvmolyok előtt, hiszen a Könyvmolyképző gondozásában ez az ötödik megjelenő könyve! Úgy gondoltuk, hogy minden bejegyzésben elrejtjük valamelyik női főszereplőjének a NEVÉT, és azokat kell megtalálnotok, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSLISTA:

12/08 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)


vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


1 megjegyzés: