2018. december 17., hétfő



Kerstin Gier: Fellegszálló | BTK értékelés



Hamarosan magyarul is megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából Kerstin Gier legújabb fantasy young adult regénye, a Fellegszálló! A patinás szálloda izgalmas titkokat rejt, és az olvasó a 17 éves Fanny oldalán vághat bele a kalandba, aki a szállodában dolgozik. Kövessétek bloggereinket a svájci hegyekbe, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!



– Meghaltam? – kérdeztem.
Megrázta a fejét. 
– Dehogy! Habár vannak emberek, akik a mennyországot úgy képzelik el, mint egy könyvtárat.


Fülszöveg:
Magasan fent a svájci hegyekben áll büszkén a Fellegszálló, egy patinás nagyszálló, melynek fénykora már rég letűnt. De mikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról megérkeznek a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület úszik a gyönyörű csillárok fényében, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.
A tizenhét éves Fanny Bennel, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával együtt azonban ki sem lát a munkából, hogy előkészíthesse a vendégek fényűző kikapcsolódását, de nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan valójában nem azok, mint aminek mutatják magukat. Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nadjeschda-gyémántnak? És miért a homlokzaton mászik fel inkább a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából ahelyett, hogy a lépcsőt használná?
Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepében találja, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is.

Könyv információk:

Eredeti mű: Wolkenschloss
Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
352 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634575160 ·
Fordította: Németh Odette
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?

Leginkább azárt, mert már két trilógiát olvastam az írónőtől - Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld, Az álmok első könyve, Az álmok második könyve, Az álmok harmadik könyve -, amiket imádtam. Szeretem a stílusát és a karaktereit.

Szerintem...

Az írónő többi történetéhez képest csalódást volt, mert bár iszonyatosan jópofák a főbb karakterek, tulajdonképpen csak a könyv utolsó harmadában történt bármi... Abszolút in medias res kezdünk, amikor bezuttyanunk Fanny Funke gyakornok mellé, aki épppen gazdag emberek gyermekeire próbál vigyázni, miközben egy 9 éves törpepiszochopata zaklatja és zsarolja őt. Egyébként hozzátenném, hogy a gyerkőc, Don egy haláli figura, aki mindenkiről tud mindent, és úgy szólítja meg az embereket, hogy összerezzennek a srác infói miatt. Nem szerettem, de abszolút színesítette a történetet, akárcsak a történet elején felbukkanó Ben, aki a mogorva és szigorú igazgató jófej fia, és a később megjelenő dögös Tristan, aki viszont a nagypapájával a szálló lakója. 


Ez a két fiú és Fanny egy elég érdekes szerelmi háromszögbe sodródik, ami nincs annyira kidomborítva a történetben, mégis jelen van, főleg mert Tristan és Ben többször féltékenykedik a másikra a lány előtt. Amit nem értettem, az Fanny, aki bár egy szerethető ember, mégis faék egyszerűségű volt számomra, és mivel tíz körömmel kapaszkodott a butaságaihoz, nem értettem, miért vonzódik hozzá a könyv két helyes pasija. Mindegyik könyvbéli karakter abszolút fantasztikus volt; tetszett a kilencéves diktátor Don, az csúszós tetőkön mászkáló Tristan, a segítőkész Ben, a tündéri Monseiur Rocher, a csodás áriákat éneklő Pavel, és kedves és rám gazdag Szmirnov apuka, a bájos idős Ludwig házaspár, de én méág az itt-ott felbukkanó Tiltott Macskát is kedveltem... csak a főszereplő leányzót nem.


Persze a történet nem csupán Fannyn csúszott el... Igazából már a könyv 60-70 %-ánál esett le, hogy tulajdonképpen nem történt semmi! Irtó szuper a Fellegszálló helyszíne, nagyon imádni való az ott dolgozók és az ott lakók közössége, érdekesek a mindennapjaik, ahogy élvezet volt Fannyt követni napról-napra és feladatról-feladatra (ugyanis többféle munkát ellát a Fellegszállóban), de jó ideig csak a körítést kaptuk meg, míg az összes akció a regény végére zsúfolódott! A könyv vége FERGETEGES és irtó izgalmas, és bevallom, alig győztem kapkodni a fejem, annyira pörögtek az események. Totál kárpótolt a Fanny körüli, jócskán elnyújtott násztáncért.

Összességében

Nem az írónő egyik legjobb regénye, de az biztos, hogy ez az egyik legizgalmasabb karakterekkel teleírt története. Minden emberke egy színfoltja a Fellegszállónak, és én mindegyiküket imádtam. Fanny egy kicsit távol állt tőlem, mert mindent azonnal elhitt, amiről meséltek neki - legyen az egy szellemhistória vagy réges-régi bűnügyi történet. Nagyon szerettem a főbb mellékszereplőket, úgymint a kortalannak tetsző Monseiur Rochert és Tiltott Macskát, de imádtam a titokzatos Szmirniv házaspárt, és körülöttük kialakult félreértés sorozatot!

Szerintem ez egy szórakoztató, bár elég lassan beinduló történet. Az írónő rajongóinak tuti tetszeni fog. Mondjuk nem értem a fantasy címkét, mert voltak benne furcsaságok és misztikus dolgok, de fantasy elem nem...

Értékelés: 4

Kinek ajánlom?
◦ Kerstin Gier rajongóinak; bárkinek, aki kedveli, amikor két pasi is verseng a lány kegyeiért; mindenkinek, aki egy olyan YA-regényt keres, amiben nem a romantika a központi szál.

Kedvcsináló idézetek:
A 107-es  szobában lakó ősz hajú házaspárt titkon a kedvenc vendégeimmé választottam, mert mindig  fogták egymás kezét, verseket olvastak fel egymásnak, és amúgy is elbűvölőek voltak. Ludwig úr a feleségét szépségemnek nevezte, míg az asszony Ludwig urat kedvesemnek hívta.  Régimódi frizurájukkal és ruhájukkal, amit nyilván elegánsnak és sikkesnek véltek, pedig  sokkal inkább jóravaló benyomást keltettek, kicsit úgy tűnt, mintha egy másik korból pottyantak volna ide. Látszott rajtuk, nincsenek hozzászokva, hogy kiszolgálják őket, és  roppant kínos számukra, hogy mások dolgoznak helyettük. Minden nap öt frankot raktak a  szobájukban lévő komódra és egy cetlit ezzel az üzenettel:  Ez az Öné, kedves szobalány!
– Tehát a gyerekrabló randidrogot öntött Dása és Don gin-tonikjába, de mikor elaludtak, sajnos elfelejtette őket elrabolni – foglalta össze Ben tárgyilagosan, amire egyszeriben vigyorognom kellett.
– Oké – ismertem be. – Talán teljesen hülyeség az egész. De nem volna butaság figyelmen kívül hagyni annak a lehetőségét, hogy a nagyszállók gyerekrablója itt van a házban? 
– Pláne, hogy tudod, Huber úr az a 117-es szobából?
– Ne nézz rám ilyen gúnyosan!
– Ez nem gúny, ez kétségbeesés – állította Ben.
– Egyébként Fanny vagyok. Fanny Funke. – Nem sokon múlott, hogy hozzátegyem, az iskolai tanulmányait otthagyó lány a Bréma melletti Achimból. Ilyen hatással volt rám az ifjabb Don Burkhardt.
– Ben – mutatkozott be a fiú, miközben kezet fogtunk. Úgy tűnt, a szóáradatomtól némileg megenyhült, mert már mosolygott. – Ben Montfort.
– De vicces! – mondtam. – A hoteltulajdonosokat is Montfort-nak hívják. Roman és Rudolf Montfort. Testvérek, és…
Atya isten! Atya. Úr. Isten. Megrökönyödve bámultam rá. 
– Kérlek, kérlek, mondd, hogy nem állsz velük rokonságban.
Ben együttérzően vont vállat. 
– Sajnálom – mondta.
✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Fellegszálló
Wolkenschloss borítók a GoodReadsen.
✿✿✿✿✿


Nyereményjáték:

Mivel az írónőnek hatalmas rajongótábora van Magyarországon, úgy döntöttünk, hogy mostani játékunk a korábban megjelent regényeihez fog kapcsolódni! A feladatotok nem más, mint kitalálni, hogy melyik Kerstin Gier regényből idéztünk, és a helyes címet beírni a dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: „Ha a változás szele közeleg, egyesek falakat építenek, mások szélmalmokat.”

ÁLLOMÁSOK:
12.12. - Sorok Között
12.15. - Könyv és más
12.19. - Könyvvilág
12.21. - Kelly & Lupi olvas
12.23. - Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése